• Lorem ipsum

Glansgraad: wat is het & welke zijn er?

23 Oct 2020

Ieder verfproduct heeft er een: een glansgraad. Glansgraden behoren tot de belangrijke eigenschappen van verfproducten, omdat deze bepalen hoe je verf zich visueel weergeeft op de ondergrond. In dit blog vertellen wij je welke glansgraden er zijn en hoe ze eruit zien. Daarnaast geven wij je voorbeelden aan de hand van populaire producten.

Wat is een glansgraad?

Een glansgraad bepaalt wat voor visueel effect je verf heeft. Het kan zijn dat je verf een glanzend effect heeft op je ondergrond, maar een matte glansgraad is ook goed mogelijk. Het is daarom essentieel dat jij weet welke glansgraad je verf heeft alvorens je begint met schilderen. Daarnaast zit er ook in verschil in afwasbaarheid bij de glansgraad die je op je ondergrond hebt. Belangrijke toevoeging: de glansgraad van een verf heeft geen effect op de kwaliteit van het product.

Welke glansgraden zijn er?

Er zijn vijf verschillende glansgraden bij verf: eiglans, halfglans, hoogglans, matglans en zijdeglans. Iedere glansgraad heeft zijn eigen uiterlijk. Dit uiterlijk wordt bepaald aan de hand van een meting. Zo heeft hoogglans verf een glansgraad van meer dan 75%, terwijl een matglans verf een glansgraad tot 15% heeft. Dit wordt gemeten met een glansmeter die meet in een hoek van 60 graden.

GlansgraadPercentage
Mat<15%
Eiglans15-30%
Zijdeglans30-60%
Halfglans60-75%
Hoogglans>75%

Eiglans

De minst bekende glansgraad van allemaal. Dit is ook terug te zien in het aanbod, want er zijn weinig verfproducten met deze glansgraad beschikbaar in verhouding tot andere glansgraden. Eiglans heeft een glansgraad van 15-30%.

Bekende verfproducten met eiglans:
Sikkens Rubbol Primer
Sigma S2U Primer
Wijzonol Wijzoplex Eiglans

Halfglans

Ook halfglans is een van de minder bekende glansgraden. Na hoogglans heeft halfglans met 70% de hoogste glansgraad. Er is zelfs een speciale halfglans-lijn van Wijzonol. Qua glansgraad moet je bij halfglans denken aan 60-75%.

Bekende verfproducten met halfglans:
Sigma Schakelverf Semi-Gloss
Sikkens Rubbol EPS
Wijzonol Dekkend Halfglans

Hoogglans

Hoogglans verf heeft de hoogste glansgraad. Hoogglans verf wordt veelal gebruikt voor buiten. Dit komt omdat deze glansgraad beter bestand is tegen weersinvloeden en daardoor langer meegaat. Hoewel het minder eenvoudig is om hoogglans verf aan te brengen, is het makkelijk om deze glans schoon te maken. De hoogglans heeft een glansgraad van +75%.

Bekende verfproducten met hoogglans:
Sikkens Rubbol XD High Gloss
Sigma S2U Allure Gloss
Drost Devetaal Supreme Hoogglans

Matglans

Ook wel bekend als de ‘standaard’ glans voor op je muur. Van deze glansgraad zijn ook veel verfproducten op de markt. Matglans verf is ideaal voor het verbergen van oneffenheden op de muur. Nadeel van deze glans is dat het minder makkelijk afwasbaar is. Matglans is zoals gezegd de glansgraad met de minste glans, onder 15%.

Bekende verfproducten met matglans:
Histor Monodek Revolution
Sikkens Alpha Projecttex
Sigma Sigmatex Superlatex Matt

Zijdeglans

Zijdeglans is een glans die tussen hoogglans en mat in zit. Dit is ook terug te zien in de afwasbaarheid van zijdeglans verf en verbergen van oneffenheden. Zijdeglans verf wordt vooral binnenshuis gebruikt. De zijdeglans heeft een lichte glans en is geschikt voor kamers die een warmere uitstraling nodig hebben. Zijdeglans heeft een glansgraad van 30-60%.

Bekende verfproducten met zijdeglans:
Sigma S2U Nova Satin
Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin

Verschil Zijdeglans en hoogglans uitgelegd.

Passend advies van De Verfzaak

Hopelijk ben je nu op de hoogte van alle glansgraden die er zijn en wat de verschillen zijn. Zit je nu nog met vragen, of ben je toe aan advies over verf met een bepaalde glansgraad? Neem dan contact op met klantenservice. Onze specialisten staan klaar om je adviseren.