• Lorem ipsum

Wat is vernis?

14 Dec 2021

Wellicht vraag je je af: wat is vernis? Dit is een volkomen begrijpelijke vraag. Hoewel vernis een populair product is, weten velen niet waarvoor deze verfsoort dient en zeker niet met welke vernis je het beste resultaat behaald. In dit blogartikel geven wij je antwoord op de vraag: wat is vernis en vertellen wij je meer over de populairste vernis producten.

Wat is vernis?

Vernis is een transparant/kleurloos beschermmiddel voor de ondergrond of bestaande verflaag. Met vernis bescherm je de desbetreffende ondergrond voor meerdere ‘bedreigingen’, zoals schimmels, vocht, UV-straling, krassen, stoten en andere invloeden. Daarnaast geeft je met deze verfsoort een prachtige uitstraling aan de ondergrond. Overigens wordt vernis ook wel blanke lak genoemd, omdat het kleurloos is.

Waarvoor dient vernis?

Nu de hoofdvraag (wat is vernis?) is beantwoord, is het tijd om te kijken naar het gebruiksdoel van vernis. Vernis wordt in de meeste gevallen gebruikt voor hout, zoals een kast, trap of stoel. Indien je graag vernis wilt aanbrengen op een andere ondergrond, adviseren we je goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Met vernis geef je een mooie glans aan je houten ondergrond, terwijl de eigen houtstructuur zichtbaar blijft.

Door gebruik te maken van vernis ben je jarenlang verzekerd van een beschermende laag. Na loop van jaren zal de kracht van vernis minder worden, wat ertoe zal leiden dat je een nieuwe laag aan moet brengen.

Vernis aanbrengen

Stap 1: Zorg ervoor dat je bij het vernissen een mondkapje draagt en dat de werkruimte waarin je aan de slag gaat goed geventileerd is. Dek daarnaast nabijgelegen meubels af en leg plastic onder het te behandelen meubelstuk.

Stap 2: Maak de ondergrond goed schoon. Dit doe je door de ondergrond vetvrij te maken met ontvetter en te schuren met schuurpapier. Vergeet ook niet om de meubel stofvrij te maken.

Stap 3: Zorg ervoor dat de vernis goed hecht. Een houten ondergrond geeft altijd wel wat stof af, en daarom breng je een laag vernisprimer of verdunde vernis aan. Volg voor het verdunnen van de vernis de aanwijzingen op het blik of productblad. Laat het drogen en schuur het dan licht op met schuurpapier.

Stap 4: Breng de vernislaag aan met een platte kwast/borstel die geschikt is voor de vernis (watergedragen of terpentine). Voor grotere oppervlakken is het verstandiger om een verfroller te gebruiken. Laat de laag goed drogen (droogtijden staan op blik of productblad) en daarna licht opschuren. Breng vervolgens een tweede laag vernis aan.

Stap 5: Nadat je de vorige stappen hebt doorlopen, is het tijd om de klus af te sluiten. Laat alvorens je de desbetreffende meubel gaat gebruiken het eerst minimaal twee dagen uitharden. Zo voorkom je schade aan de vernis en de meubel.

Vernis bij De Verfzaak

Bij ons vind je altijd het geschikte vernis product. Wij hebben vernissen van verschillende merken, waaronder Trae Lyx, Drost Coatings en Rambo. Hierbij maken we onderscheid tussen vernis voor binnen of buiten, én tussen de verschillende glansgraden. Voor iedere klus hebben wij de juiste producten in huis. Om je een beetje op de goede weg te helpen staan boven in het blogartikel de populairste vernis producten weergegeven.

Na het lezen van dit blogartikel kun jij antwoord geven op de vraag: wat is vernis? Zit je na het lezen van dit blog met nog wat vragen, of wil je iets anders weten? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze specialisten hebben kennis van alles wat met verf, behang en laminaat te maken heeft en helpen je graag.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »