• Lorem ipsum

Trapleuning verven: hoe doe je dat? En wat heb je allemaal nodig?

14 Mei 2020

Zoals je weet verkopen we in de online webshop én in de filialen van De Verfzaak verf die je kunt gebruiken voor alle mogelijke situaties. Vaak heb je een klus in je hoofd die je binnenkort op wil gaan pakken en al snel ontstaat er dan de volgende vraag: is daar eigenlijk speciale verf voor? 

Meestal is het antwoord dan ‘ja’. Verffabrikanten zijn altijd bezig met het uitvinden van nieuwe soorten verf en met de ontwikkeling van de kwaliteit en dat levert een ongelooflijk groot assortiment op. Het schilderen van een trapleuning is precies zo’n klus waarbij je speciale verf kunt gebruiken. Hierdoor geniet je nóg langer van het eindresultaat en dat is precies de bedoeling. 

Maar hoe pak je dat nou precies aan, een trapleuning verven? In deze blog laten we je zien wat er allemaal bij komt kijken als je besluit om de trapleuningen te gaan schilderen. Zo kun je jouw klus met een fijn gevoel aanvliegen en weet je precies wat je te wachten staat.

 

Welke verf heb ik nodig?

Topmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol zijn van die merken die voor elke situatie verf ontwikkelen zodat je altijd goed uit de voeten kunt als je met je verfklus gaat beginnen. Wanneer je een trapleuning gaat verven is het belangrijk om te beseffen dat het slim is om ‘gewone’ verf op de trapleuningen aan te brengen. Voor dit specifieke klusje heb je nu eenmaal specifieke verf nodig.

Maar waarom is dat dan? Hout is toch gewoon hout? In het geval van een trapleuning gaat het echter om hout dat ongelooflijk vaak wordt aangeraakt. En net die aanrakingen vormen een enorme bedreiging voor de verflaag. Het huidvet dat we achterlaten is namelijk in staat om de verf aan te tasten en dat is iets wat we uiteraard niet willen. 

De belangrijkste eigenschap die je verf dus moet hebben is dat het weerstand kan bieden aan huidvet. Sigma S2U Nova en Sikkens Rubbol BL Rezisto. In onze webshop vind je nog meer voorbeelden van geschikte verf.

 

De voorbereiding

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je alles op orde hebt voordat je begint met het aanbrengen van de verf. Zoals bij zoveel verfklussen zul je zien dat de voorbereiding meer tijd inneemt dan het schilderen zelf. Houd hier rekening mee als je een planning maakt en probeer jezelf genoeg tijd te gunnen om de klus te klaren. Door stress en tijdsdruk kunnen er fouten worden gemaakt. Dit is een degelijke voorbereiding voor als je een trapleuning gaat schilderen:

Stap 1: Trapleuning verwijderen

Dit lijkt misschien een stap die je meteen over wil slaan omdat je ‘er toch wel makkelijk bij kunt’, maar als je de mogelijkheid hebt om de trapleuningen los te schroeven, dan adviseren we je om dit ook echt te doen. Je hoeft je dan niet in allerlei bochten te wringen om de verf aan te brengen en je bent in staat om de trapleuning te verven in een goed verlichte en geventileerde ruimte. 

Stap 2: Verwijder de verf

De verf die nog op je trapleuning zit zal niet meer van topkwaliteit zijn gezien het feit dat je een nieuwe laag aan wil gaan brengen. Het is daarom slim om de oude laag te verwijderen. Zodoende creëer je de basis voor een mooi eindresultaat.

Stap 3: Ontvet de trapleuning

Om de juiste voorwaarden te scheppen is het zaak dat de trapleuning zo schoon en egaal mogelijk is. Gebruik daarom een ontvetter om de trapleuning voor het eerst een keer schoon te maken.

Stap 4: afplakken

Plak alles zorgvuldig af zodat je niet anders dan de trapleuning zelf raakt met de verf. Denk aan bevestigingshaken of delen van de muur als je de trapleuning niet van de muur hebt gehaald. Hiermee voorkom je veel frustraties. 

Stap 5: Schuren

Door de trapleuning op te schuren zal de verf beter hechten. Schuurpapier is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes. Weet je niet zeker of je het juiste schuurpapier hebt? Neem dan contact op met onze klantenservice.

 

Grondverf

Om een zo goed mogelijk eindresultaat neer te zetten is het belangrijk dat je grondverf kiest die past bij de ondergrond. Let daarom goed op of jouw gekozen grondverf goed matcht met de toplaag die je hebt gekocht? Maar waarom gebruiken we grondverf eigenlijk? Die toplaag zou toch voldoende moeten zijn? 

Grondverf zorgt ervoor dat de toplaag optimaal aan de ondergrond hecht. De ultieme verbinding dus. Let op: de termen grondverf en primer worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Laat je hierdoor niet in de verwarring brengen. Primer is namelijk de Engelse vertaling van grondverf en dat houdt in dat deze twee woorden precies dezelfde betekenis hebben!

Overigens heb je vaak de mogelijkheid om grondverf ook in een kleur te laten mengen. Probeer hier dus rekening mee te houden als je je klus gaat plannen en inkopen gaat doen. Op die manier kun je de primer goed aan laten sluiten op de toplaag qua kleur waardoor het eindresultaat nog beter wordt.

 

Voorbereiding voor de toplaag

De voorbereiding voor het aanbrengen van de uiteindelijke toplaag neemt veel minder tijd in beslag dan de voorbereiding voor de grondverf. Misschien wel het belangrijkste aspect van deze voorbereiding is het goed in de gaten houden van de tijd. Je hebt de trapleuning in de grondverf gezet en dat eigenlijk best wel lekker. Tijd voor de volgende laag verf dus! De verleiding ligt dan op de loer om te snel te starten met het schilderen van de trapleuining, zeker als de trapleuning droog oogt. 

Op het verfblik van de primer staat precies aangegeven wat de droogtijd van de verf is. We adviseren je om je hier altijd aan te houden om later ongewenste verrassingen te voorkomen. Als de tijd erop zit schuur je de trapleuning heel licht op. Dit doen we om kleine oneffenheden weg te halen en de trapleuning perfect te prepareren voor de toplaag.

 

Trapleuning aflakken

En dan is het eindelijk tijd om de trapleuning daadwerkelijk te schilderen. Het mooie van het werken met grondverf is dat het eigenlijk een generale repetitie is. Het aanbrengen van de verf doe je namelijk op precies dezelfde manier en je zult zien dat je nu met een nóg fijner gevoel staat te schilderen omdat je weet wat je te wachten staat.

Overigens is het zéér waarschijnlijk dat je meer dan één laag verf nodig hebt om tot het optimale resultaat te komen. Houd hier rekening mee bij de aankoop van verf. Daarnaast zit er een groot verschil tussen de droogtijd en de tijd die de trapleuning nodig heeft om volledig belastbaar te zijn. De verf moet namelijk uitharden. Over het algemeen duurt dit zo’n 1 tot 2 weken.

 

Extra tips voor het schilderen van een trapleuning

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er best veel factoren waarmee je rekening dient te houden als je je trapleuningen gaat verven. Als je de tijd neemt en de stappen één voor één afwerkt voorkom je stress en fouten. Hieronder vind je enkele tips die je helpen bij het realiseren van een mooi resultaat.

  • Schilder waar mogelijk in een goed geventileerde ruimte. Dit draagt positief bij aan het droogproces.
  • De ideale temperatuur om te schilderen ligt rond de 20 graden. Bij een veel koudere temperatuur droogt de verf te langzaam, terwijl de verf bij een veel hogere temperatuur veel sneller droogt. 
  • Houd bij het inkopen van de verf rekening met het feit dat je meerdere lagen aan moet brengen.
  • Neem nooit pauze tijdens het schilderen van een trapleuning. Hiermee voorkom je kleurverschil en andere opvallendheden.

 

Passend advies van De Verfzaak

Het schilderen van trapleuningen vergt een goede voorbereiding en het juiste materiaal. We kunnen het ons goed voorstellen dat je na het lezen van deze blog nog enkele vragen hebt waarop je graag het antwoord wil weten voordat je aan de slag gaat met jouw project. Er zijn drie manieren waarop we je kunnen helpen.

Bezoek bijvoorbeeld één van de filialen van De Verfzaak en spreek een specialist aan. Op die heb je de mogelijkheid om gericht inkopen te doen én de benodigde kennis in te winnen voor jouw klus. Ben je van plan om jouw inkopen online in de webshop van De Verfzaak te doen, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Dat kan. Stuur ons dan een e-mail of bel ons even. Uiteraard staan we ook voor je klaar voor het beantwoorden van al die andere aan verf en behang gerelateerde vragen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »