• Lorem ipsum

Blokhut of houten tuinhuisje beschermen

8 Mei 2019

Schoonmaken van het hout

Staat onbehandeld hout erg lang buiten, dan gaat de blokhut verkleuren, komen er vuiligheden op en moet het hout misschien zelfs opnieuw voorbehandeld worden. Dat wil zeggen: schoonmaken, flink schuren en stofvrij maken. Ga je vrijwel direct beginnen aan de blokhut, dan volstaat het om het hout nog een keer schoon te maken en lichtjes op te schuren.

Impregneren

Het impregneren van hout is een verduurzamingsproces waarbij het op een speciale manier wordt behandeld. Het hiervoor gebruikte impregneermiddel trekt helemaal in en maakt hout beter bestand tegen (zee)water, schimmel, brand (werkt brandvertragend), graffiti, insecten, enzovoort. Impregneermiddel kan op verschillende manieren aangebracht worden:

  • Onder druk: het houtwerk wordt behandeld in een ketel/vat waarbij het middel vacuüm op het hout wordt aangebracht
  • Onderdompelen: korte tijd het hout van de blokhut in het impregneermiddel leggen
  • Doorweken: lange tijd in het impregneermiddel leggen
  • Aanbrengen: met kwast, spuit, roller, enzovoort

Dit zijn allerlei verschillende manieren om hout te impregneren.

Beitsen

Beitsen is voor een blokhut een fantastische oplossing. De voorbehandeling is hetzelfde als dat bij impregneren en verven; schoonmaken, schuren en stofvrij maken. Beits trekt diep in het hout en geeft tegelijkertijd een harde buitenlaag. Met de juiste beits kan een blokhut jarenlang zonder problemen meegaan.

Lakken

Ook lakverf kan worden toegepast op houtwerk voor buiten. Hiervoor moet eerst een grondverf worden aangebracht zodat de lak zich kan hechten. Echter voor hout dat continu buiten staat, wordt lakken door veel specialisten meestal afgeraden. Lak dekt namelijk het hout af, terwijl dit moet kunnen ademen voor een goede vochthuishouding binnen het hout zelf. Impregneermiddel en beits zijn daarvoor betere middelen voor een blokhut.