• Lorem ipsum

Het verschil tussen primer en grondverf

28 Dec 2021

Vraag jij je wel eens af: wat is eigenlijk het verschil tussen primer en grondverf? Je bent zeker niet de enige! Deze productsoorten worden vaak in één adem genoemd én primer is ook nog eens de Engelse vertaling van grondverf. In dit blog vertellen wij je of er überhaupt verschil is tussen primer en grondverf.

Verschil primer en grondverf: de belangrijkste punten

Hoewel er verschillen zijn tussen primers en grondverven, zijn deze verschillen dusdanig klein dat je niet kan spreken van twee op zichzelf staande productsoorten. Primer en grondverf hebben dus wel degelijk een duidelijke connectie. Hieronder zullen wij de belangrijkste verschillen tussen primer en grondverf uitlichten.

  • Een grondverf zorgt ervoor dat de lak een betere hechting heeft op de ondergrond en wordt over het algemeen gebruikt op hout. Wanneer een grondverf is gemaakt voor andere ondergronden (bijvoorbeeld kunststof of metaal), dan spreken we van een primer. Wanneer een primer geschikt is voor meerdere verschillende ondergronden, dan noemen we dit een multiprimer. Tegenwoordig worden beide benamingen vaak door elkaar gebruikt. Er zijn primers, zoals de Sigma S2U Primer en Sikkens Rubbol Primer, die geschikt zijn voor het aanbrengen op hout.
  • Daarnaast zit er verschil in de substantie van beide productsoorten. In grondverf zitten grovere bestandsdelen die ervoor zorgen dat het oppervlak een egaal uiterlijk krijgt. Dankzij deze grovere bestandsdelen kan de laklaag beter hechten op het oppervlak. Een primer daarentegen zorgt dankzij fijnere bestandsdelen voor een betere bescherming tegen UV-straling en roest.

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen primers en grondverven. Een grondverf kun je het beste gebruiken voor hout, terwijl een primer geschikter is voor metaal, kunststof of steenachtige ondergronden.

Grondverven en primers bij De Verfzaak

Natuurlijk hebben wij een breed scala aan grondverven en primers in ons assortiment. Bij ons is er voor iedere klus een geschikt product, mede dankzij topmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol. Wellicht heb je na het lezen van dit artikel vragen over werken met grondverf of met een primer. Neem in dat geval contact op met onze klantenservice. Wij hebben specialisten in huis die alles weten over deze productsoorten en je daarom kunnen adviseren.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »