• Lorem ipsum

RAL 5000: Paarsblauw

11 Mei 2023

Zin om de muren te schilderen of wil je gewoon één van je meubelstukken opknappen? Dan is de eerste stap om te besluiten welke kleur verf je gaat gebruiken. Onze kleurendatabase bestaat uit meer dan duizend verschillende kleuren. De keuze is dus enorm en dat maakt het bepalen van de juiste kleur ook wel weer lastig. Daarom zijn de meeste kleuren voorzien van de letters RAL in combinatie met 4 cijfers. Deze letter/cijfer combinatie kunnen je helpen om de kleurkeuze te vergemakkelijken. Hoe dat gaat daar lees hieronder meer over.

In dit blogartikel vertellen we je namelijk waar de afkorting RAL vandaan komt en wat dit precies inhoudt. Daarnaast leggen we deze keer de focus op de uiterst populaire kleur met de code RAL 5000, leggen we uit wat de RAL 5000 tint voor een kleur is en geven we je tips en tricks mee op het gebied van kleurgebruik en kleurcombinaties van RAL 5000.

RAL: wat betekent dat eigenlijk?

De afkorting RAL staat voor ReichsAusschuss für Lieferbedingungen. Dit Duitse coderingssysteem heeft al geruime tijd als kerntaak dat kleuren van verf en coatings afzonderlijk van elkaar gedefinieerd kunnen worden. Elke kleur heeft hierbij een code van vier cijfers, met daarvoor de letters RAL. Ook iedere kleurfamilie heeft een eigen groepsnummer waarmee kan worden aangeduid dat deze kleuren bij elkaar horen. Zo zitten de roodtinten tussen 3000 en 4000 en beginnen de wit- en zwarttinten bij 9000.

De blauwtinten, waar de RAL 5000 bij hoort, beginnen bij 5000. Andere populaire blauw varianten zijn RAL 5017 en RAL 5020. Deze kleuren worden veelvuldig gebruikt door zowel professionals als door doe-het-zelvers.

Wat is RAL 5000 voor kleur?

RAL 5000 is een kleurtint die bekend staat als paarsblauw. De kleur wordt ook wel violet genoemd wat misschien wat beter bekend is. Met paarsblauw wordt je in gedachten meegenomen naar de prachtige en karakteristieke lavendelvelden van de Provence in Frankrijk. Het is een coole maar toch fleurige en romantische kleur die je harmonie en ontspanning brengt. In combinatie met grijs, lichtroze of goud komt deze RAL 5000 paarsblauwe kleur echt helemaal tot zijn recht. Gebruik liever geen combinatie met donkere of zeer opvallende andere kleuren want dan zal het ontspannende effect als sneeuw voor de zon verdwijnen. Paarsblauw is niet alleen binnenshuis maar ook in de tuin helemaal op zijn plaats.

Bekijk ook een onze categorie blauwe verf voor meer inspiratie! 

RAL 5000 producten bij De Verfzaak

We begrijpen dat je na het lezen van dit blogartikel graag aan de slag wil gaan met RAL 5000! In de webshop van De Verfzaak is deze RAL paarsblauw populair om te gebruiken als muurverf, meubelbeits en houtverf. Let echter wel op: zorg er wel voor dat je de juiste kleurcode invoert. Gemengde verf kan namelijk niet geretourneerd worden.

Wil jij meer weten over RAL 5000 paarsblauw? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice! Onze deskundigen hebben veel kennis van het gehele RAL-kleurenbestand en kijken graag met je mee naar de mogelijkheden. Waar nodig raadt ons personeel je graag de juiste producten aan zodat jij met veel plezier aan de slag kan met RAL 5000!