• Lorem ipsum

Strak verven met watergedragen lak: hoe moet ik dat doen?

8 Mei 2019

Hoe werkt watergedragen verf?

Watergedragen verf heeft als belangrijkste eigenschap ten opzichte van verf
op basis van oplosmiddelen dat dit veel sneller droogt. Dat betekent ook dat er sneller geschilderd moet worden voor het strak verven van deuren, kozijnen, enzovoort. De vergissing wordt vaak gemaakt dat watergedragen verf niet systematisch wordt gelakt. Strak verven wordt dan moeilijk. Schilder je bijvoorbeeld een eerste baan half en doe je die na verloop van tijd goed dekkend schilderen, dan kan er uiteindelijk onthechting ontstaan. Dus dat betekend dat per baan goed dekkend geschilderd moet worden in een kort tijdsbestek om te voorkomen dat er tussen lagen een ‘film’ ontstaat (het toplaagje).

Strak verven door goede voorbehandeling

Een goede voorbehandeling is bij strak verven altijd noodzakelijk, of je nu met watergedragen lak schildert of met oplosmiddelhoudende lak. Goede reiniging met bijvoorbeeld St. Marc of Universol voorafgaand aan het strak verven is dan ook belangrijk. Het oppervlak vervolgens schuren met fijne korrel en behandelen (waar nodig met grondverf) moeten er uiteindelijk voor zorgen dat strak verven een fluitje van een cent wordt.

Schildertechnieken en gereedschappen voor strak verven

Bij strak verven met watergedragen lak is het belangrijk dat je snel en systematisch te werk gaat. Strak verven werkt het beste wanneer u van op en neer schildert, zowel met roller als met kwast, in een vloeiende beweging. Twee of drie keer is meestal voldoende voor een goede laag bij het strak verven. Daarnaast vragen watergedragen lakken ook om andere soorten kwasten en rollers.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »