• Lorem ipsum

Voorstrijken, is dat wel echt nodig?

8 Mei 2019

Wanneer is het nodig?

Om kort te zijn: niet altijd, maar vaak wel. Voorstrijkmiddel heeft namelijk twee belangrijke functies als het gaat om stucwerk en verf. Het is een belangrijke hechtbrug tussen ondergrond en verf- of stuclaag. Zo zet voorstrijkmiddel poederige ondergronden vast (zoals pleisterwerk) zodat de verf niet gaat bladderen. En het helpt bij het hechten van pleistergips of ander stucmiddel op bijvoorbeeld zandkalkstenen of beton. Een tweede belangrijke functie van voorstrijk is het behandelen van sterk of onregelmatig zuigende ondergronden. Doe je dat niet bij dat soort ondergronden, dan krijg je aanzetten of kleurverschil te zien in de verflaag die je aanbrengt. Of er voorstrijk nodig is, blijkt dus sterk afhankelijk van de ondergrond.

Gebruik voorstrijkmiddel

Bij stucwerk is er in de meeste gevallen wel voorstrijkmiddel nodig. Per stucwerk en ondergrond zijn er verschillende soorten voorstrijk. Welke je daarvoor precies nodig hebt, is daarvan afhankelijk. Als je naar een verfspecialist gaat, kijk dan eerst op welke ondergrond je gaat stuken. De specialist weet vervolgens precies welk voorstrijkmiddel jij nodig hebt. In het geval van verven is bij een niet-zuigende ondergrond geen voorstrijk nodig. Om te checken of de ondergrond sterk zuigend is, strijk je hier met een vochtige spons of natte doek overheen. Neemt de muur het water snel op, dan is er voorstrijk nodig. Gaat dit geleidelijk, dan is dit middel niet nodig.

Het aanbrengen van voorstrijkmiddel

Voorstrijkmiddel aanbrengen gebeurt meestal op grote oppervlaktes tegelijk: schilderen of stuken gebeurt meestal bij complete wanden. Grote vachtrollers en blokkwasten worden daarom gebruikt om voorstrijkmiddel aan te brengen. Dezelfde regels gelden bij het verven: voorstrijkmiddel moet gelijkmatig over de muur worden aangebracht en daarbij werk je van boven naar beneden. Hierdoor voorkom je druipers. Voorstrijk is erg vloeibaar waardoor het snel kan gaan druppelen.

De Verfzaak heeft verschillende voorstrijk producten in het assortiment. Populaire transparante voorstrijkmiddelen zijn de Sikkens Alpha Aquafix en de Drost Devecryl Voorstrijk.