• Lorem ipsum

Trespa schilderen: hoe doe je dat?

14 Feb 2023

In onze vestigingen krijgen we geregeld de vraag of je trespa kunt schilderen. Het antwoord is ja, maar hiervoor is wel een stappenplan nodig. Je kunt namelijk niet zomaar een grondverf gebruiken i.v.m. de hechting. Daarom geven we je in dit blogartikel inzicht in zaken die betrekking hebben op trespa schilderen. Hieronder staan onder andere de benodigdheden die je nodig hebt en de juiste volgorde van werken.

Kun je trespa schilderen?

Allereerst is het handig om te weten wat trespa is en waarvoor het wordt gebruikt. Trespa zijn geperste houtvezels. Aan weerszijden zit een harde laag die duurzaam en weersbestendig is. Vandaar dat deze platen vaak in de gevel of bij boeien worden gebruikt. Uiteindelijk kan de kleur verschieten waardoor het besluit genomen kan worden om trespa te schilderen.

Trespa schilderen kan zowel binnen als buiten. Echter zit er wel een verschil in de producten die je dient te gebruiken. Voor binnen raden we de watergedragen producten aan. Dit vanwege reukoverlast en vergeling. Voor buiten hanteren we vaak nog de producten op alkydbasis, ofwel terpentinebasis. Producten op die basis hebben eigenschappen die zich beter schikken voor het buitenklimaat. 

Welke materialen heb je nodig voor trespa schilderen?

Hieronder vind je een lijstje van producten die nodig zijn om je klus tot een goed einde te brengen. 

  • ontvetter
  • schuurpapier (korrel 220 of 240)
  • Scotch Brite pad (fijn)
  • grondverf (bijvoorbeeld de Drost Devetaal Multiprimer of Sudwest Allgrund)
  • lakverf
  • Anza viltrollers met houder
  • verfbakje met inzetbakjes
  • kwast
  • afplaktape

Stappenplan: hoe ga je trespa schilderen?

Niets is duidelijker dan een stappenplan om gericht aan het werk te gaan. Hier beneden lees je meer over hoe je je klus het beste kan aanpakken. 

  1. Begin met de trespa te ontdoen van vuil met eventueel een stoffer. Daarna is het belangrijk om de ondergrond te ontvetten met een ontvetter. Over trespa schoonmaken lees je meer in de volgende paragraaf. 
  2. Vervolgens ga je schuren met een schuurpapier (bij voorkeur korrel 220 of 240). Hierbij is het belangrijk om niet door de toplaag heen te schuren.
  3. Maak de ondergrond stofvrij.
  4. Pak de grondverf en breng één laag aan op de ondergrond. 
  5. Zodra de grondlaag is opgedroogd schuur je de ondergrond lichtjes op met een Scotch Brite pad. Dit doe je om de aflak beter te laten inwerken op de laag.
  6. Maak je klus af door je trespa te schilderen met de desgewenste lak.
  7. Ruim je spullen op, maak je kwast/roller schoon en laat de trespa goed drogen. 

Trespa schoonmaken: extra aandacht voor langdurig gebruik

Onze specialisten krijgen regelmatig de vraag: hoe kan ik trespa schoonmaken? Een trespa plaat behandelen is noodzakelijk, want zo zorg je ervoor dat de trespa plaat jarenlang meegaat. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en breng het aan op de plaat. Wrijf dit middel in met een doek of spons, en zorg dat het hele oppervlak wordt bedekt. Laat het even inwerken en spoel het vervolgens af met lauwwarm water. We adviseren dit minimaal een keer per jaar te doen om je trespa plaat te laten stralen. 

Wil je meer informatie over iets met betrekking tot trespa schilderen of trespa schoonmaken? Dan ben je bij onze verfspecialisten op het juiste adres! We kunnen je met onze kennis en kunde gericht helpen, waardoor je klus altijd tot een goed einde komt. Kom langs in één van onze winkels of neem contact op met onze klantenservice en stel je vraag!