• Lorem ipsum

Een muur verven: alle tips & tricks lees je hier

11 Feb 2020

Het lijkt allemaal zo makkelijk, even in een half uurtje een muur verven. Toch zijn er veel zaken waarmee je rekening moet houden als je een muur gaat verven. Om ervoor te zorgen dat het verven van een muur wel een makkie wordt geven we je de beste tips. Na het lezen van al deze handige tips & tricks weet je precies hoe jij je volgende verfklus aan kunt pakken.

 

Waar begin je als je een muur gaat verven?

Clichés blijven clichés, maar zoals zo vaak zijn ze wel waar. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor: een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je überhaupt kunt denken aan de aankoop van de juiste muurverf is het belangrijk dat je jouw verfklus goed in kaart brengt en dat je precies weet waar je aan toe bent. 

Zo is de ondergrond enorm belangrijk. Voor het schilderen van een bakstenen muur binnen heb je nu eenmaal andere verf nodig dan voor het verven van een buitenmuur. Het is belangrijk dat je weet met welke ondergrond je te maken hebt omdat je zo de beste verf uit kunt kiezen. Populaire verfmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol hebben voor elke ondergrond specifieke verf in hun assortiment. 

Weet je niet zeker welke verf geschikt is voor jouw ondergrond? Lees dan goed de productbeschrijven in de webshop van De Verfzaak of op de verfemmers in één van onze acht filialen. Deze beschrijvingen laten je ook zien hoeveel vierkante meter je kunt dekken met de verf. 

Maak dus voor aankoop even een rekensommetje. Zo weet je zeker dat je na afloop van jouw klus niet met liters verf blijft zitten. 

Timing kan overigens ook een belangrijke rol spelen bij de voorbereiding want: wanneer kun je je muur verven na stucen? Die vraag is niet zo 1-2-3 te beantwoorden omdat dit van veel factoren afhankelijk is. 

Het stucwerk moet namelijk helemaal droog zijn voordat je kunt beginnen. Neem hiervoor genoeg tijd. Reken ongeveer 1 mm droogtijd per dag. Verder kun je het droogproces bevorderen door de ruimte goed te ventileren en goed op de temperatuur te letten. Met 20 graden droogt het stucwerk het best. 

Tip: Met Alabastine muurvuller werk je gemakkelijk oneffenheden weg.

 

Verf kiezen voor het schilderen van een muur

Je weet precies welke ondergrond je hebt en hoeveel liter verf je ongeveer nodig hebt. Dan is het tijd om de juiste verf in huis te halen. Wanneer je besluit om verf in te gaan slaan is het belangrijk om de grondverf niet te vergeten. 

Een muur schilderen is helaas niet alleen de muur bedekken met een laagje verf. De grondverf zorgt voor de perfecte verbinding tussen de ondergrond en de toplaag. Hierdoor hecht de verf goed en geniet je veel langer van het eindresultaat. 

Bij het kiezen van de verf voor de toplaag heb je vaak de keuze uit verschillende opties. Weet je niet zeker welke verf het best past bij jouw klus? Spreek dan één van onze specialisten aan in de winkel of neem contact op met de klantenservice.

 

Kies je kleur

Je weet welke verf je moet hebben, maar moet nog ‘even’ beslissen welke kleur je gaat gebruiken. Dat ‘even’ kan in de praktijk behoorlijk tegenvallen. De wondere wereld van de verfkleuren is enorm en veel kleuren lijken op elkaar. Probeer dan maar eens de juiste kleur te vinden. Daarmee willen we je graag helpen.

Op alle verfemmers en verfblikken vind je tegenwoordig RAL-nummers. Denk bijvoorbeeld aan de populaire wittinten RAL 9010 en RAL 9016. Deze codes geven de kleur van de verf aan. Zo wordt RAL 9010 ook wel ‘zuiver wit’ genoemd.

Bij het kiezen van een kleur is het vooral belangrijk dat je veel vergelijkt. Vaak zie je bepaalde details pas als je 3 verschillende varianten van een kleur naast elkaar houdt. Dit kun je doen door online verschillende kleuren naast elkaar te houden of door een kleurenwaaier te gebruiken. 

Tip: probeer rekening te houden met lichtinval. De door jou gekozen kleur zal in een matig verlichte schuur anders ogen dan in een keuken waarin 3 ramen zitten. Ben je van plan om in een korte tijd veel te schilderen, bijvoorbeeld in een nieuwbouwhuis?

 

Verf laten mengen door De Verfzaak

De populairste verfkleuren worden op grote schaal geproduceerd door de bekende verfmerken, maar dat geldt natuurlijk niet voor alle kleuren. Geen probleem! Bij De Verfzaak kun je elke kleur laten mengen die je maar wilt. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is de unieke kleurcode van jouw kleur. We vragen je wel om goed na te denken over je keuze aangezien gemengde verf niet geretourneerd kan worden. 

 

Voorbereiding voor het verven van de muur

Je hebt eindelijk de juiste kleur gevonden, de kwasten en rollers zijn in huis gehaald en je hebt de zaterdag uitgetrokken om flink aan de slag te gaan. Maar voordat je echt gaat beginnen adviseren we je om toch wat extra tijd te reserveren voor het afplakken van de ruimte en het prepareren van de ondergrond. 

Het afplakken is wellicht niet het leukste klusje, maar voorkomt later wel veel ergernis. Niets is zo vervelend als verfspetters op muren waar je het niet wilt en op de vloer. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan raden we je aan om stucloper te gebruiken voor de vloeren. Met deze rollen leg je in een mum van tijd een tweede vloer en hoef je je nergens meer zorgen om te maken. 

Overigens lijkt het verleidelijk om alleen tegen de muren een rand stucloper te leggen, maar dit kan alsnog voor frustraties zorgen. Als er toevallig wat verf onder je schoenen zit verspreid je dit meteen door de ruimte als je van de ene naar de andere kant loopt. Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt klaar hebt staan zodat je in een gestaag tempo door kunt schilderen. Op die manier creëer je het beste eindresultaat.

 

Aan de slag: de muur schilderen

Een muur schilderen lijkt misschien simpel, maar in de praktijk blijkt al snel dat je toch wat techniek nodig hebt om de klus tot een goed einde te brengen. Als het goed is heb je de muur (en het plafond!) helemaal afgeplakt en kun je beginnen. 

We adviseren je om eerst de randen met een kwast te verven. Dit heeft als voordeel dat je wat preciezer te werk kunt gaan en zo creëer je een ‘raamwerk’ waarin je met de verfroller aan de slag kunt gaan. 

Doop de roller in het verfbakje en rol daarna een aantal keer over de ribbels zodat de verf gelijkmatig wordt verdeeld. Breng de verf vervolgens aan op de muur met verticale strepen en druk vooral niet té hard op de roller. Zo zorg je ervoor dat de verf zo optimaal mogelijk op de muur wordt aangebracht. 

Wil je meer weten over muren verven zonder strepen? Lees dan onze blog! De kans is groot dat je voor één muur meerdere lagen grondverf en ‘normale’ verf nodig gaat hebben. 

 

Droogtijd verf

De kans is groot dat je voor één muur meerdere lagen grondverf en normale verf nodig gaat hebben om tot een goed eindresultaat te komen. De belangrijkste factor waar je rekening mee dient te houden is de droogtijd van de verf.

Fanatieke doe-het-zelvers willen graag snel doorpakken als ze de smaak eenmaal te pakken hebben en vallen weleens voor de verleiding om té snel weer aan de gang te gaan. We adviseren je om je áltijd aan de droogtijd van de verf te houden. De droogtijden van de verf vind je terug op de verfemmers en verblikken. 

De droogtijd wordt overigens beïnvloed door de temperatuur. Bij een té koude temperatuur droogt de verf te langzaam en als het te warm is juist weer te snel. 20 graden is de ideale temperatuur om te schilderen. Als stelregel kun je gebruiken dat je met een temperatuur tussen de 5 en 25 graden goed uit de voeten kunt. Twijfel je of je echt aan de slag kunt? Neem dan contact op met onze klantenservice

 

Kwasten en rollers bewaren

Vaak nemen schilderklussen meerdere dagen in beslag en je bent natuurlijk niet van plan om voor iedere dag nieuwe kwasten en rollers aan te schaffen. Dat is onnodig geld over de balk smijten. Om meerdere dagen met dezelfde kwasten en rollers aan de slag te gaan is het vooral belangrijk dat je ze op de juiste manier opbergt aan het einde van de klusdag. 

Dit doe je door aluminiumfolie om het uiteinde van de rollers en kwasten te wikkelen. Plak tape om het handvat om het geheel goed af te sluiten en bewaar de kwast of roller vervolgens in een plastic zak. Op deze manier houd je de kwasten en rollers tot twee dagen in conditie zodat je ze nog een keer kunt gebruiken. 

 

De verf bewaren

Je schilderklus zit erop, maar je zit nog met een blik verf die tot de helft is gevuld… En weggooien is zonde toch? Dan is het goed om te weten dat je verf ‘gewoon’ kunt bewaren. Let daarbij wel even op welke soort verf je wil bewaren. 

Verf op waterbasis kun je tot een jaar bewaren, terwijl verf op terpentinebasis zelfs twee jaar bewaard kan worden. 

Overigens speelt de opbergplek wel een grote rol. Zorg ervoor dat de verf niet te maken krijgt met te hoge en te lage temperaturen. Denk bijvoorbeeld aan een voorraadkast in huis waar de temperatuur vrij stabiel is. 

 

Advies nodig? Neem contact op met de klantenservice

Onze specialisten staan voor je klaar in de acht filialen van De Verfzaak. Maar we kunnen het ons goed voorstellen dat je ons op een andere manier om advies wil vragen. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals: 

  • Kan ik met slecht weer een buitenmuur verven?
  • Hoeveel liter verf heb ik nodig voor mijn klus?
  • Welke kwasten heb ik nodig?
  • Welke grondverf kan ik gebruiken?

Voor de antwoorden op deze en alle andere relevante vragen kun je terecht bij onze klantenservice. Dit zijn de contactgegevens:

Telefoonnummer: 085 - 0406034
E-mailadres: [email protected]