• Lorem ipsum

Visogen in verf: hoe kom je er vanaf?

25 Jul 2023

Als schilders en liefhebbers van kunst weten we maar al te goed hoe belangrijk het is om een perfect glad oppervlak te creëren bij het schilderen. Of je nu een muur schildert, een kunstwerk op canvas maakt of een meubelstuk verfraait, visogen in vers aangebrachte verf kunnen een ware nachtmerrie zijn. Deze kleine, vervelende imperfecties kunnen het eindresultaat ruïneren en zorgen voor teleurstelling en extra werk. In dit artikel zullen we dieper ingaan op visogen in verf, hun oorzaken en hoe we ze kunnen voorkomen.

Het fenomeen visogen: wat zijn ze en hoe ontstaan ze?

Visogen zijn kleine, ronde of ovale openingen in een geschilderd oppervlak, vergelijkbaar met de bellen die in water naar de oppervlakte komen. Ze kunnen variëren in grootte, van microscopisch klein tot zichtbaar met het blote oog. Visogen worden veroorzaakt door ongewenste chemische reacties of verontreinigingen die zich in de verf bevinden. Meestal treden visogen op wanneer de verf niet goed hecht aan het oppervlak, waardoor er kleine holtes ontstaan waar lucht of vocht kan binnendringen.

Tip: een ander veelvoorkomend probleem zijn luchtbelletjes in verf. Lees in ons blogartikel hoe je dit oplost.

Voorkom visogen: essentiële maatregelen bij het schilderen

Het vermijden van visogen in verf is essentieel voor het creëren van een professionele en hoogwaardige afwerking. Door aandacht te besteden aan de oppervlaktevoorbereiding, het gebruik van hoogwaardige verf, het reinigen van gereedschap en het vermijden van vochtige omstandigheden, kunnen schilders ervoor zorgen dat hun werk vrij blijft van deze vervelende imperfecties.

Een goede oppervlaktevoorbereiding is essentieel om visogen in verf te voorkomen. Zorg ervoor dat het oppervlak dat je gaat schilderen schoon, droog en vrij is van stof en vuil. Verwijder eventuele oude verfresten of losse deeltjes en schuur het oppervlak indien nodig. Door een glad en schoon oppervlak te creëren, zorg je voor een betere hechting van de verf en verklein je de kans op visogen.

De keuze van de verf kan ook invloed hebben op het ontstaan van visogen. Het is belangrijk om hoogwaardige verven van gerenommeerde merken te kiezen die minder vatbaar zijn voor visogen. Goedkopere verven bevatten vaak meer onzuiverheden die tot visogen kunnen leiden. Lees de productinformatie zorgvuldig door en kies een verf die geschikt is voor het specifieke oppervlak en de omstandigheden waarin je gaat schilderen.

Voordat je begint met schilderen, is het essentieel om ervoor te zorgen dat alle schildergereedschappen grondig gereinigd zijn. Verfkwasten, rollers en andere gereedschappen kunnen verontreinigingen bevatten die visogen kunnen veroorzaken. Maak ze grondig schoon met schoon water en zeep en spoel ze goed af voordat je ze gebruikt. Het is ook belangrijk om je gereedschap op een schone en stofvrije plaats te bewaren om te voorkomen dat er vuil of stof op komt.

Het vermijden van vochtige omstandigheden is een andere belangrijke stap om visogen in verf te voorkomen. Schilder niet bij hoge luchtvochtigheid of op vochtige oppervlakken, omdat vocht de hechting van de verf kan beïnvloeden en visogen kan veroorzaken. Kies bij voorkeur een droge dag om te schilderen en zorg ervoor dat het oppervlak volledig droog is voordat je begint. Als je in een vochtige omgeving werkt, kun je ook ontvochtigers of ventilatoren gebruiken om het vochtgehalte te verminderen.

Het gebruik van een geschikte grondverf is een effectieve manier om visogen te voorkomen. Een primer zorgt voor een egale ondergrond, vult kleine poriën en oneffenheden op, en helpt de verf beter te hechten. Kies een grondverf die geschikt is voor het specifieke oppervlak dat je gaat schilderen en volg de instructies op de verpakking om ervoor te zorgen dat je de beste resultaten behaalt.

Daarnaast hebben we ook geschikte anti-siliconen vloeistoffen die je kan toevoegen aan je producten. Deze oplosmiddelen zijn er om vissenogen en kratervorming te voorkomen. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Strijd tegen visogen: een glanzende toekomst voor jouw schilderwerk

Het vermijden van visogen in verf is essentieel voor het creëren van een professionele en hoogwaardige afwerking. Door aandacht te besteden aan de oppervlaktevoorbereiding, het gebruik van hoogwaardige verf, het reinigen van gereedschap en het vermijden van vochtige omstandigheden, kunnen schilders ervoor zorgen dat hun werk vrij blijft van deze vervelende imperfecties. Het nemen van preventieve maatregelen is altijd beter dan het moeten herstellen van visogen achteraf, wat extra tijd, moeite en geld kost. Met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je ervoor zorgen dat jouw schilderijen, muren en meubelstukken stralen met een prachtige en gladde afwerking, vrij van storende visogen.

Heb je nog wat extra vragen voor onze medewerkers? Stel ze gerust aan onze specialisten. Kom langs in een van onze winkels of stuur een berichtje naar onze klantenservice met daarin je vraag.