• Lorem ipsum

Hout impregneren

30 Aug 2022

Wil jij je hout zo lang mogelijk beschermen tegen allerlei weeromstandigheden? Impregneer dan je hout! In dit blogartikel leggen onze specialisten uit waar hout impregneren goed voor is, welke stappen je moet doorlopen en welke producten zich hiervoor lenen. Aan het einde van dit artikel weet je alles over hout impregneren!

Waarom hout impregneren?

Hout impregneren doe je met een reden. Ons klimaat, waar we geregeld te maken hebben met vocht, is niet ideaal voor hout. Vocht kan namelijk erg schadelijk zijn voor hout. Wanneer vocht eenmaal het hout is binnengedrongen, kan er in de toekomst vervorming optreden. Zeker wanneer we te maken hebben met warmte of kou. Hout met optredende vervorming noemen we ook wel ‘werkend hout’. Dit zal leiden tot grote scheuren in het hout, waarna er nog meer vocht in kan.

Daarnaast kan ook UV-straling hout beschadigen. UV-straling breekt namelijk de stof ‘lignine’ af. Deze stof zorgt ervoor dat de houtvezels aan elkaar blijven zitten. Wanneer lignine afbreekt gaat het hout uiteenvallen. Het hout kan gaan splijten en dankzij regen wordt dit alleen maar meer uitgehold. Gevolg: grauw en breekbaar hout. Dit trekt schadelijke schimmels aan die je hout verder zullen afbreken.

Hoe doe je hout impregneren?

Een goede voorbereiding is uitermate belangrijk bij het impregneren van hout. In onderstaand stappenplan leggen wij je wat belangrijk is gedurende dit proces.

  1. Zorg voor een schone ondergrond. Het is erg belangrijk dat het impregneermiddel goed hecht met de ondergrond. Daarom begin je met het schuren van het hout voor een gladde ondergrond. Daarna maak je het hout schoon door alle losgekomen vezels weg te vegen en vlekken te verwijderen met een sopje. Is het hout te vochtig geworden? Dep het droog met een droge doek.

  2. Plak onderdelen die niet geïmpregneerd worden af. Morsen hoeft bij impregneermiddel op waterbasis geen ramp te zijn, maar wanneer het oplosmiddelen bevat kan het voor ongewenste situaties zorgen. Plak daarom alles wat je niet wilt beschadigen af met afdekmiddel.

  3. Bescherm jezelf. Net zoals de materialen om je heen, is het ook voor jezelf verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen. Trek oude kleding aan, draag handschoenen en zet eventueel oogbescherming op.

  4. Breng het impregneermiddel aan. Alle voorbereiding zijn getroffen, tijd om te beginnen aan het echte werk. Impregneermiddel kun je aanbrengen op drie verschillende manieren: middels een kwast, roller of spuitapparaat. De keuze is aan jou, net zoals de manier van werken. Zorg in ieder geval dat je het gehele oppervlak bestrijkt met impregneermiddel.

  5. Laat het oppervlak drogen. Ruim spullen die je niet meer nodig hebt op en respecteer de droogtijden die vermeldt staan op het product. Tip: het is belangrijk dat er minimaal 24 uur geen neerslag valt. Zo krijgt het impregneermiddel de kans om goed in te trekken.

Hout impregneren met producten van De Verfzaak

Bij ons ben je aan het juiste adres wanneer je op zoek bent naar impregneermiddel voor hout. Hieronder zie je een aantal populaire impregneermiddelen voor houten ondergronden.

Heb je vragen over hout impregneren? Onze verfspecialisten voorzien je graag van extra advies. Je kan ons eenvoudig bereiken door te bellen of een e-mail te sturen naar onze klantenservice. We kijken samen met jou naar de omstandigheden van je klus en passen daar de juiste materialen bij in. Alles zodat hout impregneren een succes wordt!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »