• Lorem ipsum

RAL 6012: Zwartgroen

23 Mar 2023

Ook zo’n zin om je interieur weer eens lekker op te frissen met een nieuwe kleur, maar voor welke kleur moet je dan toch kiezen? Onze eigen kleurendatabase bevat al duizenden verschillende kleuren. Bij De Verfzaak begrijpen we daarom ook helemaal dat een keuze maken een knap lastige klus kan zijn. Ga je voor een van de trendy kleuren of kies je liever voor een klassieke kleur die het altijd goed doet? Binnen het kleurenspectrum bestaat er een systeem om de kleuren gemakkelijk onder te verdelen, namelijk het RAL-systeem.

Om je een beetje op weg te helpen bij je keuze leggen we in dit blogartikel de focus op de populaire RAL 6012. Zo vertellen we je waar de afkorting RAL vandaan komt, wat de RAL 6012 tint voor een kleur is en we geven je tips en tricks op het gebied van kleurgebruik en kleurcombinaties. Na het lezen van dit artikel weet jij alles over de verschillen tussen RAL-kleuren en kun je benoemen waar de RAL 6012 onder andere voor te gebruiken is.

RAL: wat betekent dat eigenlijk?

De afkorting RAL staat voor ReichsAusschuss für Lieferbedingungen. Dit Duitse coderingssysteem heeft al geruime tijd als kerntaak om verfkleuren van elkaar te onderscheiden. Elke kleur heeft hierbij een code van vier cijfers, met daarvoor de letters RAL. Ook iedere kleurfamilie heeft een eigen groepsnummer waarmee kan worden aangeduid dat deze kleuren bij elkaar horen. Zo zitten de blauwtinten tussen de 5000 en de 6000 en beginnen de witte- en zwarte tinten bij 9000.

De groentinten, waar de RAL 6012 bij hoort, beginnen bij 6000. Andere veelgebruikte groen varianten zijn RAL 6003, RAL 6007 en RAL 6018. Deze groentinten zijn, net als de RAL 6012, erg populair bij consumenten en worden op regelmatige basis besteld in onze webshop.

Wat is RAL 6012 voor kleur?

Zoals gezegd hoort de kleur RAL 6012 tot de categorie groentinten, maar nu weet je nog niet exact met wat voor kleur we te maken. In totaal zijn er maar liefst 36 verschillende tinten groen binnen het RAL-spectrum. RAL 6012 is een kleur die het best omschreven kan worden als zwartgroen. Zoals de naam het al aangeeft is zwartgroen een donkergroene variant. Hij bevat blauwe tinten waardoor hij een licht grijzig blauwe vleug lijkt te hebben. Door deze donkere- en afgematte eigenschappen lijkt hij heel sterk op het bekende grachtengroen dat officieel geen eigen RAL-kleur heeft. Grachtengroen is echter iets meer een diepgroene kleur dan het naar grijsblauw neigende zwartgroen.

Een zwartgroene wand met lichtkleurige aardse contrasten zorgt voor een prachtig- en rustgevend effect. Schroom hierbij niet enkele felle kleuren zoals goud of oranje te gebruiken, zij zullen hier prachtig op uitkomen. Zwartgroen kan je echter ook gebruiken om een lichte wand juist meer sfeer te geven door bijvoorbeeld de raamkozijnen en de deuren ermee te verven. 

RAL 6012 producten bij De Verfzaak

We begrijpen dat je na het lezen van dit blogartikel graag aan de slag wil gaan met RAL 6012! In de webshop van De Verfzaak is dit RAL zwartgroen populair om te gebruiken als muurverf voor binnen, muurverf voor buiten en als beits voor deuren en kozijnen. Let echter wel op: zorg er wel voor dat je de juiste kleurcode invoert. Gemengde verf kan namelijk niet geretourneerd worden.

Wil jij meer weten over RAL 6012 zwartgroen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice! Onze deskundigen hebben veel kennis van het gehele RAL-kleurenbestand en kijken graag met je mee naar de mogelijkheden. Waar nodig raadt ons personeel je graag de juiste producten aan zodat jij met veel plezier aan de slag kan met RAL 6012!