• Lorem ipsum

RAL 9016: wat is het? En wat is het verschil met RAL 9010?

1 Nov 2019

Een nieuwbouwhuis van top tot teen schilderen. Een slaapkamer een nieuwe frisse look geven. Of toch nog even dat muurtje in de schuur witten. De kans is enorm groot dat je tijdens zo’n klus witte verf nodig gaat hebben. De fanatieke doe-het-zelvers weten het natuurlijk al lang: er zijn ongelooflijk veel varianten van wit. Ze lijken allemaal zoveel op elkaar, of toch weer niet?

Elke variant van wit heeft zijn eigen eigenschappen. Een voorbeeld hiervan is RAL 9016. Om te bepalen of RAL 9016 de juiste keus is voor jouw klus hebben we alle informatie voor je verzameld op deze pagina.

RAL 9016: wat betekent dat eigenlijk?

De letters RAL staan voor ReichsAuschlüss für Lieferbedingungen. Dit Duitse coderingssysteem werd al in 1927 bedacht en zorgt ervoor dat kleuren van verf en coatings gedefinieerd kunnen worden. In plaats van een originele naam verzinnen voor een kleur wordt er in dit systeem een code van vier cijfers aan een kleur gehangen. Zo beginnen de wit- en zwarttinten bij 9000 en zitten de roodtinten tussen 3000 en 4000. 

Zoals gezegd beginnen de wittinten, en dus ook RAL 9016, bij 9000. Zo heb je misschien weleens gehoord van RAL 9010 en RAL 9001. Dit zijn twee enorm populaire varianten van wit die tot op de dag van vandaag veel worden gebruikt door professionele schilders en doe-het-zelvers. Voorbeelden van wittinten:

Waar gebruik je RAL 9016 voor?

Een coderingssysteem is natuurlijk handig, maar dit zegt niet meteen iets over het uiterlijk van de kleur zelf. Een beetje duiding is wel handig. Zo wordt RAL 9016 vaak verkeerswit genoemd en dat is afgeleid van de kleur die we vaak op de weg terugzien. Dit laat zien dat we hier met een vrij zuivere variant van wit te maken hebben. Tegenwoordig zien we RAL 9016 vaak terugkomen in nieuwbouwhuizen. RAL 9016 geeft een ruimte namelijk een frisse look die als basis kan dienen voor je interieur kan dienen. 

RAL 9010 of RAL 9016?

Je bent op zoek naar witte verf voor jouw klus, maar weet niet precies welke variant van wit je wil gaan gebruiken. Dan is het wel handig dat je weet wat de verschillen zijn tussen de populairste wittinten. Naast RAL 9016 behoort RAL 9010 ook tot de meest verkochte soorten van wit. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee kleuren?

Zoals gezegd is RAL 9016 verkeerswit en dat wil zeggen dat deze variant dicht tegen spierwit aanschurkt. Ben je op zoek naar iets minder zuiver wit? Dan is RAL 9010 waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. RAL 9010 is crèmewit en oogt meer beige wanneer je de kleur naast RAL 9016 legt. Heb je nog vragen hebben over verschillende wittinten of over jouw specifieke klus en kleurkeuze? Neem dan contact op met onze klantenservice voor een passend advies. 

RAL 9016 muurverf

In de online shop van de verfzaak vind je veel soorten muurverf van de bekende topmerken. Het voordeel van een populaire kleur als RAL 9016 is dat deze niet meer speciaal voor jouw klus gemengd hoeft te worden. De grote merken hebben een grote voorraad muurverf met de kleur RAL 9016 op voorraad. Hieronder vind je een paar voorbeelden:

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »