• Lorem ipsum

Schutting beitsen: hoe doe je dat & wat heb je nodig?

26 Mei 2020

Wanneer je een nieuwe schutting gaat zetten of je ietwat verouderde schutting een opknapbeurt wil geven, kom je al snel uit bij beits. Met beits zorg je ervoor dat je in lengte van jaren van je schutting kunt genieten omdat hij bestand is tegen de bedreigingen van buitenaf. 

In het geval van een schutting is dat vooral het onvoorspelbare Nederlandse klimaat. Steeds warmer worden zomers en dus veel UV-straling, regenbuien, hagel en wind: een schutting krijgt in Nederland veel te verduren. Met beits zorg je ervoor dat je schutting zich wapent tegen al die bedreigingen. Maar hoe beits je een schutting nou eigenlijk? In deze blog nemen we je stap voor stap mee door het proces. 

 

Beits of toch verf?

Voordat je de juiste inkopen gaat doen is het wellicht fijn om te weten dat je met beits de juiste keuze maakt als je op zoek gaat naar bescherming voor je houten schutting. Verf, beits, vernis etc. Al deze producten worden nogal eens op één hoop gegooid, maar er zitten wel degelijk cruciale verschillen tussen deze toplagen voor hout. 

De verleiding ligt op de loer om je schutting van een nieuwe laag verf te voorzien als de kwaliteit van de schutting zienderogen achteruit gaat. Je hebt toevallig nog een pot houtverf in de schuur staan en staat op het punt om de schutting te gaan schilderen. We raden je toch echt af om die stap te ondernemen. Tussen verf en beits zit namelijk een cruciaal verschil. Beits trekt als het ware in het hout en laat het hout ademen, terwijl verf het hout afsluit. Hierdoor loop je al snel het risico dat de verf gaat bladderen of dat er blaasjes zichtbaar worden.

Kies dus ‘gewoon’ voor beits. Er is ook speciale schutting beits. Ben je tevreden met de huidige look van de schutting en ben je alleen op zoek naar een beschermlaag? Kies dan voor transparante beits. Wil je liever een meer matte uitstraling? Dan is een dekkende beits de beste keuze voor jou.

 

De voorbereiding

Het is een enorm cliché, maar wel 100% waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker als je een schutting gaat beitsen die al een aantal jaar oud is, is het belangrijk dat je veel moeite steekt in een gedegen voorbereiding. In de praktijk zul je zelfs zien dat het voorbereiden veel meer tijd in beslag neemt dan het beitsen zelf. 

Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Hoe beter de voorbereiding, hoe mooier het eindresultaat en hoe meer voldoening je uit je klus haalt. Dit is een goede voorbereiding:

Stap 1: Eventuele aanslag en ander groen verwijderen

In het geval van een oude schutting is de kans groot dat er flink wat groen op de schutting is gaan nestelen. Het zal je niet als een verrassing in de oren klinken dat dit er allemaal af moet. Gebruik hiervoor een stevige borstel en een mengsel van lauwwarm water en aanslag reiniger. 

Stap 2: Schutting ontvetten

Op het eerste oog is de schutting nu een stuk schoner dan toen je aan de voorbereiding begon. Toch is het aan te raden om de complete schutting nog eens goed te ontvetten. Hierdoor zal de beits later beter hechten aan het hout. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld St. Marc.

Stap 3: Nogmaals schoonmaken

Maak de schutting nu nogmaals schoon met water. Gebruik hier geen hogedrukspuit voor. Deze tast namelijk de toplaag aan. Een tuinslang biedt hier uitkomst.

Stap 4: Schuren

Om de beits goed te laten hechten is het belangrijk dat het hout zo egaal mogelijk is. Dit bereik je door de schutting te schuren. Let op: zorg ervoor dat je de juiste korrelgrootte kiest. Dit is afhankelijk van het hout en de staat van de schutting. Weet je niet zeker welk schuurpapier je moet kiezen? Neem dan contact op met onze klantenservice. 

Stap 5: Schutting stofvrij maken

Door al dat schuren is er veel stof vrijgekomen dat zich opnieuw op de schutting is gaan nestelen. Zorg ervoor dat de schutting helemaal stofvrij is. 

Stap 6: Afplakken

Zeker in het geval van een mooie tuin is het belangrijk om de directe omgeving van de schutting even af te plakken. Hiermee voorkom je vervuiling van de grond.

 

Beitsen

Na de die relatief lange voorbereiding is het nu dan eindelijk tijd voor het beitsen zelf. Geen grondverf? Nee, dat klopt. Voor beits heb je geen primer nodig en dat betekent dat je meteen aan de slag kunt met de beits.

Gebruik voor de dunne randen en de moeilijk bereikbare plekken een kwast. Voor de grotere oppervlakten kun je een roller of een blokkwast gebruiken. Het is vrijwel zeker dat je twee, of misschien zelfs wel drie, lagen beits nodig hebt om het perfecte resultaat neer te zetten. Hierbij speelt tijd een belangrijk en soms frustrerende rol.

Het zonnetje schijnt in de namiddag en na het aanbrengen van de eerste laag zit je er lekker in. Nu snel die tweede laag aanbrengen en klaar is Kees! Dit is een valkuil waar veel klussers intrappen. Beits heeft tijd nodig om te drogen en op het blik lees je precies hoe lang dit duurt. Dit kan uiteenlopen van 4 tot zelfs wel 24 uur. We adviseren je om je echt aan deze tijden te houden. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. 

 

Extra tips

Hieronder vind je enkele tips die van pas komen als je je schutting gaat beitsen.

  • Beits altijd met de houtnerf mee voor het beste resultaat
  • Let goed op het weer. De droogtijd kan worden beïnvloed door de temperatuur. Bij een hoge temperatuur droogt de beits (te) snel en bij een lage temperatuur (te) langzaam. De ideale temperatuur om te beitsen ligt rond de 20 graden.
  • Breng de beits van boven naar beneden aan.

 

Passend advies van De Verfzaak

Wanneer je voor het eerst sinds lange tijd weer met beits aan de slag gaat, of als je voor het eerst kennismaakt met dit product, kan het zijn dat er flink wat vragen bij je naar boven komen in de aanloop naar je klus. Voordat je inkopen gaat doen en echt aan de slag gaat, is het wel zo fijn als je antwoorden op die vragen hebt. Op die manier begin je met zelfvertrouwen aan het beitsen van je schutting en weet je precies waar je aan toe bent.

Daarom is het goed om te weten dat onze specialisten voor je klaarstaan om je vragen te beantwoorden. Bezoek bijvoorbeeld één van de filialen van De Verfzaak en spreek één van onze specialisten aan. Op die manier ben je in de gelegenheid om gericht aankopen te doen én om je vragen te laten beantwoorden.

Ben je van plan om je aankopen online te doen in de webshop van De Verfzaak, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. Je kunt ons bellen of een e-mail sturen.