Als je de nieuwe schutting gaat plaatsen of wanneer je de huidige schutting een opknapbeurt wilt geven, kom je al snel uit bij de schutting beitsen. Maar wat is beitsen nou precies?
Beitsen is een duurzame manier om ervoor te zorgen dat je langer met de schutting kunt doen. Het zorgt er namelijk voor dat de schutting bestand wordt tegen bedreigingen van buitenaf. Beits werkt namelijk vochtregulerend. Beits zorgt ervoor dat water niet meer in het hout trekt en dit voorkomt problemen aan je schutting. Daarnaast zorgen kleurpigmenten in beits ervoor dat de zon het hout niet 'verbrandt'. Door de invloed van de zon gaat hout namelijk vergrijzen en de meeste mensen vinden dit niet mooi. Met de juiste beits kun je dit voorkomen.
In Nederland hebben we te maken met vier seizoenen. Daarnaast is het weer vaak onvoorspelbaar. De zomers worden steeds warmer en de schutting krijgt dus veel UV-straling, regenbuien, hagel en wind. Met beits zorg je ervoor dat je schutting zich wapent tegen al die bedreigingen. Maar hoe moet je een (oude) schutting beitsen? Hoe vaak een schutting beitsen? In deze blog nemen we je stap voor stap mee door het proces.
Schutting verven of beitsen?
Voordat je aan de slag gaat met de schutting verven of beitsen, is het verstandig om goed voorbereid te zijn. Ga je de schutting verven of beitsen? Verf, beits, vernis etc. Al deze producten worden nogal eens op één hoop gegooid, maar er zitten wel degelijk cruciale verschillen tussen deze toplagen voor hout.
De verleiding ligt op de loer om je schutting van een nieuwe laag verf te voorzien als de kwaliteit van de schutting zienderogen achteruit gaat. Je hebt toevallig nog een pot houtverf in de schuur staan en staat op het punt om de schutting te gaan schilderen. We raden je toch echt af om die stap te ondernemen. Tussen verf en beits zit namelijk een cruciaal verschil. Beits trekt als het ware in het hout en laat het hout ademen, terwijl verf het hout afsluit. Hierdoor loop je al snel het risico dat de verf gaat bladderen of dat er blaasjes zichtbaar worden. Dit zou dus enorm zonde zijn van je tijd en geld.
Kies dus ‘gewoon’ voor beits en verf de schutting niet. Er is ook speciale schutting beits. Ben je tevreden met de huidige look van de schutting en ben je alleen op zoek naar een beschermlaag? Kies dan voor transparante beits. Wil je liever een meer matte uitstraling? Dan is een dekkende beits de beste keuze voor jou.
Tip: Schutting beitsen in kleur. Je kunt de schutting een kleur geven met speciale schuttingbeits, zoals de schutting zwart beitsen. Dit geeft de tuin een compleet andere look, die past bij een moderne tuin.
Schutting Beitsen: Stappenplan
Het is een enorm cliché, maar wel 100% waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker als je een schutting gaat beitsen, die al een aantal jaar oud is, is het belangrijk dat je goed voorbereid aan de slag gaat. Zo krijg je het mooiste en duurzaamste resultaat.
In de praktijk zul je zelfs zien dat het voorbereiden veel meer tijd in beslag neemt dan het beitsen zelf. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Hoe beter de voorbereiding, hoe mooier het eindresultaat en hoe meer voldoening je uit je klus haalt.
Checklist Schutting Beitsen
Om goed voorbereid aan de slag te gaan, hebben we een checklist gemaakt, van de items die je nodig hebt, om je schutting te gaan beitsen:
- Schuttingbeits
- Tuinhout Sprayer
- Schuurpapier medium (korrel grofte P60-80)
- Beitskwast en/of beits verfroller
- Eventueel stokken of op bindmateriaal
- Afdekfolie & Tape
Enkele van onze best verkopende en beste beitsen voor schuttingen zijn Tenco Houtcoat Zwart, Tenco Douglas Beits, Wijzonol Dekkend Tuinbeits en Cetabever Schuttingbeits zijdeglans.
Tenco Houtcoat Zwart | Tenco Douglas Beits | Wijzonol Dekkend Tuinbeits | Cetabever Schuttingbeits Zijdeglans |
Nu bespreken we de stappen, die je kunt volgen om jouw schutting te beitsen en tot leven te brengen of de optimale bescherming te gaan geven.
Stap 1: Schutting schoonmaken voor beitsen
Voordat je de schutting gaat beitsen, is het belangrijk dat de ondergrond goed schoon is. Een schutting staat in verschillende weersomstandigheden, zeker in Nederland, dus het is belangrijk dat de aanslag en het groen weg is. Dit kun je doen met een stevige borstel. Meng vervolgens lauwwarm water met een aanslagreiniger. Wanneer je een nieuwe schutting gaat beitsen, is dus niet van toepassing, maar inspecteer altijd goed of de schutting goed schoon is.
Stap 2: Schutting ontvetten
Zodra de schutting schoon is van groene aanslag en ander groen, is het belangrijk dat je de schutting gaat ontvetten. Het ontvetten van de ondergrond zorgt er namelijk voor dat de beits beter kan hechten aan het hout, waardoor je een beter en duurzamer resultaat krijgt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld St. Marc.
Stap 3: Nogmaals schoonmaken
Maak de schutting nu nogmaals schoon met water. Gebruik hier geen hogedrukspuit voor. Deze tast namelijk de toplaag aan en dat zou zonde zijn. Een tuinslang is hier geschikt voor. Mocht je dit niet hebben, kun je het ook doen met een emmer water en een spons.
Stap 4: Schuren van de schutting
Om de beits goed te laten hechten is het belangrijk dat het hout zo egaal mogelijk is. Dit bereik je door de schutting te schuren. Let op: zorg ervoor dat je de juiste korrelgrootte kiest. Dit is afhankelijk van het hout en de staat van de schutting. Weet je niet zeker welk schuurpapier je moet kiezen? Neem dan contact op met onze verfspecialisten. Zij helpen je graag met een vrijblijvend advies.
Stap 5: Schutting stofvrij maken
Door al dat schuren is er veel stof vrijgekomen dat zich opnieuw op de schutting is gaan nestelen. Zorg ervoor dat de schutting helemaal stofvrij is, anders kan dit in de beits komen en dus op het eindresultaat van je schutting. Dat is absoluut niet mooi en de bedoeling, dus let hier goed op.
Stap 6: Afplakken
Om te voorkomen dat de beits op plekken komt, waar het niet moet komen, kun je het beste de directe omgeving afplakken. Hiermee voorkom je vervuiling van de grond. Gebruik hiervoor afplaktape.
Stap 7: Schutting beitsen
Zodra je alle voorbereidingen hebt gedaan, kun je aan de slag om de schutting te beitsen! Handig om te weten, is dat je voor beits geen primer nodig hebt. Je kunt dus direct aan de slag met de uitgekozen beits.
Hoe moet je de schutting beitsen?
- Gebruik voor de dunne randen en de moeilijk bereikbare plekken een beits kwast. Voor de grotere oppervlakten kun je een verfroller voor beits of een blokkwast gebruiken.
- Het is vrijwel zeker dat je twee, of misschien zelfs wel drie, lagen beits nodig hebt om het optimale resultaat te krijgen. Hierbij speelt tijd een belangrijke rol.
- Beits heeft tijd nodig om te drogen en op het blik lees je precies hoe lang dit duurt. Dit kan uiteenlopen van 4 tot zelfs wel 24 uur. We adviseren je om je echt aan deze tijden te houden. Zo krijg je het mooiste en duurzaamste resultaat.
Schutting beitsen tips
Hieronder vind je enkele tips die van pas komen als je je schutting gaat beitsen.
- Beits altijd met de houtnerf mee voor het mooiste resultaat.
- Let goed op het weer. De droogtijd kan worden beïnvloed door de temperatuur. Bij een hoge temperatuur droogt de beits (te) snel en bij een lage temperatuur (te) langzaam. De ideale temperatuur om te beitsen ligt rond de 20 graden. Denk ook aan de luchtvochtigheid. Die mag niet hoger dan 70% zijn, i.v.m. drogen van de producten.
- Breng de beits van boven naar beneden aan.
Veelgestelde vragen Schutting beitsen
Hieronder enkele populaire vragen over het beitsen van de schutting, die wij per vraag voor je beantwoord hebben.
Kan ik een geïmpregneerde schutting beitsen?
Ja, je kunt een geïmpregneerde schutting beitsen. Wacht minstens zes maanden na het plaatsen, zodat de impregneerlaag goed kan uitharden.
Kun je een oude schutting beitsen?
Ja, zorg ervoor dat de schutting schoon en droog is, voordat je begint met een oude schutting beitsen. Ook moet de ondergrond goed zijn ontvet.
Is schutting beitsen whitewash mogelijk?
Ja, je kunt een schutting white wash beitsen voor een witte, doorschijnende afwerking. Je zou hiervoor de Hermadix steigerhoutbeits white wash kunnen gebruiken.
Wanneer schutting beitsen?
Het beste kun je de schutting beitsen in de lente of de zomer, bij droog weer en temperaturen rond de 20°C. Bij een te hoge temperatuur kan de beits te snel drogen en invloed hebben op het resultaat. Dit geldt ook voor een te lage temperatuur.
Hoe vaak schutting beitsen?
Hoe vaak schutting beitsen is afhankelijk van de beits en de blootstelling aan weersomstandigheden. Gemiddeld gezien doe je dit eens in de twee tot drie jaar.
Welke kwast voor beitsen schutting?
Gebruik een brede, platte kwast of een blokkwast speciaal voor beitsen.
Kan ik een schutting beitsen zonder schuren?
Wij raden aan om de schutting altijd te schuren, voordat je het gaat beitsen. Dit zorgt er namelijk voor dat de beits beter kan hechten en je dus een beter resultaat krijgt. Schutting beitsen zonder schuren is dus geen goed idee.
Schutting beitsen
Er zijn dus verschillende opties om je schutting te behandelen, waaronder beitsen. Je schutting beitsen is een goede optie als je de natuurlijke uitstraling van je houten schutting wil behouden. Beits is een dunne en transparante coating die de houtnerf zichtbaar laat maar wel beschermt tegen weersinvloeden. Het is ook gemakkelijk aan te brengen en heeft geen grote voorbereidingen nodig. Je schutting beitsen met een transparante beits is de beste keuze als je de houtnerf nog wilt zien en tevreden bent over de houtkleur van de schutting. Een dekkende beits geeft meestal een matte uitstraling en biedt een langere bescherming. Welke beits voor jou het beste is hangt af van je budget en wensen.
Een populaire kleur om een schutting mee te beitsen is zwart. Je schutting zwart verven geeft een moderne en strakke look aan je tuin en past goed bij een minimalistische inrichting. Een schutting zwart verven is een populaire keuze die door veel huishoudens wordt gedaan.
Wit is tevens een populaire kleur om je schutting mee te behandelen. Je schutting wit verven geeft een frisse en landelijke look aan jouw tuin en past goed bij een traditionele inrichting. Hieronder zie je enkele voorbeelden van relevante producten voor het schutting schilderen. Lees daarna verder voor meer informatie, met onder andere het stappenplan.
Schutting beitsen met de Verfzaak
Zoals je hebt kunnen lezen, kun je zowel een oude als nieuwe houten schutting beitsen. Let er wel goed op, zeker bij een oude schutting, dat je al het groen en aanslag verwijdert. Voordat je de schutting gaat beitsen, ontvet en schuur je de ondergrond, zodat de beits goed kan hechten aan de ondergrond.
Er zijn ontzettend veel opties als het gaat om schutting beits. Je hebt bijvoorbeeld hardhout beits, maar ook verschillende kleuren zoals Schuttingbeits transparant, Schutting beits zwart beitsen of antraciet beits schutting.
Neem gerust contact op met onze verfspecialisten via de klantenservice, voor een persoonlijk en vrijblijvend advies. Wij zorgen er samen voor dat jouw schutting beitsen een goed voltooide beits klus wordt!