• Lorem ipsum

RAL 1023: Verkeersgeel

23 Feb 2023

Tijd voor een nieuwe look in je huis maar is de kleurkeuze uit al die opties lastig om te maken? Dat begrijpen we bij De Verfzaak! Zo bevat onze eigen kleurendatabase al duizenden verschillende kleuren. Geen wonder dat zoveel keuze het steeds lastiger maakt om de perfecte tint te kiezen. Zo ook met RAL-kleuren. Die hebben allemaal hun eigen codering, maar waar staan die kleuren eigenlijk voor? Om je een beetje op weg te helpen lichten we zo nu en dan een kleur uit om je meer te weten te laten komen over de desbetreffende kleur.

In dit blogartikel leggen we deze keer de focus op de vaak gekozen kleur met de code RAL 1023. Zo vertellen we je waar de afkorting RAL vandaan komt, wat de RAL 1023 tint voor een kleur is en we geven je tips en tricks op het gebied van kleurgebruik en kleurcombinaties. Na het lezen van dit artikel weet jij alles over de verschillen tussen RAL-kleuren en kun je benoemen waar de RAL 1023 onder andere voor te gebruiken is.

RAL: wat betekent dat eigenlijk?

De afkorting RAL staat voor ReichsAusschuss für Lieferbedingungen. Dit Duitse coderingssysteem heeft al geruime tijd als kerntaak dat kleuren van verf en coatings afzonderlijk van elkaar gedefinieerd kunnen worden. Elke kleur heeft hierbij een code van vier cijfers, met daarvoor de letters RAL. Ook iedere kleurfamilie heeft een eigen groepsnummer waarmee kan worden aangeduid dat deze kleuren bij elkaar horen. Zo zitten de roodtinten tussen 3000 en 4000 en beginnen de wit- en zwarttinten bij 9000.

De geel-/beigetinten, waar de RAL 1023 bij hoort, beginnen bij 1000. Andere populaire gele-/beige varianten zijn RAL 1021 en RAL 1024. Deze kleuren worden veelvuldig gebruikt door zowel professionals als door doe-het-zelvers.

Wat is RAL 1023 voor kleur?

Zoals we al eerder hebben aangegeven, behoort RAL 1023 tot de categorie geel-/beigetinten. Echter is dit nog niet specifiek genoeg om te weten welke kleur het is. Binnen het RAL spectrum bevinden zich namelijk maar liefst 30 soorten geel/beige. Om je antwoord te geven op de hoofdvraag van deze paragraaf: RAL 1023 is een kleurtint die het best kan worden omschreven als verkeersgeel.

Verkeersgeel is de gele tint die je buiten op de verkeersborden tegenkomt. Het is een heldere opvallende kleur die licht en duidelijkheid uitstraalt aan zijn omgeving. Ook in je interieur is verkeersgeel een goede kleur om te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het verven van de kinderkamer waarbij niet alleen een heldergele kleur een mooie aanvulling is, je kan hem ook heel goed gebruiken om het deurtje of de meubels te schilderen. Wil je deze kleur combineren in de kinderkamer dan is verkeersgeel een mooie speelse combinatie met andere ‘verkeerstinten’ zoals verkeersrood RAL 3020, verkeersblauw RAL 5017, verkeersgroen RAL 6024 of verkeerswit RAL 9016. Wil je een wat rustigere maar toch vrolijke uitstraling creëren, combineer deze kleur dan met wit, antraciet of beige.

RAL 1023 producten bij De Verfzaak

We begrijpen dat je na het lezen van dit blogartikel graag aan de slag wil gaan met RAL 1023! In de webshop van De Verfzaak is dit RAL verkeersgeel populair om te gebruiken als muurverf en als beits. Let echter wel op: zorg er wel voor dat je de juiste kleurcode invoert. Gemengde verf kan namelijk niet geretourneerd worden.

Wil jij meer weten over RAL 1023 verkeersgeel? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice! Onze deskundigen hebben veel kennis van het gehele RAL-kleurenbestand en kijken graag met je mee naar de mogelijkheden. Waar nodig raadt ons personeel je graag de juiste producten aan zodat jij met veel plezier aan de slag kan met RAL 1023!