• Lorem ipsum

Een kwast bewaren: hoe kan ik dat het beste doen?

8 Mei 2019

Kwasten schoonmaken en het milieu

Kwasten afspoelen onder de kraan of in een emmer en vervolgens het water weggooien is slecht voor het milieu. Het maakt dan niet uit of het nu een oplosmiddelhoudende of watergedragen verfsoort is. De verfresten tasten namelijk het grondwater aan. Schoonmaakresten breng je naar het klein chemisch afval in de buurt (KCA). Gaat het om opgedroogde verf dan mag je dit bij het restafval aanbieden.

Een kwast bewaren op korte termijn

Met een kwast bewaren op korte termijn wordt de kwast bedoeld die je de volgende dag weer gaat gebruiken. Ben je bijvoorbeeld met een verfklus bezig die een paar dagen duurt, dan hoef je de kwast niet helemaal schoon te maken. Je kan de kwast bewaren door deze bijvoorbeeld in de verf te laten staan (mits je het verfblik of de emmer weer goed kan afsluiten). Of je kan de kwast bewaren in huishoudfolie. Het is dan wel belangrijk dat er zo weinig mogelijk lucht bij kan komen en dat je de kwast bewaren kan op een koele plaats.

Een kwast bewaren op lange termijn

Dit geldt voornamelijk voor de kwasten waar je wat meer in hebt geïnvesteerd, die je ook tijdens andere verfklussen wilt gebruiken of wanneer je de verfklus voor een periode onderbreekt. Door deze kwasten op een goede manier te bewaren, kan je er nog een lange periode mee werken. Daarvoor zijn grofweg twee methodes die schilders en klussers het vaakst hanteren als ze de kwast bewaren:

  • 1: in water een kwast bewaren
    Een kwast bewaren schilders vaak in water. Ze kunnen dagenlang dezelfde kwast nodig hebben. Door deze te bewaren in een potje met water, kan de kwast de volgende dag weer gebruikt worden. De kwast blijft zo mooi soepel.
  • 2: in rauwe lijnolie een kwast bewaren
    Op nog langere termijn een kwast bewaren, vooral als je een periode stopt met verven, is rauwe lijnolie de beste oplossing. Ga je een lange periode een kwast bewaren in water, dan kan de kwast stug worden en de metalen kwastbus gaan roesten. Door middel van een kwastinette kan je een kwast bewaren in een potje met rauwe lijnolie. Een kwastinette is een hulpmiddel dat er voor zorgt dat je de kwast bewaren kan in een potje zonder dat de haren de bodem raken. Ze hangen als het ware aan de kwastinette.

Schoonmaken en de kwast bewaren?

Voordat je de kwast bewaren gaat, is het niet altijd nodig deze eerst schoon te maken. Uitstrijken over een krant kan ook voldoende zijn voordat je de kwast bewaren gaat in een potje met water of lijnolie. Wil je deze toch eerst goed schoonmaken, gebruik dan speciale kwastenreiniger en water met zeep (let er op dat schoonmaakresten naar het klein chemisch afval gaan).

Uitstekende kwasten online bestellen

In de webwinkel van De Verfzaak vind je een aantal uitstekende kwasten voor jouw verfklus. Meer weten over de kwasten uit ons assortiment? Neem contact met ons op of breng een bezoekje aan een van onze handige locaties in Zuid-Nederland, waar je alles vindt op het gebied van verven en behangen. De Verfzaak is jouw voordeligste specialist in verf en behang.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »