• Lorem ipsum

Radiator verven: een uitgebreide uitleg

6 Aug 2020

Zoals je ongetwijfeld weet vind je in De Verfzaak ongelooflijk veel verschillende soorten verf waardoor je voor elke klus bij ons terecht kunt. Topmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol specialiseren zich op meerdere gebieden en dat levert specifieke verf op voor verschillende klussen en ondergronden. 

Nadat je de juiste verf voor jouw project hebt gekocht is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en de kwast of roller ter hand te nemen. Maar hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk als je een aparte soort verf hebt gekocht? Gaat dat op dezelfde manier als met gewone muurverf

Met onze blogs geven we je graag antwoord op deze en al die andere vragen die met verven te maken hebben. Deze keer focussen we ons op radiator verven. Hoe verf je nu eigenlijk een verwarming en heb je daar speciale verf voor nodig? Lees snel verder en ontdek hoe je dit karweitje het best aan kunt pakken.

Verf voor de radiator kopen

De ondergrond bepaalt altijd wat voor verf je nodig hebt en in het geval van een radiator gaat het om een wel heel speciale ondergrond. Een verwarming is namelijk gemaakt van geleidende metalen en heeft uiteraard als eigenschap dat hij warm of zelfs heet kan worden. De verf die je voor het schilderen van een radiator gebruikt moet daartegen bestand zijn. Het lijkt dus voor de hand te liggen dat je voor het schilderen van je verwarming per se een speciale radiatorverf aan zult moeten schaffen. Toch is dit niet het geval.

Als je je radiator gaat verven heb je eigenlijk twee opties. Je kiest voor speciale radiatorverf of je kiest voor ‘gewone’ verf, wat op zich niet meteen verkeerd is. Toch adviseren we je om voor een dergelijke klus om speciale radiatorverf te kopen. Reguliere verf is hittebestendig tot 100 graden, wat genoeg is om de hitte van een radiator aan te kunnen, maar na het schilderen heb je wel een flink verhoogd risico op scheuren en vergeling. Radiatorverf is hittebestendig tot ongeveer 800 graden en is beter bestand tegen de fluctueringen van de hitte. Dit zijn voorbeelden van goede radiatorverf:

Voorbereiding

Om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten is het belangrijk om alles goed voor te bereiden. Zo creëer je de randvoorwaarden voor het schilderen zelf en weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit is de juiste voorbereiding:

Stap 1: Afplakken

Plak de directe omgeving van de radiator goed af zodat eventuele spetters geen schade aan kunnen richten. Plak liever teveel af dan te weinig. Zo kun je met een goed gevoel starten aan je klus. 

Stap 2: Ontvetten

Het doel van de voorbereiding zit hem voor een groot gedeelte in het feit dat je de radiatorverf zo goed mogelijk wil laten hechten aan de radiator zelf. Het daarvoor belangrijk dat de ondergrond zo egaal mogelijk is. Jouw verwarming zal ongetwijfeld vlak aanvoelen waardoor de verleiding op de loer ligt om meteen te starten, maar dat is niet aan te raden. De eerste stap die je moet nemen is het vetvrij maken van de radiator. Dit pak je aan door bijvoorbeeld St. Marc te gebruiken. 

Stap 3: Schuren

Het schuren van je verwarming lijkt misschien apart, maar dit is zeker aan te raden. Door het schuren wordt de verwarming wat matter en hecht de verf beter. Schuurpapier met een korrelgrootte van 240 is uitermate geschikt voor dit schuurklusje.

Stap 4: Nogmaals ontvetten

Door het schuren komt er veel stof en andere deeltjes vrij. Ontvet de verwarming nogmaals zodat hij klaar is voor de verf.

 

Grondverf

Tegenwoordig zijn er veel verfmerken en veel verschillende soorten verf voor radiatoren. Dit brengt zich mee dat er ook verschillende manieren zijn om de verf aan te brengen. Sommige verfsoorten hebben namelijk grondverf nodig. Dit kun je terugvinden op het verfblik. Het is sowieso aan te raden om de productbeschrijving goed te lezen. De beschrijving geeft je meer informatie over de verf. Denk bijvoorbeeld aan de droogtijd en overige specificaties.

Het aanbrengen van eventuele grondverf doe je met met een geschikte kwast die je kunt gebruiken voor radiatorverf. Let goed op op de droogtijd van de verf. Verf kan droog ogen waardoor je wellicht te snel een nieuwe laag verf aanbrengt.

 

Schilder de radiator

Schuur de radiator licht op als je grondverf hebt aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de radiatorverf goed hecht. Als je geen grondverf hebt aangebracht, breng je de radiatorverf aan. Breng de verf in verticale banen aan voor het beste resultaat. Probeer niet teveel verf te gebruiken. De uiteindelijke laag verf moet niet te dik zijn. Je hebt waarschijnlijk twee lagen verf nodig voor het beste resultaat

 

Extra tips

Bij het schilderen van een radiator komt zoals je hierboven hebt kunnen veel kijken. Hieronder vind je een paar extra tips en adviezen die ervoor zorgen dat jouw klus sowieso uitgroeit tot een succes.

  • Plan je klus
    Vooral als je meerdere radiatoren wil verven is dit aan te raden. Vele klussers reserveren 1 dag voor deze klus en willen koste wat kost klaar zijn aan het einde van de dag. Respecteer de droogtijden en probeer zonder stress te werken. Zo krijg je het beste resultaat.

 

  • Verwijder afplaktape op tijd
    Laat de verf niet helemaal drogen voordat je de tape verwijdert, maar verwijder de tape als de verf nog nat is. Hierdoor voorkom je dat je de verf als het ware meetrekt als je de tape verwijdert.

 

  • Let op de temperatuur
    De temperatuur beïnvloedt het droogproces. De perfecte temperatuur om te schilderen ligt rond de 20 graden. Bij een veel koudere temperatuur zal de verf langzamer drogen en bij een warmere temperatuur juist weer sneller. 

 

  • Schrik niet van de geur
    De dagen na het schilderen kan er een typische verflucht van de radiator af komen. Dit is normaal. Dit kun je voorkomen door een bakje met azijn op de verwarming te zetten.

 

  • Zet de verwarming op tijd uit
    Voordat je begint met de voorbereidingen is het belangrijk dat de verwarming helemaal afgekoeld is. Een dag van tevoren is ruim voldoende. 

 

Passend advies van De Verfzaak

Bij De Verfzaak vind je alles wat je nodig hebt om je radiator te verven. We kunnen het ons goed voorstellen dat je na het lezen van deze pagina nog vragen hebt voordat je met een gerust aan jouw klus kunt beginnen. Bij De Verfzaak staan onze specialisten voor je klaar om je te helpen. Bezoek bijvoorbeeld een van de filialen van De Verfzaak en spreek één van de specialisten aan. Je bent dan op de juiste plaats om kennis in te winnen én om gericht inkopen te doen. Ben je van plan om jouw verf in de online shop van De Verfzaak te kopen, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Dat kan. Stuur ons een mail met je vragen of bel ons even.