• Lorem ipsum

Verf soorten | De bekendste op een rijtje

8 Mei 2019

Verf soorten | Zijdeglans

Zijdeglans betekent simpel gezegd een aflak met een matte glans als eindresultaat. Deze verf soort wordt met name in huis gebruikt. Zijdeglans is niet de benaming voor een bepaalde verf die je alleen voor bijvoorbeeld muren of houtwerk gebruikt. Er zijn namelijk zowel zijdeglans muur verf soorten als zijdeglans aflaksoorten.

Verf soorten | Hoogglans

Hoogglans wordt zowel binnen als buiten gebruikt, maar vaker buiten. Door hoogglans verf soorten ontstaan een glanzende uitstraling. Bij binnenschilderwerk wordt vaker gebruik gemaakt van zijdeglans omdat hierdoor eventuele oneffenheden in de ondergrond minder zichtbaar zijn. Bij hoogglans is het erg belangrijk dat de ondergrond erg glad en strak erbij staat, anders ziet u de oneffenheden beter.

Verf soorten | Alkydverf

Alkydverf is een verf op basis van terpentine en wordt buiten toegepast. Binnen wordt het ook nog wel eens gedaan, maar omdat de dampen niet erg gezond zijn is het belangrijk dat er voldoende geventileerd wordt en dat u bij voorkeur een dampmasker draagt. Alkydverf staat erom bekend erg sterk te zijn. De alkydhars wordt erg hard en is daarom vooral populair bij het verven van deuren en kozijnen. Alkydverven kunnen niet aangebracht worden op een ondergrond van acrylverf. Om te testen welke verf soort er op de ondergrond zit, kan je deze een beetje inwrijven met spiritus. Alkydverf blijft goed, acrylverf wordt plakkerig. Let er bij het schilderen hiermee ook op dat de grondverf op terpentinebasis is.

Verf soorten | Acrylverf

Binnen wordt er meestal geschilderd en gelakt met acrylverf. Deze verf soorten worden gemaakt op waterbasis, waarmee u die ook kan verdunnen. Er zitten minder oplossmiddelen in acrylverf, doorgaans is deze ook geur-arm en droogt het sneller op (waardoor u ook efficiënter moet schilderen). Het schilderen met acrylverf wordt meestal in twee lagen gedaan om het beter dekkend te krijgen. Wat dat betreft dekt alkydverf beter.

Verf soorten | Beits

Beits is een zogenaamd éénpot-systeem. Dat wil zeggen dat het zowel een grondlak als aflak is. Beits wordt doorgaans gebruikt op buitenhout zoals tuinmeubelen, schuurtjes en schuttingen. De eigenschap van beits is dat het in het hout trekt, een goede beschermlaag biedt en tegelijkertijd ervoor zorgt dat het hout goed kan ‘ademen’. Gebeitst hout krijgt nog gewoon zuurstof binnen en reguleert het vochtgehalte waardoor het hout goed onderhouden blijft.

Verf soorten | Renovatieverf

Renovatieverf is bedoeld om schade op het huidige schilderwerk te herstellen. Denk aan vocht- en roetplekken bijvoorbeeld. Bij normale muur verf soorten trekken die vlekken er uiteindelijk weer doorgeen, bij renovatieverf niet. Renovatieverf is bedoeld voor muren en plafonds.

Verf soorten | Radiatorlak

Radiatorlak is een speciaal soort lak dat goed om kan gaan met temperatuurschommelingen. Het wordt toegepast op radiatoren of andere metalen elementen die warm kunnen worden. Het is een hittebestendige lak die niet verkleurt.

Speciale verf soorten

 

  • High solid verf soortenEen van de nieuwe populaire verf soorten van de laatste jaren, is zogenaamde high solid verf. High solid verf soorten hebben een hoger percentage vaste stof en minder oplosmiddelen. Het is erg dikke verf die je ook nog mag verdunnen. Het dekt hierdoor ook beter dan een normale acrylverf.
  • Duurzame verf soortenDe laatste jaren zijn duurzame verf soorten erg in opkomst. Hoewel er nog geen eenduidig type hiervan bestaat, hebben verschillende vooruitstrevende fabrikanten verschillende duurzame verven op de markt gebracht. Zo gebruikt de fabrikant Wijzonol als bindmiddel aardappelzetmeel en hebben merken als Sikkens en Sigma labels opgericht zoals EcoSure en DUBOKeur waarin verschillende duurzaamheidseisen worden gesteld.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »