• Lorem ipsum

OSB platen verven | Wat zijn het en hoe doe ik het?

8 Mei 2019

Wat zijn OSB platen?

Voordat we gaan uitleggen hoe je OSB platen verven moet, een korte toelichting van wat voor soort platen het zijn. Net als MDF- en spaanplaten worden OSB platen gemaakt van houtafval. Echter, in tegenstelling tot die andere platen, gaat het bij OSB platen om ‘gerichte houtschilfers’. Letterlijk betekent OSB Orientend Strand Board, wat naar het Nederlands vertaald wordt naar ‘plaat gemaakt van gerichte houtschilfers’. Het zijn houtschilfers van een bepaalde grootte, groter dan die bij MDF- en spaanplaten, waardoor er minder lijm en productie-energie nodig is om ze te maken. MDF-platen zijn helemaal opgebouwd uit fijne houtvezels. Spaanplaten bestaan uit kleine houtspaanders die wat kleiner zijn dan de houtschilfers van OSB-platen en komen van allerlei houtachtige planten. Dus niet alleen bomen, maar ook bijvoorbeeld vlas en stro.

Hoe moet ik OBS platen verven?

Hoewel gesteld wordt dat er minder (kunsthars)lijm in OSB platen aanwezig zijn, zit het er wel in en kan het zijn dat je daardoor de OSB platen verven moet met andere middelen dan bij gewoon hout (hoewel er ook verfsoorten zijn die je voor beide kan gebruiken, zoals Drost Cresta-Inn renovatieverf voor muren). Meestal worden hiervoor dezelfde verfsoorten gebruikt als bij MDF- en spaanplaten. Bij het aanbrengen van een verflaag is een speciale grondverf nodig die geschikt is voor het OSB platen verven. De fabrikant geeft dit aan op de verpakking. Ook de specialist weet welke grondverf je voor OSB platen verven moet hebben.

Zijn er nog voorbehandelingen die ik moet treffen bij OSB platen verven?

In principe gelden bij OSB platen verven dezelfde principes als bij alle ondergronden verven. Dus eerst het oppervlak goed reinigen. Daarvoor zijn er ook speciale OSB reinigingsmiddelen. Daarna laten drogen, schuren, stofvrij maken, grondlaag aanbrengen, enzovoort.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »