• Lorem ipsum

Structuur muur verven: hoe pak ik dat aan?

15 Jun 2020

Bij De Verfzaak zien we graag dat ons klanten niet alleen de juiste producten voor hun klus kopen, maar ook dat er prachtige resultaten neer worden gezet. In onze blog lichten we daarom af en toe een specifiek onderwerp uit waar je in de nabije toekomst wellicht wat aan hebt als je de kwast weer ter hand neemt of als je weer eens gaat behangen. 

Zoals je ongetwijfeld weet vind je in de webshop van De Verfzaak verf voor alle mogelijke ondergronden en ruimtes. Maar hoe breng je die verf eigenlijk aan? Dat verschilt uiteraard per ondergrond. Deze keer leggen we de focus structuur muur verven. Hoe gaat dat precies in z’n werk? Dat lees je in deze blog.

 

Heb ik een structuur muur?

Om te kijken of deze blog precies aansluit bij de muur die je gaat schilderen is het natuurlijk wel zo handig als je precies weet over wat voor een soort muur je beschikt. Structuur muur en spachtelputz zijn bijvoorbeeld twee termen die nogal eens door elkaar worden gebruikt. Spachtelputz zijn stenen korrels die met elkaar zijn verbonden door een bindmiddel en die voor een dekking met reliëf zorgen. Spachtelputz is een variant van een structuur muur. 

Een structuur muur is een muur die is geschilderd en niet vlak is, maar waar dus een bepaalde structuur in zit. Denk aan gaatjes, gleufjes, korrels etc. Deze muren zijn over te schilderen zoals je in deze blog kunt lezen.

 

Verf voor het schilderen van een structuur muur

Als je op zoek bent naar een eindresultaat waar je jaren van kunt genieten is het belangrijk dat je de juiste verf voor deze klus kiest. Dat houdt in dat hij zich perfect moet hechten aan de ondergrond. Heeft de door jou gekozen verf ook grondverf nodig om zich goed aan de ondergrond te hechten? Vergeet deze dan niet te kopen!

 

Voorbereiding

Voordat je met de kwasten en rollers aan de slag gaat is het zaak om de voorbereiding goed op orde te hebben. Zo ben je daarna in staat om rustig en soepel te werken. Dit is een degelijke voorbereiding:

Stap 1: Eventueel voorstrijken

Op jouw muur kan het zo zijn dat je voorstrijk nodig hebt om de muur als het ware te prepareren voor de verf. Weet je niet zeker of je voorstrijk nodig hebt? Neem dan contact op met de klantenservice.

Stap 2: Afplakken

Om ervoor te zorgen dat de overige muren en het plafond niet worden geraakt is het belangrijk om alles goed af te plakken. Vergeet hierbij de stopcontacten niet en plaats ook zeil, stucloper of anders plastic op de vloer. Bedek bij voorkeur de hele vloer. Stel dat je een aantal druppels verf onder je schoenen hebt en dat je even van de ene kant naar de andere kant van de kamer loop, dan is het kwaad al geschied.

Stap 3: Kit de randen

Omdat we hier met een structuur muur te maken hebben is het slim om naast het afplakken ook te kiezen voor een randje kit. Door de structuur heeft de verf anders de kans om onder de tape te kruipen en dat wil je uiteraard voorkomen.

Stap 4: Ontvet de muur

Om de verf goed aan de muur te kunnen laten hechten is het belangrijk dat de muur zo schoon mogelijk is. 

Stap 5: Grondverf

De kans is aanwezig dat je grondverf nodig hebt om de toplaag goed te laten hechten aan de muur. De techniek om de grondverf aan te brengen op de muur wijkt niet af van het schilderen van een vlakke muur. Gebruik hiervoor dus ‘gewoon’ een roller en wellicht een kwast voor de randen.

 

Schilder de muur

Na deze voorbereiding is het eindelijk tijd om de muur te schilderen. Gebruik hiervoor de techniek die je ook gebruikt voor andere muren met andere ondergronden. Schilder eerst de randen en ‘vul’ de rest van het oppervlak daarna. Werk van boven naar beneden en maak strakke banen. Zo zie je precies op welke plekken je al bent geweest en waar je nog verf aan moet brengen.

 

Extra tips

Stiekem komt er best veel kijken bij het verven van een structuur muur. Om je verder te helpen hebben we hieronder wat extra tips voor je op een rijtje gezet. Een goede voorbereiding is het halve werk, toch? 

  • Geen stress

Als je veel stress hebt en gehaast moet werken maak je fouten. Houd dus rekening met de tijd en probeer vooraf een realistisch schema te maken. In het geval van een structuur muur is de kans groot dat minimaal drie, en wellicht meer, lagen verf nodig hebt om alles mooi dekkend te krijgen. Dit betekent dat je tussendoor zult moeten wachten tot de verf droog is. Tel daarbij de voorbereiding op en je komt zo aan heel wat uren. Probeer niet koste wat kost om alles in één dag te proppen, maar neem de tijd. Zo voorkom je frustraties en zet je uiteindelijk een beter resultaat neer.  

  • Werk bij daglicht

Wanneer je een structuur muur aan het schilderen bent kan het lastig zijn om precies zien of je alles geraakt hebt. Dit is vooral het geval bij matig kunstlicht of wanneer de schemering begint. Probeer dus zoveel mogelijk bij daglicht te werken. Op die manier heb je het beste zicht. 

  • Denk aan de temperatuur

De temperatuur heeft invloed op de verf. De ideale temperatuur om een structuur muur te schilderen ligt rond de 20 graden. Iets kouder of warmer maakt voor deze klus niet heel veel uit, maar de temperaturen moeten niet te extreem worden. Bij veel te hoge temperaturen droogt de verf veel te snel en bij lage temperaturen droogt de verf juist weer te langzaam.  

  • Afplaktape op tijd verwijderen

Het afplakken was vast en zeker een klusje waar je niet al te vrolijk van werd. Voorkom verdere frustraties door de tape vrij snel na het schilderen weer te verwijderen. Laat je de tape lang zitten? Dan heb je kans dat je delen van de verf meetrekt waardoor de afwerking allesbehalve mooi is. 

  • Neem pauze als het kan

Probeer geen pauze te nemen als je de muur aan het schilderen bent, maar werk de muur in één keer af. Zo voorkom je verschil in kleur.

 

Passend advies van De Verfzaak

Je bent van plan om een structuur muur te gaan verven, maar zit na het lezen van deze blog alsnog met een aantal vragen. Het is dan fijn om te weten dat onze specialisten voor je klaar staan om je te helpen. Door het krijgen van de juiste antwoorden begin je met vertrouwen aan je klus en weet je precies waar je aan toe bent. 

Een van de mogelijkheden die je hebt om achter de antwoorden te komen is om een filiaal van De Verfzaak te bezoeken. Op die manier sla je als het ware twee vliegen in één klap. Je bent op de juiste plaats om inkopen te doen én je kunt een specialist aanspreken om je vragen te laten beantwoorden. Uiteraard is het mogelijk om in de webshop van De Verfzaak je inkopen te doen én om passend advies in te winnen. Je kunt ons een mail sturen met je vragen óf even bellen. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »