• Lorem ipsum

Mag ik verf verdunnen?

8 Mei 2019

Verf verdunnen | Met welke middelen?

Verf verdunnen houdt in dat u een bepaald gedeelte van de verf bijvult. Verf
bestaat doorgaans uit drie delen: één vast deel en twee vloeibare delen. Het vaste deel is de kleur van de verf, de verfstof of pasta. Het eerste vloeibare deel is een bindmiddel dat er voor zorgt dat de verfstof uiteindelijk hecht aan het oppervlak. Denk daarbij aan hars of een bepaalde olie. Het tweede vloeibare deel, daarmee moet u de verf verdunnen. Dit is het zogenaamde oplosmiddel: het deel dat de verf vloeibaar en dus smeerbaar maakt. Dit deel droogt ook op nadat u de verf op het oppervlak hebt geschilderd. Echter, dit vloeibare deel is niet altijd van dezelfde vloeistof. Dus wanneer u de verf verdunnen gaat, moet u goed kijken welk oplosmiddel de fabrikant gebruikt heeft voor de verf. Over het algemeen zijn er twee mogelijkheden bij het verf verdunnen:

  • Verf verdunnen met waterSimpel gezegd kunt u bij deze soort de verf verdunnen door hier alleen water aan toe te voegen. In de volksmond wordt dit ook wel ‘watergedragen verf’ genoemd. Meestal worden watergedragen verfsoorten binnen gebruikt. Deze verf is geurarm en wordt gemaakt op basis van acrylhars. Verf verdunnen doet u met deze soorten dus meestal met water.
  • Verf verdunnen met terpentineOok zijn er verf soorten met chemische oplosmiddelen. Op basis van terpentine bijvoorbeeld. Dit soort verven worden meestal buiten gebruikt en zijn gemaakt op basis van alkydhars. De verf verdunnen doe je hier met vloeistoffen als terpentine, wasbenzine of andere thinners. Bij die laatste is om veiligheidsredenen overigens het beroepsmatig gebruik ervan aan banden gelegd. Wanneer men thinner bij het verf verdunnen gebruikt, is het beschermen van huid, ogen en longen zeer belangrijk.

Efficiënt verf verdunnen en voorkomen dat de verf te dik wordt

Professionele schilders gebruiken doorgaans speciale apparatuur voor het verf verdunnen. Dit gaat ook een stuk sneller dan bijvoorbeeld het gebruik van een roerplankje. Voor het muren sauzen en andere grote klussen waarbij u de verf verdunnen moet, is het handig om wat hulpmiddelen te hebben. Zo zijn er in het assortiment van De Verfzaak voordelige roergardes te krijgen die u aan een boormachine kan zetten. Zo gaat het verf verdunnen veel makkelijker. Wanneer u overigens klaar bent met het verven, is het handig om alles zo goed mogelijk afschermt, om toekomstige indikking en het voorkomen van vellen te voorkomen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »