• Lorem ipsum

Hoe kan ik MDF verven? En waar moet ik op letten?

8 Mei 2019

Wat is MDF?

De afkorting MDF staat voor Medium-Density Fibreboard. Dit zijn platen van geperst hout met een middelhoge dichtheid. Dit hout bestaat uit kleine houtvezels die worden geperst en samengebonden met hars. MDF is daardoor een ander houtproduct dan spaanplaten en OSB platen. 

Tip: wist je dat over OSB platen veel misverstanden bestaan? Lees daarom ons blogartikel over OSB platen

Wil je MDF board schilderen, dan vereist dit een speciale aanpak. Waar moet je precies op letten bij MDF verven? En hoe kan je dit type verfklus op een slimme manier aanpakken? Gebruik de korte handleiding en tips hieronder. Dan pak je het schilderen van MDF platen goed en systematisch aan, met de beste resultaten. 

1. Verzamel alle benodigdheden voordat je begint met verven 
Voordat je de platen MDF gaat schilderen, is het aan te raden om alle benodigdheden voor de schilderklus te verzamelen. Zo kun je de klus snel, effectief en goed uitvoeren. Wat heb je zoal nodig?

In de eerste plaats natuurlijk een goede kwast, zoals een Meesterhand Aqua kwast en een lakviltroller, die voor het best mogelijke resultaat zorgt in combinatie met Sikkens verf. Handig zijn ook een roerstok voor de verf, een verfbakje om de verf af te meten en een ladder voor als je op hoogte moet verven.

Zorg verder voor een intensief reinigend middel als Polyfilla S600 en een voorstrijkmiddel om de verf beter te laten hechten. Een veilig en betrouwbaar voorstrijkmiddel is Rubbol BL primer. Geschikte verfsoorten om MDF board mee te schilderen zijn de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin of de Rubbol BL Rezisto SG. Ten slotte heb je nog een sterke afdekkende folie nodig en een goed hechtende tape. Daarmee dek je spullen en oppervlakken af die niet nat mogen worden. 

2. De MDF platen voorbehandelen 
Maak de MDF platen grondig stofvrij voordat je met schilderen begint. Vul eventuele gaatjes en scheurtjes op met een houtvulmiddel. Daarna moeten de platen geschuurd en gereinigd worden met Polyfilla S600 of speciale MDF reinigingsdoeken of St Marc. Meteen schuren na het reinigen raden we af.

Vervolgens dek je met folie de materialen en plekken af waar geen verf op mag komen. Tape het plastic hierbij goed vast, zodat de folie niet kan losraken tijdens de werkzaamheden. Nadat de bruine platen schoon en werkklaar zijn, en de afdekfolie op zijn plek ligt, kun je het voorstrijkmiddel aan gaan brengen. Zeker als je MDF, dat bruin is, in een lichte kleur wil verven. Breng met een lakviltroller de Sikkens Rubbol BL primer aan, evenredig verdeeld over het oppervlak.

Bij de plaatranden kun je de primer opschilderen met een Meesterhand kwast. Let op: Omdat MDF bestaat uit houtvezels zijn de zijkanten van MDF platen kwetsbaar. Hierin kan zich verf gaan nestelen. Om dit te voorkomen kun je Alabastine MDF vuller gebruiken.

3. De laklaag op de platen schilderen 
Wanneer het voorstrijkmiddel goed is opgedroogd, dit zal meestal zo'n 4 tot 8 uur duren, is het tijd voor het echte werk. Schilder met Rubbol BL Rezisto Satin of Rubbol BL Rezisto SG de grote oppervlakken van de platen. Dit kun je het beste doen met een grote lakviltroller. De randen, hoeken en gaatjes pak je aan met een Meesterhand Aqua kwast. Verdeel de verflaag zo goed mogelijk en breng de verf streeploos aan. Voordat je de tweede verflaag aanbrengt is het zaak om de eerste laag goed uit te laten harden. Daarna schuur je de eerste laag licht op en breng je de tweede laag aan.

4. Luchten en drogen 
Laat de verf op de MDF platen goed uitharden. Trek hiervoor minstens 24 uur droogtijd uit. Door de geverfde ruimte goed te luchten droogt de verf sneller en is de verflucht ook sneller uit je huis weg.