• Lorem ipsum

RAL 5009: Azuurblauw

8 Dec 2022

Tijd voor een nieuwe kleur in je interieur maar je hebt geen idee welke kleur je moet kiezen? Bij De Verfzaak begrijpen wij dat probleem helemaal! Met zo’n duizend verschillende keuzes in onze kleurendatabase zit er gegarandeerd een kleur bij die bij jou past. Neem bijvoorbeeld de RAL-kleuren uit de meest bekende kleurenwaaier.

Om je een beetje op weg te helpen informeren we je in dit blogartikel graag over de kleur RAL 5009. Zo vertellen we je waar de afkorting RAL vandaan komt en wat de RAL 5009 voor tint is. Daarbij geven we tips over kleurtoepassing en lichten we een aantal geschikte producten uit die passen bij de kleur. Aan het eind weet jij exact waar je de RAL 5009 voor gebruikt.

RAL 5009: wat betekent dat eigenlijk?

De afkorting RAL staat voor ReichsAusschüss für Lieferbedingungen. Dit Duitse coderingssysteem heeft al geruime tijd als kerntaak dat kleuren van verf en coatings afzonderlijk van elkaar gedefinieerd kunnen worden. Elke kleur heeft hierbij een code van vier cijfers, met daarvoor de letters RAL. Ook iedere kleurfamilie heeft een eigen groepsnummer waarmee kan worden aangeduid dat deze kleuren bij elkaar horen. Zo zitten de roodtinten tussen 3000 en 4000 en beginnen de groentinten bij 6000.

De blauwtinten, waar de RAL 5009 bij hoort, beginnen bij 5000. Andere populaire blauw varianten zijn RAL 5008 en RAL 5013. Deze kleuren worden net als de kleur RAL 5009 veelvuldig gebruikt door zowel professionals als door doe-het-zelvers.

Wat is RAL 5009 voor kleur?

Zoals zojuist beschreven behoort RAL 5009 tot de blauwtinten. In deze categorie bevinden zich echter maar liefst 25 blauwvarianten, dus dat zegt nog niet veel over deze kleur. Om je antwoord te geven op de hoofdvraag van deze paragraaf: RAL 5009 is een kleurtint die het best kan worden omschreven als ‘azuurblauw’.

Azuurblauw wordt ook wel aquamarijn genoemd en is één van de meer intense blauwsoorten die er zijn. De kleur zit tussen die van de zee en de lucht in en heeft daardoor een zeer rustgevende uitstraling. RAL 5009 is perfect te combineren met zowel heldere- als zachtere kleuren. Deze verkoelende kleur wordt niet alleen vaak gebruikt op muren maar is ook mooi als accentkleur op bijvoorbeeld raamkozijnen en meubels. Het is een kleur die bij een landelijke woonstijl helemaal niet weg te denken is. 

RAL 5009 producten bij De Verfzaak

We begrijpen dat je na het lezen van dit blogartikel graag aan de slag wil gaan met RAL 5009! In de webshop van De Verfzaak is dit RAL azuurblauw populair om te gebruiken als muurverf en als meubelverf. Let wel op: zorg er wel voor dat je de juiste kleurcode invoert. Gemengde verf kan namelijk niet geretourneerd worden.

Wil jij meer weten over RAL 5009 azuurblauw? Neem contact op met onze klantenservice! Onze deskundigen hebben veel kennis van het gehele RAL-kleurenbestand en kijken graag met je mee naar de mogelijkheden. Waar nodig raadt ons personeel je graag de juiste producten aan zodat jij aan de slag kan met RAL 5009!