• Lorem ipsum

Schilderen van glas

10 Jul 2024

Wil je glas gaan schilderen? Wellicht een glazen pot verven of spiegelglas verven? Of wil je misschien een glazen deur of glas van buiten verven? In deze blog gaan we je meer vertellen over het schilderen van glas. Een blog over glas schilderen voor beginners. Het is eenvoudiger dan je denkt. Lees nu snel verder en ontdek de fun van glas schilderen. 

Kun je op glas verven?

Ja, je kunt glas verven. Als je zorgt dat je goed ingelezen bent, de juiste technieken en materiaal gebruikt, dan kun je een transparant oppervlak omtoveren tot iets compleet nieuws en unieks. Je kunt bijvoorbeeld een kleur toevoegen aan een raam of patroon van maken op een glazen vaas. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, als je je gaat verdiepen in de wereld van glas schilderen. 

Hoe moet je glas verven? | Stappenplan

Waar begin je als je glas gaat verven? Moet je dit wel schuren en wat voor verf heb je nodig, zodat je een duurzaam resultaat realiseert? In dit stappenplan gaan we je stapsgewijs uitleggen, wat je dient voor te bereiden, wat je nodig hebt en hoe je te werk gaat, om daarmee prachtige creaties te gaan maken!

Stap 1: Voorbereiden Schilderen van glas

Om je goed voor te bereiden om te gaan schilderen op glas, is het belangrijk dat je begint met de juiste verf. 

Welke verf is geschikt als glasverf? Kijk goed naar de eigenschappen van de verf, zoals de permanentie, de transparantie, het kleurenscala en het gemak van aanbrengen. 

Houd er rekening mee dat je glasverf voor buiten hebt en glasverf voor binnen. Onze verf experts helpen je graag verder met een persoonlijk advies, zodat je een goede keuze kunt maken om te verven op glas.

Met welke verf kun je op glas schilderen?

Je hebt keuze uit een paar belangrijke soorten verf voor glas. We hebben de drie belangrijkste categorieën voor je op een rij gezet:  

  • Acryllak of lakverf

Dit is verf die geschikt is op glas en andere glanzende of gladde oppervlakken. Lakverf is eenvoudig te verwerken en zorgt voor een mooi resultaat.
 

  • Acrylverf

Acrylverf op glas schilderen? Glas beschilderen met acrylverf is mogelijk, als je daarvoor eerst gebruik maakt van tegel medium. Bekijk hier diverse Watergedragen/acryl verf.
 

  • Verf met oplosmiddel

Er zijn gespecialiseerde verfsoorten te koop, op basis van oplosmiddel.

Glas spuiten met verf? Het is ook mogelijk om spraypaint te gebruiken. Kijk dan wel altijd even op het etiket aan de achterkant, om te zien of het op alle oppervlakken kan of glas vermeld wordt.

Stap 2: Glas ontvetten voor verven

Voordat je glas gaat schilderen, dien je het glas te ontvetten. Vet kan er namelijk voor zorgen dat de hechting van de verf wordt belemmerd en daarom is het dus belangrijk dat het glas volledig vetvrij is. Je kunt hiervoor een ontvetter gebruiken of een mengsel van water en alcohol. Breng dit altijd aan op een schone doek en veeg het glasoppervlak grondig schoon. 

Stap 3: Schuur het glas lichtjes

Moet je het glas ook schuren? Ja, gebruik hiervoor schuurpapier met de fijne scotchbrite of korrel pp320 om het glas te schuren en daardoor een ruw oppervlak te krijgen, waardoor de verf nog beter kan hechten. Doe dit snel en lichtjes met je hand. Neem het wel af en toe af met een vochtige doek, om het stof te verwijderen en laat het vervolgens opdrogen. 

Tip: Als je een patroon gaat maken, zoals strepen, is dit hét moment om delen af te tekenen met schilderstape.

Stap 4: Glas verven

Om het glas te gaan verven kun je zowel een roller of kwast gebruiken om het glas te schilderen. Een roller is ideaal voor vlakke oppervlakken zoals ramen en kwasten en is ideaal voor meer gedetailleerde opdrachten zoals wijnglazen verven. Als je verschillende maten kwasten in huis hebt, kun je prachtige werken maken op wijnglazen. De opties zijn eindeloos en je kunt unieke creaties maken!

Zodra je de eerste verflaag hebt aangebracht, is het belangrijk om te controleren of er een tweede laag nodig is. Is dit nodig? Wacht dan tussen 2 en 4 uur tot de eerste laag droog is. Schuur voor het verven eerst het glasoppervlak lichtjes en snel op. Veeg vervolgens weer de stof weg, voordat je aan de tweede laag verf begint. 

Tip: Als je een kwast gebruikt, schilder dan in één richting; probeer niet te vaak over dezelfde plek te gaan, anders smeert de verf dun uit.

Welke primer voor glas?

Een primer zorgt ervoor dat de verf niet te veel wordt opgezogen door het oppervlak. Voor glas heb je de epoxy primer voor gladde ondergronden nodig. Dit is ook de ideale primer voor betonnen ondergronden, zoals betonnen keukenbladen, tegels of glas. Daarnaast werkt deze epoxyhars perfect op keramische ondergronden. Een goede merk primer voor glas is de EinzA Harter Lawinit 2-K-Epoxi-Primer voor 0,5 liter.

Tip: Als je afplaktape verwijdert voordat de verf droog is, krijg je schone, scherpe lijnen. Als je wacht tot de verf droog is, loop je het risico dat de opgedroogde verf samen met de tape loslaat, wat de gladheid van de lijn en de algehele afwerking van het schilderij kan verpesten.

Stap 5: Aflakken en afbakken

Een toplaag voor het aflakken en afbakken is alleen nodig op stukken, wat veel zal worden gebruikt. Wanneer je een topcoat gaat gebruiken, zorg er dan voor dat je de instructies zorgvuldig leest van de fabrikant en dit ook opvolgt. Bij sommige verven moet je namelijk bakken om het volledig uit te harden en de verf daarvoor altijd te fixeren. Gebruik altijd de temperatuur in de oven, die op de verpakking van het flesje verf staat. Laat het glas ongeveer 30 minuten uitharden, voordat je de oven uitschakelt en laat het afkoelen, voordat je het object verwijdert.

Tip: Verven die moeten worden afbakken gaan langer mee.

Voor een duurzaam resultaat, waarvan je lang kunt genieten, is het dus belangrijk om de juiste verf en instructies te gebruiken. Als het geverfde glas op de juiste manier wordt uitgehard, kan het in de oven gebakken worden en in de vaatwasser worden gedaan, zonder dat het vervaagd of gaat bladderen. 

Veelgestelde vragen over verf op glas

Hieronder een overzicht van populaire vragen over glas:

Kan je met gewone verf op glas verven?

Nee, dit kan niet. Waarschijnlijk zal normale verf nooit goed hechten aan glas en kan het hierdoor gemakkelijk vervagen of afbladderen. Gebruik dus speciale verf, dat geschikt is voor het verven op glas.

Kan ecoline verf op glas?

Ecoline zal alleen hechten op papier, dus het spoelt zo van glas af. Het kan zelfs zo zijn dat ecoline verf op het object blijft liggen, omdat het dan helemaal niet hecht. Je hebt speciale verf nodig, dat speciaal ontwikkeld is om te schilderen op glas. 

Blijft acrylverf op glas zitten?

Meestal lukt dit wel, mits de kwaliteit van de verf goed is. Acrylverf geeft vaak een dekkend resultaat, maar vaak moet je na afloop aan de slag met een vernis, om de verf goed te laten zitten. Niet alle acrylverf is geschikt voor glasverven, lees daarom altijd goed de verpakking of vraag het onze verfspecialisten. 

Wij hebben een compleet assortiment aan glasverf in ons schilderassortiment onder de naam Vitrail in onze fysieke winkels. Deze soorten zijn uitermate geschikt om te gebruiken op glas en porselein.

Schilderen van glas bij de Verfzaak

Glas schilderen is dus mogelijk en met verschillende soorten verf, waaronder acrylverf, lakverf of spuitverf. Kies het liefst voor een goede kwaliteit verf, voor een duurzaam resultaat. Zorg wel altijd dat je de verpakking goed leest en dat je goed voorbereid bent. Of het nou schilderen van glas, wijnglazen verven of een glazen pot verven is, de opties zijn oneindig! Glas schilderen voor beginners is eenvoudig te doen. Welke creatie ga jij maken?