• Lorem ipsum

Impregneren: wat is het en hoe doe je het?

17 Mei 2022

Wanneer je te maken krijgt met verf is het mogelijk dat je er door specialisten op gewezen wordt dat het impregneren van de ondergrond wenselijk is voordat je aan de slag gaat met schilderen. Het is begrijpelijk dat je niet exact weet hoe je dat moet doen. In dit blogartikel geven wij je graag antwoord op die vraag. We leggen je uit wat het begrip ‘impregneren’ is en hoe je dit het beste kan doen. Op het eind sluiten we af met enkele impregneermiddelen die tot het assortiment van De Verfzaak behoren.

Wat is impregneren?

Impregneren betekent in feite het doordringen van een materiaal (ondergrond) met een andere stof. Het doel hiervan is om de levensduur van een product te verlengen, zodat het langer meegaat én beter functioneert. Zo bescherm je met impregneermiddel je ondergrond tegen o.a. water, vuil en schimmel. Er kan dus gesteld worden dat het in sommige gevallen wenselijk is om je ondergrond te impregneren. Een voorbeeld hiervan is een muur impregneren.

Wat en hoe kun je impregneren?

Het voordeel van impregneren is dat het vrijwel op iedere ondergrond mogelijk is. Of je nu aan de slag wilt gaan op houten, kunststof, metalen of steenachtige ondergronden: er is altijd een geschikt impregneermiddel beschikbaar.

Wanneer je gaat impregneren is het handig om met een aantal stappen rekening te houden. Hieronder vind je een globaal stappenplan waarin we je tips geven over het impregneren van je ondergrond:

  1. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon is. Het is voor de hechting erg belangrijk dat je de ondergrond vrij hebt gemaakt van vet, schimmels, groene aanslag en meer. Daarnaast is het essentieel dat de ondergrond geen scheuren of gaten bevat. Indien dit wel het geval is dient dit opgelost te worden met een geschikt vulmiddel. Bijkomende tip: wanneer je buiten gaat schilderen is het belangrijk dat er in de 24 uur na je klus geen neerslag valt. Zo geef je het impregneermiddel de kans om goed in te trekken en te drogen.

  2. Kies voor het juiste impregneermiddel. Hierboven hebben we reeds beschreven dat er voor iedere ondergrond een geschikt impregneermiddel beschikbaar is. Kijk daarom goed welke ondergrond je gaat behandelen en met welk product je hiermee het beste kan impregneren.

  3. Plak onderdelen die niet geïmpregneerd hoeven te worden af. Klinkt logisch, maar dit wordt vaak vergeten. Bij impregneermiddel op waterbasis hoeft morsen niet eens zo’n ramp te zijn, maar wanneer het oplosmiddelen bevat kan de vloeistof overige onderdelen aantasten. Gebruik ter preventie dus goed afplak- en/of afdekmateriaal.

  4. Zorg zelf ook voor bescherming. Voor je eigen veiligheid is het net zo belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen. Ons advies is om oude kleding, handschoenen en eventueel oogbescherming te dragen.

  5. Aanbrengen van het impregneermiddel. Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om te gaan impregneren. Hierin heb je drie verschillende mogelijkheden om het aan te brengen: middels een kwast, roller of spuitapparaat. Welke je kiest is afhankelijk van je eigen voorkeur, hetzelfde als de manier van werken. Het belangrijkste is dat je het gehele oppervlak doet behandelen.

  6. Oppervlak laten drogen. Je bent klaar en kan in principe de meeste spullen opruimen en afwachten tot het droog is. Respecteer de droogtijden die op het product zijn vermeldt en begin niet eerder met het vervolgen van je klus voordat het oppervlak droog is.

Impregneren met behulp van De Verfzaak

Ook bij De Verfzaak ben je op het juiste adres wanneer je op zoek bent naar middelen om mee te impregneren. Zo hebben we genoeg impregneer producten voor hout te impregneren, maar ook een muur impregneren. Dit van bekende merken als Sikkens, Wijzonol en Hermadix. Bekijk onze impregneermiddel categorie voor alle producten.

Wellicht heb je nog een aantal vragen over het impregneren van een specifieke ondergrond of over de verkrijgbaarheid van een product bij onze webshop. In dat geval adviseren we je contact op te nemen met onze verfspecialisten. Dit doe je snel en eenvoudig door te bellen of een e-mail te sturen naar onze klantenservice. Samen met jou kijken we naar jouw vraagstuk en gaan we op zoek naar een passende oplossing zodat jouw project uitgroeit tot een succes.