• Lorem ipsum

Wat houdt een schrobklasse in?

4 Jan 2022

Vrijwel iedere muurverf wordt beoordeeld met een schrobklasse, maar betekent deze term? In dit blogartikel vertellen wij alles over de verschillende soorten schrobklassen en bevelen we enkele producten met een goede schrobklasse aan.

Wat is een schrobklasse?

Een schrobklasse bepaald hoe vlekbestendig en afwasbaar een muurverf is. Hoe hoger de schrobklasse, hoe beter de vlekken op de muur af te wassen zijn. Vooral in ruimtes waarin de kans op het maken van vlekken groot is, is het belangrijkst om verf met een uitstekende schrobklasse te hebben.

Welke schrobklasse niveaus zijn er?

In feite zijn er vijf verschillende soorten schrobklassen. Echter worden schrobklasse 4 en 5 nooit genoemd, simpelweg omdat deze van dusdanig slechte kwaliteit zijn dat producten met deze nummering niet was- en veegbestendig zijn. Je kan dus stellen dat enkel schrobklasse 1, 2 en 3 van belang zijn.

Vanzelfsprekend is schrobklasse 1 de beste schrobklasse. Dit zijn tevens de producten van A-merken met vele andere uitstekende kwaliteiten. De belangrijkste eigenschappen van deze schrobklasse zijn als volgt:

  • Zeer goed reinigbaar en vlekbestendig (uitermate goed geschikt voor ruimtes waarin weleens geknoeid wordt, zoals een keuken);
  • Zeer vlek vast en bestand tegen donkere vlekken zoals koffie-, rode wijn-, en etensresten;
  • Zeer slijtvast (ideaal voor ruimtes waarin slijtage voorkomt, zoals woon- en speelkamers).

Schrobklasse 2 is een niveau lager dan schrobklasse 1, maar zeker niet ongeschikt voor in huis. Dit niveau kan worden omschreven als ‘goed’. Schrobklasse 2 heeft de volgende eigenschappen:

  • Goed te reinigen;
  • Voldoende vlek vast, niet bestand tegen koffie en rode wijn, wel tegen andere etens- en drankresten;
  • Minder slijtvast (enkel ideaal voor plafonds).

Schrobklasse 3 is de minste schrobklasse van deze drie. Wij raden je daarom ook af deze muurverf te gebruiken voor ruimtes die vaker gereinigd moeten worden. Voor minder intensief gebruikte ruimtes is dit daarentegen wel een uitstekende keuze. Muurverf met schrobklasse 3 heeft de volgende eigenschappen:

  • Matig tot slecht te reinigen;
  • Niet bestand tegen vlekken op de muur;
  • Niet slijtvast (enkel geschikt voor ruimtes die niet intensief worden gebruikt).

Producten met een uitstekende schrobklasse

Om je een stapje in de goede richting te zetten bij het uitzoeken van een muurverf, hebben we voor jou een aantal opties met schrobklasse 1 op een rijtje gezet.

Heb je na het lezen van dit blogartikel nog vragen over de term ‘schrobklasse’? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Onze specialisten vertellen je graag meer over de verschillen tussen klassen en raden producten aan. Zo weet jij alles over schrobklasse!