• Lorem ipsum

Voorkomen van blaasjes op verf

6 Mar 2024

Warmteblaren

Blaasjes op verf worden soms ook wel warmteblaren genoemd. Deze ontstaan doordat er lucht achter de verflaag zit dat wil ontsnappen uit het hout. Binnenin het houtwerk zit namelijk nog altijd een percentage vocht en lucht. Bij teveel vocht ontstaat er onthechting wat zich uiten in barsten of scheuren (zie ook het artikel ’Barsten in verf’). Maar vooral door lucht ontstaan er blaasjes op verf. Het kan zijn dat er in de poriën van het hout een grotere concentratie aan lucht aanwezig is. Wanneer de zon hierop komt te staan, zet de lucht zich uit en ontstaan er blaasjes op verf.

Verfverdunner

Soms is er bij de verf een verdunner nodig om het geheel strijkbaarder te maken: de verf is te dik. De blaasjes op verf kunnen hierdoor ook ontstaan. Vooral verf gebruiken op basis van langzaam dampend oplosmiddel (zoals water) kan een blaasje op verf veroorzaken. De verf heeft dan al snel een huid gevormd, maar het oplosmiddel moet zich nog verdampen waardoor blaasjes op verf ontstaan.

Oplossingen om blaasjes op verf te voorkomen

Soms is verf op blaasjes onoverkomelijk. Bijvoorbeeld bij hout met grote poriën. Maar met nog paar andere tips beperk je maximaal het risico van blaasjes op verf:

  • Niet een te dikke deklaag aanbrengen: lucht krijgt beter de kans te ontsnappen
  • Grondig reinigen en schuren voordat u gaat schilderen
  • En in de schaduw schilderen om snelle huidvorming te voorkomen

Dat laatste geldt ook voor een koelere periode. Want ook als het kouder is kan het weer snel omslaan: wanneer in korte tijd de temperatuur van 5 naar 15 graden Celsius gaat, komt het zelfs wel eens voor dat er blaasjes op verf ontstaan.