• Lorem ipsum

Een deur verven: hoe doe je dat & hoe bereid je je voor?

14 Apr 2020

Het schilderen van een deur kan ervoor zorgen dat je in de aanloop naar deze klus met enkele vragen komt te zitten. Dit komt omdat dit een verfklus is die je normaal gezien niet al te vaak voor je kiezen krijgt. 

Het klopt dat het verven van een deur een speciale voorbereiding behoeft en dat je met een aantal zaken rekening moet houden, maar dat betekent niet dat je dit klus moet uitbesteden aan een professional. 

Wanneer je ons stappenplan volgt, lukt het je zeker om een eindresultaat neer te zetten waar je jarenlang van kunt genieten.

 

Wat heb ik nodig voor het verven van een deur?

Het klinkt zo simpel: even wat verf kopen en een kwast en starten maar! Dit is helaas niet het geval, maar we gaan er wel voor zorgen dat je sowieso niet over het hoofd ziet. Voor het schilderen van een deur heb je namelijk wat meer nodig. Dit heb je nodig:

  • Deurverf
  • Grondverf
  • Afplaktape
  • Schuurpapier
  • Kwast en/of roller
  • Verfbakjes

 

Let op: Tussen het schilderen van een binnen- en een buitendeur zit een groot verschil. Verf die constant te maken heeft met het Nederlandse klimaat heeft andere eigenschappen dan de verf die geschikt is voor een binnendeur. Houd hier dus rekening mee als je grondverf en deurverf koopt. 

Een goede verf voor de buitendeur is de Sikkens Rubbol XD High Gloss. Deze hoogglanslak van Sikkens biedt optimale bescherming en is extreem buitenduurzaam. 

Let tevens op de benaming van de verf. Grondverf en primer zijn termen die door elkaar worden gebruikt, maar ze betekenen precies hetzelfde. 

 

De voorbereiding

Het schilderen van een deur is natuurlijk de hoofdklus, maar voordat je zover bent heb je als het goed is gezorgd voor de perfecte voorbereiding. Hoe? Daar gaan we je mee helpen. Dit is het stappenplan voor de juiste voorbereiding:

Stap 1: Hang- en sluitwerk verwijderen

Met een mooi woord noemen we dit ook wel het deurbeslag. Verwijder de klink en alle andere metalen onderdelen zodat je de deur volledig kunt verven. Dit geeft het mooiste resultaat als je daarna alle onderdelen weer op de deur schroeft.

Stap 2: Eventuele oude verf verwijderen

Is je deur aan een tweede leven toe en zit er nog een verouderde verflaag op de deur? Verwijder deze verflaag dan om een zo goed mogelijke basis te creëren voor de nieuwe laag. Het verwijderen van de verf kan met een verfkrabber. 

Stap 3: Maak de deur vetvrij

De deur moet zo schoon mogelijk zijn zodat je een mooi eindresultaat neer kunt zetten. De deur vetvrij maken kan op meerdere manieren. Denk bijvoorbeeld aan warm water met een scheutje ammoniak of met St. Marc.  

Stap 4: Schuur de deur

Om de deur helemaal vlak en egaal te krijgen schuur je de deur. Let hierbij op de korrelgrootte van het schuurpapier. Dit wordt aangegeven door een ‘P’ met een getal erachter. P-80 is geschikt voor kaal hout, terwijl P-120 geschikt is voor geverfd hout. Dit zijn overigens geen harde eisen voor het schuurpapier. Weet je niet welke korrelgrootte geschikt is voor jouw deur? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Stap 5: Maak de deur opnieuw vetvrij

Het schuren zorgt voor veel hout dat door de ruimte dwarrelt en zich opnieuw hecht aan de deur. De laatste stap richting het echte schilderwerk is dus het opnieuw vetvrij maken van de deur. Dit is een exacte herhaling van stap 3. 

 

Grondverf

Waar je misschien niet meteen aan denkt wanneer je van plan bent om een deur te gaan schilderen is het feit dat je twee verschillende potten verf nodig hebt: de grondverf en de deurverf. Het is niet mogelijk om een goed resultaat neer te zetten zonder het gebruik van grondverf. Deze verf verbindt de toplaag met de ondergrond. 

Voordat je begint is het slim om de positie van de deur te perfectioneren. We raden je aan om de deur staand te schilderen in plaats van liggend. Wanneer je de deur liggend schildert heeft stof de kans om zich aan de deur te hechten. 

Let op: begin altijd bovenaan met schilderen om druipers te voorkomen. Voor het aanbrengen van de grondverf kun je kiezen tussen rollers en kwasten. Zorg ervoor dat je goed op de grootte let wanneer je kwasten en rollers koopt. Heeft jouw deur veel dunne houtrandjes voor bijvoorbeeld kleine raampjes? Koop dan relatief kleine rollers en kwasten zodat je overal goed bij kunt.

 

Aan de slag met deurverf

En dan is het dan toch echt tijd voor de klus waar het in eerste instantie allemaal om draait: het aanbrengen van de toplaag. In theorie houdt deze klus hetzelfde in als het aanbrengen van de grondverf. De techniek is hetzelfde en de tips die we je hebben gegeven, gelden ook voor de deurverf. 

De kans is groot dat je de deur meer dan één keer zal moeten schilderen om een zo mooi mogelijk resultaat neer te zetten. We adviseren je om goed de productbeschrijving op de emmer of het verfblik te lezen en dan met name de droogtijd die wordt aangeraden. Het is namelijk heel verleidelijk om de deur ‘s morgens te schilderen en dan ‘s avonds nog een keer. Je hebt de klus dan in één keer geklaard. 

Let hierbij wel op of je dan voldoet aan de droogtijd die wordt geadviseerd. Is de droogtijd 8 uur, maar oogt de deur al helemaal droog na 6 uur? Wacht dan toch nog twee uur voordat je aan de slag gaat met de volgende laag. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.