• Lorem ipsum

RAL 7005: een klassieke variant van grijs

1 Oct 2020

Als je je aan het oriënteren bent in de webshop van De Verfzaak is de kans groot dat je binnenkort een verfklus in de planning hebt staan. Of het nu gaat om het opkalefateren van je huidige slaapkamer, het verven van een tuinmeubel of het schilderen van je nieuwbouwhuis, het vinden van je juiste verf en de juiste kleur zal wat tijd in beslag gaan nemen. Want hoe pak je dat nu precies aan, het kiezen van de beste kleur? 

In deze blog focussen we ons af en toe op een specifieke kleur en laten we je zien hoe je kunt beslissen of deze kleur bij je past. Deze keer is het de beurt aan RAL 7005.

 

Wat is RAL 7005?

ReichsAusschuss für Lieferbedingungen, dat is RAL, maar wat houdt dat precies in? In de jaren ‘20 van de vorige eeuw ontstond de vraag naar orde in de chaos in de wereld van verfkleuren al en dat resulteerde in 1927 uiteindelijk in de introductie van het RAL-systeem zoals we dat nu nog steeds kennen. Je weet als doe-het-zelver vast en zeker dat de wereld van kleuren ongelooflijk uitgebreid is en het RAL-systeem is daarom in het leven geroepen om voor een helder en duidelijk overzicht te zorgen.

Elke kleur is voorzien van een uniek RAL-nummer. Allereerst worden kleuren ingedeeld in een categorie om het kaf van het koren te scheiden. In het geval van RAL 7005 is dit de categorie grijstinten. In deze categorie vind je alle grijstinten en dat vergemakkelijkt het zoeken. 

Een andere populaire categorie is die van de wit- en zwarttinten. In deze categorie vind je bijvoorbeeld RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016

 

Muisgrijs

Al die unieke nummers zijn natuurlijk handig als je een overzicht wil maken van alle beschikbare opties, maar voor ons als consument wil dat niet meteen iets zeggen. Het is dan goed om te weten dat elke kleur ook wordt voorzien van een typering. Het eerder genoemde RAL 9001 noemen we bijvoorbeeld ook wel crèmewit. In het geval van RAL 7005 spreken we van muisgrijs. Zonder dat je de kleur in het echt hebt gezien kun je je een voorstelling maken door deze typering.

Muisgrijs komt dicht in de buurt van zuiver grijs. Het kan goed zijn dat muisgrijs net niet is wat je zoekt, maar dat het wel dicht in de buurt komt van je smaak. Het is dan aan te raden om de categorie van de grijstinten verder te verkennen. Denk bijvoorbeeld aan RAL 7005 (muisgrijs), RAL 7046 (telegrijs 2) en RAL 7011 (ijzergrijs). Dit zijn kleuren die niet per se op muisgrijs lijken, maar wel degelijk raakvlakken hebben.

 

Kiezen van een kleur doe je zo

Over smaak valt wel degelijk te twisten. Het proces van het vinden van de juiste kleur is alesbehalve makkelijk, maar daar helpen we je graag bij. Zo is het aan te raden om rekening te houden met enkele belangrijke factoren. Hieronder hebben we enkele adviezen voor je verzameld die er wellicht voor zorgen dat je je keuze makkelijker kunt maken.

Stap 1: vergelijken
Het vergelijken van kleuren geeft je 100% zeker nieuwe inzichten. Je zult ervan versteld staan hoe anders een kleur kan ogen als je hem direct naar een andere variant legt. Voor het vergelijken van kleuren kun je bijvoorbeeld een kleurenwaaier gebruiken. Dit is een handig verzamelwerkje waarin alle kleuren zijn opgenomen. Kleuren die op elkaar lijken zijn bij elkaar gezet zodat de verschillen duidelijk te zien zijn. 

Stap 2: vergeet de omgeving niet
En met de omgeving bedoelen we dan bijvoorbeeld de slaapkamer, de gang, de tuin of een andere plek waar de verf aangebracht gaat worden. De ruimte speelt namelijk een grotere rol dan je misschien denkt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een slaapkamer hebt waarin veel varianten van wit te vinden zijn. Dan kan het kiezen voor een zuiver witte muur voor overkill zorgen.

Stap 3: denk aan het licht
Lichtinval doet ontzettend veel met een kleur. Een donkere variant van grijs kan veel lichter ogen in een ruimte met veel ramen. Houd hier rekening mee als je je kleur uitzoekt. Jouw kleur ziet er nu eenmaal anders uit in een relatief donkere gang dan in een goed verlichte keuken.

 

Muisgrijs laten mengen

Populaire kleuren zoals RAL 9010 worden door bekende verfmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol op grote schaal geproduceerd, maar dat geldt niet voor de wat minder populaire kleuren zoals RAL 7005. Geen probleem! Bij De Verfzaak mengen we deze kleur graag voor je. We vragen je wel om pas tot het laten mengen over te gaan als je zeker bent van je zaak. Gemengde verf kan namelijk niet worden geretourneerd. 

 

Passend advies van De Verfzaak

Zoals je ziet is het niet slim om bij het kiezen van verf over één nacht ijs te gaan. Er komt nu eenmaal veel kijken bij dit proces. We kunnen het ons goed voorstellen dat je na het lezen van deze blog nog met enkele vragen zit zoals:

  • Hoeveel liter RAL 7005 heb ik nodig voor mijn klus?
  • Welke grijstint past het best bij mijn huidige ruimte?
  • Kan ik RAL 7005 bewaren en later weer gebruiken?

Voor deze en al die andere aan verf gerelateerde vragen kun je terecht bij onze specialisten. Bezoek bijvoorbeeld een filiaal van De Verfzaak en laat je adviseren. Op die manier ben je in de gelegenheid om kennis te vergaren en om verf te kopen. Ben je van plan om jouw verf te kopen in de online webshop van De Verfzaak, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Dat is uiteraard geen probleem. Stuur ons een e-mail met al je vragen of bel ons even. We helpen je graag met het vinden van de juiste kleur.