• Lorem ipsum

Kamer inrichten

22 Mar 2022

Een kamer inrichten kan lastig zijn. Er zijn vele stijlen die je kan gebruiken om een ideale woonsfeer te creëren. Maar hoe kom je hieraan? In dit blogartikel lees je alles over de negen verschillende stijlen die je kan gebruiken om het gevoel van een kamer helemaal te veranderen en helpen we je met het inrichten van je kamer.

Optisch beïnvloeden van ruimtes komt vaak voor. Ieder heeft zo zijn eigen reden om dit te doen: de een wil een breder uitziende ruimte, terwijl een ander juist een intieme, smalle sfeer wil creëren. Kleuren zijn het belangrijkste aspect bij het optisch beïnvloeden van een ruimte. Hieronder lees je hoe kleuren de aanblik van een ruimte kunnen veranderen en hoe je kamer inrichten met deze kleuren makkelijker wordt.

Kamer inrichten: verschillende stijlen

Stijl 1: De ruimte vergroten
Een ruime kamer creëer je door met lichte kleuren te werken. Lichte kleuren weerkaatsen het licht en krijgt een vergrotend effect omdat het licht dus beter wordt gereflecteerd.

Stijl 2: De ruimte verticaal uitrekken
De ruimte verticaal uitrekken is ook een manier om je kamer optisch te beïnvloeden. Dit laat de ruimte gezellig aanvoelen. Deze manier werkt het beste als het plafond laag is en in een zo licht mogelijke kleur is geschilderd, bijvoorbeeld in gebroken wit (RAL 9010).

Stijl 3: De ruimte versmallen
De ruimte versmallen doe je door de zijmuren in een donkere kleur te verven, terwijl je de achterwand en het plafond in een lichte kleur doet. Op die manier komen de zijmuren wat dichter naar elkaar toe te staan en lijkt de ruimte wat smaller dan in feite het geval is.

Stijl 4: Benadrukken van de achterwand
Bij deze stijl benadruk je de achterwand met een lichte kleur, terwijl de rest donker is. Dit zorgt ervoor dat de ruimte langer lijkt dan daadwerkelijk het geval is. Dit trucje wordt veelal gebruikt in kleine, brede ruimtes.

Stijl 5: De ruimte verkleinen
Deze stijl is het tegenovergestelde van stijl 1, en dat is ook terug te zien in de kleuren die gebruikt worden. Door volledig te werken met donkere kleuren wordt het licht minder gereflecteerd en lijkt de kamer kleiner. Deze stijl is perfect wanneer je een knusse en intieme ruimte wil creëren.

Stijl 6: De ruimte verlengen
De ruimte verlengen doe je door één à twee zijmuren te voorzien van een donkere kleur of kleuraccent. Op deze manier lijkt er lengte bij te komen in de ruimte.

Stijl 7: De ruimte verbreden
Bij deze stijl werk je met een zogeheten lambrisering. Hierbij geef je één of meerdere muren twee kleuren waarbij het verschil duidelijk te zien is, zodat het lengtegevoel gebroken wordt. Lambrisering verven is op dit moment erg populair en komt in veel huishoudens voor. Hoe je een lambrisering doet verven lees je hier. Je kan dit overigens ook doen met gestreept behang.

Stijl 8: Het plafond verlagen
Bij het plafond verlagen werk je op eenzelfde manier als met het verkleinen van de ruimte: je verft het plafond in een warme/donkere kleur. Dit zorgt voor een optische verkleining tussen het plafond en de vloer.

Stijl 9: De ruimte korter maken
Een lange ruimte korter doen lijken doe je door de achterwand van de ruimte te verven in een donkere tint. Dit zal de ruimte naar je toe trekken en daardoor zal het lijken alsof je op een kortere afstand van de achterwand staat dan daadwerkelijk.

Kamer inrichten met hulp van De Verfzaak

Hopelijk ken je nu de verschillende methodes van het optisch beïnvloeden van de ruimte. Een kamer inrichten is dus mogelijk met een van deze stijlen. Wellicht sta je nu te popelen om aan de slag te gaan, maar heb je nog een aantal vragen die je wil stellen voordat je met een roller of kwast in de hand staat. In dat geval willen we je erop wijzen dat je contact op kunt nemen met onze klantenservice. Onze verfspecialisten hebben kennis van verfkwesties en kunnen je optimaal adviseren zodat jij goed voorbereid je kamer kan gaan inrichten.