• Lorem ipsum

Hoe moet ik mijn verf verdunnen?

8 Mei 2019

Voordat je aan de slag gaat met dit blogartikel, moet je eerst ten rade gaan: mag ik verf verdunnen?

Verf verdunnen: met wat?

Er zijn in brede zin twee opties waarmee u verf verdunnen kan: met water of met een thinner.

  • Watergedragen verf verdunnenVerf verdunnen met water doe je wanneer de verfsoort watergedragen is. Wanneer je watergedragen verf verdunnen gaat met bijvoorbeeld een thinner, dan zal dat ten koste gaan van de kwaliteit en kan het de verf verpesten.
  • Verf verdunnen op basis van terpentineVoor verf op terpentine-basis gebruikt men meestal terpentine of wasbenzine voor het verf verdunnen. Ook zijn er allerlei andere soorten thinners verkrijgbaar die vooral bij professioneel gebruik toegepast worden. Echter, vanwege veiligheidsredenen is het beroepsmatig gebruiken van thinner aan banden gelegd. Bij het gebruik van iedere soort thinner bij het verf verdunnen, is het zeer belangrijk om huid, ogen en longen goed te beschermen.

Verf verdunnen: hoe lang duurt dat?

Verf verdunnen met bijvoorbeeld een roerplankje kan erg lang duren, vooral wanneer u een grote emmer met verf moet verdunnen. Hoewel kleine potjes zo klaar zijn, kan het veel efficiënter. Professionals hebben hiervoor speciale apparatuur. Maar er zijn ook voordelige roergardes speciaal voor een boormachine beschikbaar die het verf verdunnen een stuk eenvoudiger maken.