• Lorem ipsum

RAL 9010: wat is het? En wat is het verschil met 9001?

2 Jan 2023

Wanneer je een nieuwbouwhuis van binnen en buiten gaat schilderen komt de kleur wit vaak om de hoek kijken. Wit geeft een muur een bepaalde frisheid mee die bij enorm veel mensen geliefd is. Maar zoals de fanatieke doe-het-zelvers en professionele schilders wel weten: wit is een verzamelnaam voor extreem veel kleuren. 

Een van de meest gebruikte varianten van wit in de wereld van het klussen is RAL 9010. Maar wat is RAL 9010 nu precies en wat zijn de verschillen met andere varianten van wit? Om je goed op weg te helpen hebben we op deze pagina alle informatie over RAL 9010 voor je verzameld.

RAL 9010: waar staat het eigenlijk voor?

RAL. Deze combinatie van drie letters zien je in onze webshop ongelooflijk vaak voorbijkomen. RAL staat voor ReichsAusschlüss für Lieferbedingungen. Zoals deze betekenis al doet vermoeden werd RAL in Duitsland bedacht en wel in 1927. RAL is de naam van een coderingssysteem om kleuren verf en coatings te definiëren.

In plaats van per kleur een naam verzinnen, vind je binnen dit systeem cijfercombinaties van vier cijfers zoals RAL 9010. Iedere kleur maakt onderdeel uit van een eigen kleurfamilie. Dit om kleuren van elkaar te kunnen scheiden. RAL 9010 staat voor zuiver wit en maakt deel uit van alle wit- en zwarttinten, die tussen de 9000 en 9999 zitten. Andere voorbeelden van wittinten zijn:

Waar gebruik je RAL 9010 voor?

RAL 9010 is zoals gezegd zuiver witte muurverf, lak of latex, maar niet té wit. Deze variant van wit is dus niet te koel en klinisch, maar ook weer niet te crèmekleurig. Dit heeft als groot voordeel dat RAL 9010 uitermate geschikt is voor veel verschillende soorten interieur vanwege de neutrale kleur. Het is dan ook geen verrassing dat RAL 9010 met grote afstand de populairste variant van wit is. 

Een ander groot voordeel van RAL 9010 is dat deze kleur zo populair en beroemd is dat fabrikanten ze standaard op voorraad hebben in emmers van verschillende groottes en dat deze kleur relatief voordelig is. In de webshop van De Verfzaak vind je RAL 9010 van de beste merken. Naast kant-en-klaar producten zijn er natuurlijk ook mengverven in overvloed waarbij deze zuiverwitte RAL-kleur in te mengen is. Dus wanneer je een product ziet zonder kant-en-klaar variant, is de kans alsnog groot dat deze in zuiver wit te mengen is. 

Wat is het verschil tussen RAL 9010 en 9001?

Wanneer je een kamer in je nieuwbouwhuis of een slaapkamer van een nieuwe kleur wit wilt voorzien komt het aan op de details. Er zijn ongelooflijk veel soorten wit, maar wat zijn de verschillen nu eigenlijk? Naast RAL 9010 is RAL 9001 één van de meest gebruikte varianten van wit. De verschillen tussen deze twee soorten zijn minimaal, maar ze zijn wel degelijk aanwezig. RAL 9010 is zoals gezegd zuiver wit, terwijl RAL 9001 de term crèmewit mee heeft gekregen. Dit wil zeggen dat RAL 9001, dat vaak voor kozijnen en stopcontacten wordt gebruikt, meer beige oogt. RAL 9010 oogt ietwat meer geel en ziet eruit als gebroken wit wanneer je RAL 9010 vergelijkt met spierwit. Kortom, het verschil is te herkennen. 

Tip: Houd de verschillende soorten wit voor verschillende achtergronden. Zo zie je de verschillen beter.

RAL 9010 of 9016

Hierboven heb je kunnen zien wat de verschillen zijn tussen RAL 9010 en RAL 9001. Een andere variant van wit die vaak wordt gebruikt is RAL 9016. Deze variant heeft de term ‘verkeerswit’ meegekregen. Wanneer je RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016 op een rijtje zet kun je RAL 9016 zien als de meest witte variant. Het zuivere wit van RAL 9010 wordt steeds vaker gebruikt in nieuwbouwhuizen. Het is een van de meest neutrale wittinten en ziet er nieuw en vers uit. Maar ook voor oudere woningen die een opknapbeurt kunnen gebruiken leent deze zuiverwitte kleur zich ideaal. 

Producten voor binnen

Zoals hierboven reeds benoemd is dit een populaire kleur voor binnen. Dit zien we ook terug bij de afname van enkele producten. Om je een zetje in de goede richting te geven plaatsen we hieronder enkele producten die veelvuldig worden besteld in de kleur RAL 9010. 

Producten voor buiten

Naast RAL 9010 voor binnen is er uiteraard ook RAL 9010 voor buiten. Veel soorten verf voor buiten zijn verkrijgbaar in RAL 9010. Hieronder vind je een paar varianten:

Wanneer je hebt besloten om voor RAL 9010 te gaan qua kleur zijn er uiteraard nog meer knopen die doorgehakt moeten worden. Op welke ondergrond wil je RAL 9010 aan gaan brengen? Aan welke eisen moet de verf voldoen? Hoeveel verf moet ik aanbrengen voor een perfect resultaat? Dit zijn zomaar wat vragen die bij je opkomen als verf gaat kopen voor jouw klus. 

Weet je niet zeker of de door jou gekozen verf geschikt is voor jouw klus? Neem dan contact op met onze klantenservice. Om je een goed beeld te geven van de diversiteit van de verschillende soorten verf die de kleur RAL 9010 kunnen dragen hebben we hieronder een paar varianten voor binnen voor je verzameld. Het is onze taak om jou zo goed mogelijk op weg te helpen.