• Lorem ipsum

Hout verven: hoe doe je dat? En wat heb je nodig?

14 Mei 2020

Zoals je ongetwijfeld weet kun je bij de filialen en de online webshop van De Verfzaak terecht voor álle soorten verf. De absolute topmerken zoals bijvoorbeeld Sikkens, Sigma en Wijzonol zijn inmiddels zo ver qua ontwikkeltechnieken dat ze voor werkelijk iedere ondergrond en situatie mogelijkheden hebben om de perfecte verf te produceren. Maar hoe breng je die verf dan aan? Dit hangt uiteraard af van de omstandigheden, maar vooral van de ondergrond. 

In deze blog laten we je zien hoe je hout het best kunt verven. Helaas is het geen kwestie van een pot verf kopen en de verf met een kwast op het hout aanbrengen, maar het goede nieuws is wél dat jij een prachtig eindresultaat neerzet als je tijd neemt voor de juiste voorbereidingen en rekening houdt met de belangrijkste factoren. Wat die factoren zijn? Dat lees je in deze blog.

 

De houtsoort

Om de juiste verf in huis te halen is het goed om te weten om welke houtsoort het draait binnen jouw klusproject. Gaat het om een eikenhouten meubel, of om spaanplaten? In de praktijk zul je zien dat verf die geschikt is voor houten ondergronden gebruikt kan worden op vrijwel elke houtsoort. 

Het klinkt misschien verleidelijk voor je om andere verf te gebruiken. Stel dat je recent nog een aantal muren in je nieuwbouwhuis hebt geschilderd en dat je van die klus nog een aantal liter verf over hebt. Dan oogt het wellicht voordelig om met die verf jouw houten klusproject aan te vliegen, maar we raden je toch echt af om dit te doen. Bij het gebruik van houtverf kom je na afloop van de klus niet voor onverwachte verrassingen te staan. Weet je niet zeker welke verf geschikt is voor jouw specifieke klus? Neem dan even contact op met de klantenservice.

 

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een enorm cliché, maar net zoals met de meeste clichés is ook deze waar. In de praktijk zul je zelf zien dat je met de voorbereiding veel langer bezig bent dan met het schilderen zelf. Dit is een beknopt stappenplan van de voorbereiding:

Stap 1: Vetvrij maken van het hout

Het doel van de hele klus is eigenlijk om de grondverf en de laag zo goed mogelijk te laten hechten. Het is daarom belangrijk dat het hout zo effen en schoon mogelijk is. Maak een mengsel van lauwwarm water en ontvetter en breng dat aan op het hout. Laat het hout altijd helemaal goed drogen voordat je met houtverf aan de gang gaat. 

Stap 2: Schuren

Wederom een klusje waarvan de meeste doe-het-zelvers niet al te blij worden, maar wel een klus waarmee je de randvoorwaarden voor een prachtig eindresultaat. Binnen de wereld van hout heb je ongelooflijk veel varianten. 

Ruw hout en hout dat al helemaal klaar lijkt voor een nieuwe laag verf zijn de uitersten. Het is daarom belangrijk om het schuurpapier goed te laten matchen met het hout. Over het algemeen geldt dat hoe ruwer het hout is, hoe grover de korrel van het schuurpapier moet zijn. 

Tip: schuur altijd met de houtnerf mee.

Stap 3: Maak het hout nogmaals schoon

Al dat schuren heeft ervoor gezorgd dat er veel minuscule houtsplinters en overig stof is vrijgekomen. Zorg er daarom voor dat het hout weer helemaal schoon is. Dit kun je opnieuw doen met een ontvetter.

Stap 4: afplakken

Afplakken is een klusje dat vrijwel niemand graag doet, maar waar je na afloop van het schilderen van hout ongelooflijk veel profijt van hebt. Plak de ruimte dus goed af en voorkom frustraties. Vergeet daarnaast niet om onderdelen los te schroeven die het schilderen kunnen hinderen. Denk bijvoorbeeld aan de klink van een deur.

 

Grondverf

Hout verven is zoals gezegd geen kwestie van de toplaag aanbrengen op het hout. Net als bij vrijwel alle andere schilderklussen heb je grondverf nodig. Grondverf zorgt ervoor dat de toplaag zich perfect aan het hout gaat hechten. Deze verbinder heeft net als de ‘gewone’ verf vaak specifieke eigenschappen en dat betekent dat je een grondverf aan dient te schaffen die geschikt is voor hout.

Het aanbrengen van de grondverf doe je doorgaans met een kwast. Het is mogelijk dat je twee lagen grondverf nodig hebt voor een goed resultaat. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de eerste laag de houtnerven op moet vullen. Onze klantenservice helpt je graag verder als je niet zeker weet of je één of twee lagen nodig hebt.

Tips voor de grondverf:

 • De termen grondverf en primer worden vaak door elkaar gebruikt, maar laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Primer is de Engelse vertaling van grondverf en deze twee woorden betekenen dus precies hetzelfde!
 • Grondverf kun je laten mengen in de door jou gewenste kleur. Hierdoor zorg je ervoor dat hij beter aansluit op de toplaag.

 

Houtwerk lakken

De voorbereidingen zijn getroffen en alle randvoorwaarden zijn in orde gemaakt. Tijd om het hout nu écht te gaan verven. Het klinkt misschien raar om te zeggen, maar als je op dit punt bent aangekomen zul je zien dat het lastigste van de klus er eigenlijk al op zit. Het houtwerk lakken pak je op dezelfde manier aan als het aanbrengen van de grondverf.

Schilder altijd met de houtnerf mee en vergeet niet om een tweede, of desnoods een derde verflaag, aan te brengen. Tussen het aanbrengen van de eerste en tweede verflaag is het slim om het hout heel lichtjes op te schuren. Dit zorgt voor een optimale hechting.

 

Afplaktape verwijderen

Je hebt het hout geschilderd en de klus zit erop! Tijd voor een lekker bakje koffie of een fris biertje. Dat heb je na een dag klussen wel verdiend. Voordat je de kwasten en verf opruimt en lekker gaat ontspannen is het slim vooral de afplaktape niet te vergeten. Wellicht denk je dat de afplaktape lekker lang laten zitten een goed idee is omdat je zo voor zekerheid kiest, maar het tegenovergestelde is echter waar. Als je de afplaktape te lang laat zitten vergroot je de kans dat je verf mee gaat trekken als je de tape verwijdert en dat zou enorm zonde zijn. We adviseren je daarom om de afplaktape te verwijderen als de verf nog nat is. 

 

Tips voor het verven van hout

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er best veel factoren waarmee je rekening dient te houden als je hout gaat verven. Om je te helpen hebben we hieronder enkele tips en adviezen voor je verzameld. 

 • Schuur en schilder altijd met de houtnerf mee
 • Zorg ervoor dat de korrelgrootte van het schuurpapier goed aansluit bij jouw hout.
 • Houd er bij het kopen van de houtverf rekening mee dat je meerdere lagen verf aan moet brengen. 
 • Neem nooit pauze tijdens het schilderen. Hierdoor kunnen kleurverschillen ontstaan.
 • Zorg voor een goed geventileerde ruimte. Dit is goed voor de verf én voor jezelf.
 • Let op het weer. Een temperatuur rond de 20 graden is ideaal voor het schilderen. Als het veel heter wordt, droogt de verf te snel. Bij een veel te koude temperatuur droogt de verf te langzaam en hecht de verf slechter.

 

Passend advies van De Verfzaak

Het schilderen van hout is een klus die je zelfs als onervaren doe-het-zelver tot een goed eind kunt brengen. We kunnen het ons goed voorstellen dat je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebt. Jij weet immers zelf het best wat jouw specifieke situatie is. Er kunnen dus heel wat vragen ontstaan in de aanloop, of tijdens, de klus. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Kan ik mijn al gebruikte kwasten gebruiken voor het verven van hout?
 • Hoe lang mag ik mijn verf bewaren?
 • Kan ik grondverf en lak kopen van twee verschillende merken en die aanbrengen op het hout?

Als je het antwoord op deze, en al die andere aan houtverf gerelateerde, vragen weet, dan zul je zien dat je met een positief en zeker gevoel aan je klus begint. Haak voor het beantwoorden van jouw vragen een specialist van De Verfzaak aan. Bezoek bijvoorbeeld één van onze filialen en sla slim twee vliegen in één klap. Op die manier ben je op de juiste plek om inkopen te doen én om passend advies in te winnen! 

Ben je van plan om jouw inkopen online in de webshop van De Verfzaak te doen, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. Je kunt ons bellen of even een mail sturen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »