• Lorem ipsum

Verf spuiten: hoe doe je dat?

13 Dec 2022

Er zijn verschillende manieren om verf aan te brengen. De meest gebruikte methodes zijn middels een verfroller of kwast. Echter kun je ook verf spuiten met een verfspuit! Hoe je dat doet lees je in dit blogartikel. We leggen je uit waar je rekening mee moet houden tijdens het spuiten en hoe je het beste resultaat creëert.

Waar bestaat een verfspuit uit?

Een verfspuit is vele malen efficiënter dan een kwast of roller, zeker in tijd. Er wordt zelfs gezegd dat je met verf spuiten ruim 40% van de tijd bespaart tegen hetzelfde perfecte resultaat. Dan moet je natuurlijk wel weten welke onderdelen essentieel zijn voor te spuiten. Een verfspuit bestaat grofweg uit de volgende onderdelen:

  • Spuit
  • Mondstuk (voor één of meerdere soorten verf)
  • Draagstuk
  • Reinigingsstuk
  • Reservoir voor verfinhoud

Natuurlijk is iedere verfspuit anders, waardoor de bijgevoegde onderdelen vaak verschillen. Zo heb je bijvoorbeeld muurverf spuiten en verfspuiten voor beits. Kijk van te voren goed wat voor verfspuit je in huis haalt. Ook kan de toepassing van het product verschillen. Met sommige spuiten kun je enkel buiten verf spuiten, terwijl andere alleen binnen toepasbaar zijn.

Tip: zorg zelf voor een veiligheidsbril en oude kleding of een overall.

Hoe moet je verf spuiten?

Het proces rondom verf spuiten is vergelijkbaar met op een ‘normale’ manier verven. Begin altijd met het goed voorbereiden van de ondergrond. Denk daarbij aan het schoon en vetvrij maken van het oppervlak met een ontvetter, water en een droge doek. Daarna plak je met afdekmateriaal en afplaktape de onderdelen die je niet wilt schilderen af.

Gebruik je verfspuitbare verf? Roer de verf dan eerst goed door, zo’n drie minuten. Vervolgens giet je de verf in het reservoir of laat je de spuit verf uit de emmer zuigen, afhankelijk van de verfspuit die je hebt. Om te weten of de spuitstraal op de juiste afstelling staat test je het eerst op karton. Zodra je het gevoel hebt dat de spuitstraal goed is ingesteld kun je over naar het echte werk.

Bij verf spuiten begin je met de hoeken en randen van het oppervlak. Houd ongeveer tien centimeter afstand. Voor het grotere oppervlak houd je 15 tot 20 centimeter afstand. Spuit vanuit je onderarm en beweeg met je hele arm mee. Dit mag op een overdreven manier, zodat je op een egale manier kan werken. Werk op een langzaam tempo en houd voortdurend in de gaten of de spuit verf gelijkmatig wordt verdeeld. Het maakt overigens niet uit of je horizontaal of verticaal begint, zolang je maar zorgt dat de banen elkaar blijven overlappen.

Tip: gebruik voor hoeken en randen een ronde straal, zo werk je gedetailleerder en knoei je minder. Voor het grotere oppervlak gebruik je een vlakke straal.

Klaar met verf spuiten? Verwijder de tape nu de spuit verf nog nat is. Dit zorgt voor strakke lijnen en voorkomt dat de tape blijft vastzitten op de muur. De verfspuit spuit je eerst helemaal leeg om deze vervolgens met warm water en zeep schoon te maken. Berg de verfspuit daarna op of lever deze in.

Geschikte producten kopen bij De Verfzaak

Een geschikte verf voor verf spuiten vind je natuurlijk in onze webshop of bij één van onze verfspeciaalzaken. De verven van deze tijd zijn bijna allemaal geschikt voor spuitmateriaal. Om het zeker te weten raden we je aan het technische informatieblad van het product te lezen. Daarin staat vermeldt welke applicatiemethodes van toepassing zijn. Kan je het niet vinden of twijfel je? Vraag het na aan onze specialisten. Wij weten bijvoorbeeld alles over muurverf spuiten. 

Andere vragen met betrekking tot verf spuiten? Onze specialisten helpen je graag op weg! Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag per telefoon of via e-mail. Stuur je vraag in en we kijken naar een passende oplossing. Alles zodat jij met een goed gevoel kan gaan verf spuiten.