• Lorem ipsum

Hoe gebruik ik een verfpomp?

8 Mei 2019

Ook bij een verfpomp geldt: goed reinigen

Voordat u de verfpomp gebruikt, moet alles goed en wellicht zelfs nog beter worden voorbereid dan bij een verfklus met een roller. Goed schoonmaken is sowieso belangrijk (met bijvoorbeeld St. Marc of Universol reiniger), maar met name het afplakken van kozijnen, deuren, ramen, enzovoort. Gelukkig bespaart de verfpomp zoveel tijd, dat de paar minuten extra die u nodig hebt voor het afplakken, makkelijk ingehaald worden.

Verf verdunnen voor de verfpomp

Dit is het belangrijkste bij het gereedschap de verfpomp: het verdunnen. Pompen hebben een apart reservoir of tappen direct uit de verfemmer, maar bij beiden geldt dat gewone muurverfsoorten meestal tot tien procent verdund moeten worden. Te dikke verf kan niet goed gespoten worden en geeft dus een minder goed resultaat. Er zijn speciaal voor de verfpomp ook verfsoorten die spuitklaar zijn. Alleen goed doorroeren is dan nodig.

Wanneer kan ik het beste een verfpomp gebruiken?

Een verfpomp is met name binnen handig, omdat het windstil is. Buiten is het om twee redenen lastiger om een verfpomp te gebruiken (hoewel dit niet per se onmogelijk is overigens): vanwege de wind en omdat er buiten vaak met oplosmiddelhoudende verfsoorten wordt gewerkt. Extra beschermende maatregelen zijn dan nodig (zoals dampmaskers en veiligheidsbrillen).

Wat is de spuittip van een verfpomp?

Uit de spuittip komt uiteindelijk de verf. Belangrijk hierover om te weten is dat het aantal liters per minuut wat hieruit moet komen, in goede verhouding staat tot de druk (bar) die de verfpomp levert. Dus als er te veel druk op staat, dan kan de tip dat niet aan. Maar als er te weinig druk op de tip staat, dan komt de verf er niet goed uit. Laat u daarom bij de huur of aanschaf van een verfpomp hierover informeren door de verkoper.

Zijn er nog meer dingen die ik moet weten?

Met name omtrent het schoonmaken van de verfpomp kunnen een paar dingen nog van pas komen. Meestal zitten er op een verfpomp twee filters: één in het reservoir/de tap en één in de pomp zelf. Samen met de filter in het verfpistool moeten deze om het uur schoongemaakt worden zodat de verfpomp op den duur niet vast gaat lopen.

Hoe moet ik de verfpomp schoonmaken?

Verfpompen worden doorgespoeld moet water. Dat water moet vervolgens naar het chemisch afval. Echter, bij alle verfpompen zijn er veel overeenkomsten, maar ook enkele verschillen als het gaat om het schoonmaken. Vraag daarom aan de verkoper wat u daarvoor moet doen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »