• Lorem ipsum

Vliesbehang aanbrengen: Benodigheden, tips en stappenplan

23 Mei 2024

Muren behangen met vliesbehang betekent muren op een handige en snelle manier extra sfeer geven. Je kunt zelfs vliesbehang aanbrengen op bestaand behang. Het prettige is dat je alleen de muur met vliesbehanglijm insmeert, waarna je vanaf de rol direct behangt. Je kunt vliesbehang ook gemakkelijk in één keer verwijderen. 

Stap 1: Voorbereiding - wat heb je nodig? 

Je gaat nu aan de slag met het vliesbehang aanbrengen. Voordat je start, verzamel je eerst de benodigdheden voor het behangen van vliesbehang. De materialen en gereedschappen die je nodig hebt, zijn:

Benodigheden:

Bereken hoeveel rollen je nodig hebt

Om te berekenen hoeveel banen je nodig hebt, meet je eerst de totale breedte van de muur in centimeters. Dit deel je door de breedte van de rol. Je rondt de verkregen waarde naar boven af.

Tip: Om krimpen te voorkomen, laat je het behang 24 uur acclimatiseren, voordat je het aanbrengt. Voor een optimaal resultaat moet de temperatuur van de te behangen ruimte tussen de 18 en 21 °C zijn.

Vaak zie je op het behang een hele reeks aan symbolen staan. Je wilt natuurlijk graag weten wat ze betekenen. Dat lees je via ons artikel over behangsymbolen.

Stap 2: De muur en ondergrond voorbereiden

Schakel eerst de stroom uit en gebruik een spanningzoeker om te controleren of je de juiste groepen hebt uitgeschakeld. Verwijder vervolgens de afdekplaatjes van stopcontacten en lichtschakelaars. Zorg ervoor dat eventuele oneffenheden op de wand worden dichtgemaakt en dat de muur egaal van kleur is voor een optimaal resultaat. Tot slot, reinig de muur grondig om stof en vuil te verwijderen, zodat het behang goed kan hechten.

Tip: Hoe groter en ingewikkelder het motief vliesbehang, hoe meer verlies je zal lijden op de rol. Houd hier rekening mee en schaf indien nodig wat meer behangrollen aan.

Muur schoonmaken voor vliesbehang aanbrengen

Heb je vlekken op de muur? 

Voordat je vliesbehang plakt, ga je eerst na of je vlekken op de muur hebt. Is dit het geval, dan maak je de muur schoon of je verft deze wit. Zo voorkom je dat de vlekken later door het behang heen komen. 

Zijn je muren pas gestuct? 

Er zijn nog meer tips voor het behangen van vliesbehang. Eén is dat je met voorstrijkmiddel kunt voorkomen dat de behanglijm direct in de muur wordt gezogen, waardoor de banen niet goed plakken. Deze tip is vooral handig wanneer je muren net zijn gestuct en je vliesbehang wil aanbrengen over het stucwerk. Je verdeelt in deze situatie het voorstrijkmiddel goed over de wand met een roller en laat dit een nachtje drogen. 

Stap 3: Teken een verticale rechte loodlijn

 

Teken verticale loodlijn op muur voor behangen

Als je zelf de muren wil behangen met vliesbehang, ga je na of het deurkozijn waterpas is. In dat geval kun je dit gebruiken als loodlijn. Als je kozijn niet waterpas is of je hebt geen kozijn in je wand, dan meet je de totale breedte van de wand waarna je bepaalt op welke afstand van de hoek je de loodlijn wilt plaatsen. Zo voorkom je dat je aan het einde een zeer smalle baan overhoudt. Vervolgens teken je met een rechte lat en een lange waterpas een loodrechte startlijn op de wand. 

Stap 4: Hoe lijm je vliesbehang?

 

Vliesbehang lijmen

Voor het behangen van vliesbehang is het ideaal om uitsluitend speciale behanglijm voor vliesbehang te gebruiken, waardoor de lijm niet gemengd hoeft te worden. Je brengt de behanglijm direct met een lijmroller op de wand aan. Wil je weten hoeveel lijm nodig is voor vliesbehang, dan houd je er rekening mee dat je de lijm alleen aanbrengt op het gedeelte waar het eerste vel behang komt te hangen. 

Stap 5: Vliesbehang banen plakken

 

Vliesbehang banen plakken

Je hebt nu de behanglijm aangebracht en vraagt je af hoe je het vliesbehang kunt plakken. Hang het eerste stuk eerst op. Plak daarna de volgende baan tegen de eerste baan, waarbij de rand van de volgende baan naadloos aansluit op de eerste baan. Bij vliesbehang met een patroon, zoek je eerst het patroon op, waarna je deze tegen de eerste baan aan pakt. 

Begin niet in een hoek 

Tip: Begin niet in een hoek, omdat de hoeken van muren zelden 100% recht zijn. Trek daarentegen een loodlijn op de breedte van de rol, 5 cm vertrekkend vanuit de hoek. 

Stap 6: Meet en knip het laatste stuk op maat

 

Meet en knip vliesbehang op maat

Voor de laatste baan meet je de breedte van het laatste te behangen stukje muur. Hierna knip je de behangrol met een behangschaar alvast af op de juiste breedte. Zorg ervoor dat je een klein stukje in de breedte overhoudt, zodat je de baan makkelijker kunt plakken en op maat kunt snijden met een scherp mes. 

Stap 7: Knip de stukken voor lichtschakelaars en stopcontacten uit

 

Behang om stopcontacten

Tot slot wrijf je de omtrek rondom lichtschakelaars en stopcontacten stevig aan en snijd je vervolgens het middenstuk uit met een scherp mes. 

Vliesbehang aanbrengen: de nazorg

Je bent klaar met het vliesbehang aanbrengen, maar nog niet klaar met de volledige klus. Zoals eerder aangegeven is het raadzaam om de afdekplaatjes te verwijderen. Deze moeten er vanzelfsprekend weer opgeplakt worden. Snijd nadat je het vliesbehang hebt aangebracht de plekken waar de afdekplaatjes moeten komen uit met een stanleymes.

Houd je behang de eerste dagen goed in het oog. Zie je afwijkingen ontstaan op de muur? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze specialisten zitten voor je klaar en willen je helpen met al je vragen over vliesbehang aanbrengen.