• Lorem ipsum

Kleurtrends 2024: wat gaan we zien op kleurgebied?

26 Sep 2023

Het landschap van interieurontwerp en huisinrichting is voortdurend in beweging, en elk jaar brengt nieuwe en opwindende kleurtrends met zich mee die ons inspireren om onze leefruimtes te vernieuwen en te verfraaien. Met de komst van 2024 worden we getrakteerd op een frisse golf van innovatieve ideeën en concepten die de manier waarop we onze huizen inrichten en decoreren, zullen beïnvloeden. Ook op kleurgebied zal het een en ander opdoemen als trendkleur. Laten we eens duiken in de meest opmerkelijke kleurtrends die 2024 domineren en ontdekken hoe ze verschillen van wat we in 2023 hebben gezien. 

1. Expressieve kleurenpaletten

Waar 2023 gedomineerd werd door zachte neutrale kleuren, breekt 2024 met deze trend door gedurfde en expressieve kleurenpaletten te omarmen. Felle tinten zoals diepblauw, levendig geel en rijke kastanjebruin vinden hun weg naar interieurs, waarbij mensen kleur gebruiken om persoonlijkheid en creativiteit uit te drukken. Dit jaar draait om het omarmen van levendige kleuren en het combineren ervan op onverwachte en boeiende manieren.

2. Kleuren van het jaar

Net als ieder jaar is september de periode waarin gerenommeerde merken hun 'Kleur van het Jaar' uitbrengen. Allereerst was het de beurt aan PPG, die met Limitless de 'Histor Kleur van het Jaar 2024' hebben aangekondigd. Limitless wordt omschreven als een beige tint, die het dichtst in de buurt komt van honingbeige. De kleur is fris en warm én biedt de kracht van een primaire kleur en de essentie van een neutrale kleur. 

Daarnaast heeft ook AkzoNobel uitgepakt met het presenteren van hun 'Flexa Kleur van het Jaar 2024'. Voor komend jaar zal het gaan draaien om de Sweet Embrace. Dit is een typische pastelkleur, waarin grijs en lichtroze in samenkomen. Deze zachte kleuren zorgen voor een comfortabel gevoel. 

Deze neutrale en zachte kleuren zijn ideaal in combinatie met de expressieve kleuren die we in de vorige paragraaf hebben benoemd. We adviseren je dan ook te overwegen om deze comfortabele kleuren te combineren met een vleugje leven die je terug kan vinden in de kleurenpaletten. 

3. Persoonlijke well-being en flexibele ruimtes

Een opvallende toevoeging aan de kleurtrends 2024 is de groeiende focus op persoonlijke well-being en flexibele ruimtes. Mensen zijn zich steeds meer bewust van het belang van hun fysieke en mentale welzijn, en dit wordt weerspiegeld in de manier waarop ze hun huizen inrichten. Ruimtes worden ontworpen met het oog op ontspanning, mindfulness en gezondheid. Denk aan in-house wellness-ruimtes, meditatieruimtes en serres die een verbinding met de natuur bevorderen. Bovendien evolueren traditionele ruimtes, zoals thuiskantoren en woonkamers, naar multifunctionele gebieden die zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan verschillende activiteiten en behoeften. Deze nadruk op persoonlijke well-being en flexibiliteit benadrukt het belang van het creëren van een thuis dat niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook een positieve invloed heeft op onze algehele levenskwaliteit.

In dat licht is het begrijpelijk dat PPG en AkzoNobel kiezen voor ontspannen verfkleuren. Mensen zoeken ruimtes waarin ze zich kunnen terugtrekken, en met comfortabele kleuren kun je een ideale plek voor ontspanning maken. 

Verschil met kleurtrends 2023

Terwijl sommige kleurtrends van 2023 blijven voortleven, zoals de hang naar comfort en gezelligheid met knusse hoekjes en zachte texturen, zien we toch enkele opmerkelijke verschillen in 2024. De verschuiving van neutrale naar gedurfde kleuren is een opvallende verandering. Echter zal het nog even op zich laten wachten voordat deze verandering ook wordt doorgevoerd in de Kleuren van het Jaar. Voor nu zullen we dus zien dat de basiskleuren zacht en rustig zijn, terwijl accentkleuren levendigheid opwekken. 

Terwijl we ons onderdompelen in de kleurtrends 2024, kunnen we niet anders dan enthousiast worden over de innovatieve ideeën en ontwerpen die dit jaar te bieden heeft. Heb je vragen over de aankomende woon- en kleurtrends van 2024? Kom dan langs in een van onze winkels of stel je vraag aan onze klantenservice.