• Lorem ipsum

Verweerd hout schilderen: wel of niet doen?

8 Mei 2019

Stel: je schaft een houten tuinhuisje aan, komt niet direct aan schilderen toe en uiteindelijk moet je verweerd hout schilderen: kan dat wel? In principe is verweerd hout schilderen gewoon mogelijk, maar dan zal je het hout wel eerst grondig moeten aanpakken. Staat hout lange tijd onbehandeld buiten, dan zal dit snel gaan verweren door de invloed van regen en zon. Vooral lichtere houtsoorten (zacht hout) gaan dan snel verweren, zoals dennen en grenen. Is dat eenmaal gebeurd, dan zal het verweerd hout schilderen een slechte uitwerking hebben. Wanneer dit slechts een paar vlekken zijn kan je deze gemakkelijk verwijderen. Is het voor een groot deel verweerd? Dan kun je jouw tuinhuisje gelukkig alsnog redden. En wij helpen je daarbij met een paar eenvoudige stappen.

Het schoonmaken

Voor het verweerd hout schilderen, moet het hout grondig worden gereinigd, bij voorkeur met ontvetter. Na verloop van tijd kan er naast verwering ook nog andere vuiligheden op het houtwerk terecht zijn gekomen. Denk bijvoorbeeld aan mos of zand.

Het schuurwerk: deel 1

Het schuurwerk is het belangrijkste onderdeel voordat je verweerd hout gaat schilderen. Om de verweerde laag goed weg te krijgen, is een grove korrel schuurpapier nodig (60 of 80). Door goed schuurwerk zal het verweerd hout schilderen uiteindelijk goed te doen zijn. Echter, na het schuurwerk kan het ook zijn dat je houtrot tegenkomt. In dat geval zijn er verschillende houtvullers verkrijgbaar. Is het daarvoor te laat? Dan moet er houtwerk vervangen worden wanneer je het complete verweerd hout schilderen gaat.

Het schuurwerk: deel 2

Na het grof schuren van al het houtwerk, is het tijd om fijn te schuren. Dit zodat het voormalige verweerd hout schilderen uiteindelijk een optimaal resultaat oplevert. Werk daarbij met een fijnere korrel van 150 naar 180.

Het verweerd hout schilderen

Nu staat het houtwerk klaar om beschilderd te worden. Voor verweerd hout schilderen buiten wordt er grofweg gebruik gemaakt van twee verschillende soorten coatings: lakverf voor buiten en beits. Verweerd hout schilderen met lakverf betekent dat je het hout eerst in de grondverf zet. De lak hecht zich hier vervolgens aan. Beits daarentegen wordt direct op hout aangebracht en hecht zich aan het hout. Ben je ontevreden met het eindresultaat? Dan kun je met beide coatings opnieuw het verweerd hout schilderen door van te voren de toplaag in zijn geheel lichtjes te schuren. Verschillende lagen op het verweerd hout schilderen, zorgt voor een beter bescherming. Of je kan advies vragen aan je verfspecialist.  Meer tips over verven? Bekijk ook andere informatieve artikelen op onze site.