• Lorem ipsum

RAL 9006: alles wat je moet weten

24 Dec 2019

Je kent het wel. Je hebt besloten om de slaapkamer van een nieuw kleurtje te voorzien of je hebt een flinke schilderklus in je nieuwbouwhuis op de planning staan, maar je weet niet precies welke kleur verf je wil gebruiken. De wereld van de kleuren is zoals je ongetwijfeld weet ongelooflijk groot en daarom kunnen we het ons goed voorstellen dat je af en toe het overzicht kwijt bent.

Vooral bij wit- en zwarttinten kan de juiste keuze maken lastig zijn. Varianten van wit worden erg veel gebruikt en vaak verschillen ze niet eens zoveel van elkaar. Om je een handje lichten we de meest gebruikte kleuren voor je uit zodat je de juiste keuze maakt voor jouw project. Deze keer zetten we RAL 9006 in de spotlights.

 

Wat is RAL 9006 precies?

Om ervoor te zorgen dat kleuren niet door elkaar worden gehaald werd er in 1927 in Duitsland al een systeem ontwikkeld. Dit RAL-systeem, waarmee verfkleuren en coatings worden gedefinieerd, geeft elke kleur een nummer. Zo krijgen alle wit- en zwarttinten een nummer tussen de 9000 en 10000.

Om professionele schilders en vooral doe-het-zelvers te helpen krijgen de meeste kleuren wel een typering mee. Zo staat RAL 9006 ook wel bekend als ‘blank, aluminiumkleurig’ en dat geeft al weg dat RAL 9006 een tussenvariant is en dus relatief weinig lijkt op spierwit en gitzwart. Tip: met een kleurenwaaier zie je in één oogopslag de grootste verschillen tussen de verschillende kleuren.

 

Een wel héél speciale kleur

RAL 9006 is net als RAL 9007 een vreemde eend in de bijt. De meeste RAL-kleuren, eigenlijk allemaal, zijn dekkende kleuren die je op vrijwel alle materialen kunt gebruiken. Dit geldt echter niet voor RAL 9006 en RAL 9007. Deze twee kleuren werden vroeger door de Duitse spoorwegen gebruikt voor bruggen, stations en ander staalwerk. Deze twee kleuren hadden geen decoratief doel en werden gebruikt vanwege de corrosiebescherming die ze boden en nog steeds bieden. Dit komt omdat RAL 9006 wordt geproduceerd uit kleine aluminiumdeeltjes. Nog steeds geldt dat deze twee kleuren (RAL 9006 en 9007) corrosiebescherming als doel hebben. Mocht je de kleur toch willen gebruiken, win dan bij één van onze specialisten advies in.  

 

Kleuren laten mengen door De Verfzaak

De populairste kleuren zoals RAL 9010, RAL 9001 en RAL 9016 worden door de topmerken op grote schaal geproduceerd, maar dit geldt niet voor de wat minder bekende kleuren. Daarom is het goed om te weten dat je bij De Verfzaak jouw kleur kunt laten mengen. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is de unieke kleurcode van de kleur die je wenst te gaan gebruiken voor jouw klus. Let op: zorg ervoor dat je zeker van je zaak bent. Gemengde verf kan namelijk niet worden geretourneerd. 

 

Advies nodig?

In onze acht fysieke winkels staan onze specialisten voor je klaar om je van passend advies te voorzien. Wil je liever even bellen met één van onze specialisten, of stuur je liever een mail? Dan kan dat natuurlijk ook. Hieronder vind je de contactgegevens van onze klantenservice:

Telefoonnummer:085 - 0406034
E-mailades:[email protected]

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »