• Lorem ipsum

Verflucht verwijderen: hoe doe je dat?

6 Jun 2023

Verflucht is een bekend fenomeen tijdens en na het schilderen. Veel mensen kennen de geur van verf op terpentinebasis, die vaak een aanhoudende en storende lucht veroorzaakt. Het is belangrijk om dit te voorkomen, vooral omdat verflucht niet alleen onaangenaam ruikt, maar ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Gelukkig zijn er verschillende manieren om verflucht uit huis te verwijderen en te voorkomen. In dit blog bespreken we enkele simpele en effectieve tips voor verflucht verwijderen.

Verf op waterbasis

Voorkomen is beter dan verwijderen, en een manier hiervoor is door verf op waterbasis te gebruiken. Dit is een milieuvriendelijker alternatief voor verf op terpentinebasis, omdat het geen giftige stoffen bevat en snel uitdroogt. Dit betekent dat het minder verflucht produceert dan verf op terpentinebasis. Verf op waterbasis is ook makkelijker te verwerken en eenvoudiger schoon te maken. Het is echter belangrijk om te weten dat verf op waterbasis (meestal) minder dekkend is en niet geschikt is voor alle soorten oppervlakken.

Verflucht verwijderen: mogelijke manieren

Er zijn een aantal manieren om de verflucht te verwijderen, hieronder staan enkele tips die je kunt gebruiken:

  • Goed ventileren: Om verflucht te verwijderen of te voorkomen is het belangrijk om goed te ventileren tijdens het verven. Dit betekent dat je ramen en deuren open moet zetten om de verf te laten drogen en verdampen. Als het weer en het oppervlak het toelaat, kun je de verflucht ook buiten laten verdampen.

  • Gebruik een afzuigkap: Zet de afzuigkap op standje maximaal zodat de verflucht uit de ruimte kan worden afgezogen.

  • Het gebruik van natuurlijke absorptiemiddelen of een combinatie hiervan. Bijvoorbeeld, meng één deel water en één deel azijn in een emmer en laat deze een nacht staan in de ruimte. Hierdoor wordt de geur geleidelijk vermindert en verdwijnt uiteindelijk helemaal.

  • Bakken: Creëer een lekkere geur in huis door te bakken, zodat de verflucht wordt gemaskeerd.

  • Gebruik kattenbakvulling: Voor degenen met een kat, kattenbakvulling kan ook worden gebruikt als geurneutralisator. Vul een schaal of oude sok met kattenbakvulling en leg deze in de buurt van het geschilderde meubel of oppervlak. Als gevolg hiervan zal de verflucht minder worden en kun je binnen de kortste keren weer genieten van een fris huis.

  • Zout water: Zout water is een andere manier om verflucht te neutraliseren. Plaats bakken met zout water in de kamer, het zout absorbeert de geur van de verf. Door het absorberen van de geur zal het verdwijnen, hierdoor zal je huis snel weer lekker ruiken.

Een andere manier om verflucht te voorkomen en te verminderen is door gebruik te maken van speciale verfoplossers. Deze oplossers worden gebruikt om de verf te verdunnen, waardoor het minder verflucht produceert. Het is echter belangrijk om op te merken dat deze oplossers de kwaliteit van de verf kunnen beïnvloeden en het gebruik ervan afhankelijk is van het type verf dat wordt gebruikt. Raadpleeg altijd de instructies op de verpakking voordat je de verfoplosser gebruikt.

Wil je naast verflucht ook meteen de verf verwijderen? Lees dan ons blog over verf verwijderen.

Conclusie

Verflucht is dus een veel voorkomend probleem na het schilderen, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om het te voorkomen, te verwijderen en maskeren. Om dus te voorkomen dat de verflucht in huis blijft hangen en vervelend wordt, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie. Als je de verflucht niet zelf kunt verwijderen of als deze te sterk is, overweeg dan om een professioneel schoonmaakbedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in het verwijderen van verflucht. Zij hebben vaak geavanceerde apparatuur en technieken om de verflucht te neutraliseren en het interieur van je huis weer fris te laten ruiken.