• Lorem ipsum

Hoe moet je behangen? Een uitgebreide uitleg en handige tips

25 Mar 2024

Naast verf vind je in de online webshop en filialen van De Verfzaak veel verschillende soorten behang. Behang in alle soorten en maten, dat zorgt ervoor dat het wel eens lastig kan zijn om de definitieve knoop door te hakken als je op zoek bent naar passend behang voor je slaapkamer, woonkamer of andere ruimte. 

Maar dan, nadat je eindelijk het juiste behang hebt gevonden, is het tijd om te gaan behangen. Maar hoe moest dat ook alweer? Wellicht heb je in lengte van jaren al geen behangrol meer aangeraakt, of sta je op het punt om voor het eerst te gaan behangen. Om je te helpen hebben we in deze blog alle tips & tricks voor je verzameld. Lees ze rustig door om vervolgens met een goed gevoel aan jouw behangklus te kunnen starten.

 

Voorbereiding

Voordat je kunt gaan behangen is het belangrijk om alle randvoorwaarden te creëren waardoor de klus uiteindelijk soepel verloopt. Dit houdt in dat je de muur voorbereidt op wat komen gaat.

Stap 1: Verwijder oud behang

Het kan verleidelijk lijken om strak over een oude behanglaag heen te plakken, maar dit zorgt vaak voor onvoorspelbare verrassingen. We raden je daarom aan om de oude laag behang te verwijderen. Dit doe je door de muur te bevochtigen met lauw tot warm water. 

Een ander mogelijkheid is om een stoomapparaat te gebruiken. Laat het water goed intrekken en probeer daarna met een plamuurmes de bovenste rand los te trekken. Vaak zul je zien dat je daarna met je handen hele stukken ineens van de muur kunt trekken. Met je plamuurmes kun je restjes vervolgens van de muur schrapen.

Stap 2: Repareer beschadigingen

Om het behang zo goed mogelijk te laten hechten aan de muur is het belangrijk om de muur zo egaal mogelijk te maken. Repareer deuken, gaatjes en andere oneffenheden met een muurvuller. 

Tip: bevat de muur veel opvallende kleurverschillen? Dan kan het een goed idee zijn om de muur eerst te schilderen. Zo voorkom je dat deze kleurverschillen door het behang schijnen. 

Stap 3: Gebruik eventueel een voorstrijkmiddel

Deze stap komt vooral van pas voor de klussers die een pas gestucte muur willen behangen. Deze muren hebben een zuigende werking en zuigen als het ware het behangplaksel naar binnen en dat willen we niet. Het voorstrijkmiddel voorkomt dit. Breng het voorstrijkmiddel aan met een roller en houdt daarna goed de tijd in de gaten. Op de emmer van het voorstrijkmiddel vind je de droogtijd. 

Heb je een gladde ondergrond waarop je moet behangen? Lees dan ons blogartikel: behangen op een gladde ondergrond

Zo moet je behangen

Na de voorbereidingen is het dan eindelijk tijd om me het behang aan de slag te gaan. Allereerst is het belangrijk om genoeg behang in huis te hebben. Daarvoor moet je de juiste hoeveelheid behang berekenen.

Stap 1: Knip het behang

Dan is het tijd om het behang op maat te knippen. Behang wordt altijd in verticale banen aangebracht op de muur. Ontdek hoe hoog jouw muur is en tel daar 10 centimeter bij op. Op die manier creëer je wat speling en voorkom je dat je aan de boven- of onderkant geen behang tekort komt. 

Stap 2: Maak de behanglijm

Behanglijm is uiteraard een van de belangrijkste onderdelen als je gaat behangen. De kwaliteit van de lijm bepaalt voor een groot deel of je strak kunt behangen. Je hebt hier twee opties: kant-en-klare behanglijm kopen, of een zakje waarmee je behanglijm kunt maken. Kies je voor de tweede mogelijkheid? Neem dan goed de productomschrijving door. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Stap 3: Teken een loodrechte lijn op de muur

Om de eerste baan te plakken is het belangrijk dat je meteen goed de toon zet door deze baan loodrecht te plakken. Teken de lijn door het gebruik van een schietlood of lange waterpas.

Stap 4: Smeer het behang in met lijm

Dit doe je idealiter door één of twee banen behang omgekeerd op een (behang)tafel te leggen. Smeer de helft van de baan in met lijm en vouw dit gedeelte naar binnen zodat de helft van de baan is dubbelgevouwen. Vervolgens smeer je de andere helft in met lijm en doe je hetzelfde. De print van het behang zit nu als het goed is aan de buitenkant. Leg het en behang even weg voordat je het op de muur aanbrengt, maar laat het behang ook weer niet te lang liggen. Zo voorkom je dat de lijm uitdroogt. 10 minuten is ruim voldoende. 

Tip: Vaak zie je een reeks symbolen op een behangrol staan. Wat ze betekenen lees je in ons blogartikel over behangsymbolen. 

Stap 5: Breng de eerste baan aan op de muur

Dit voelt de eerste keer wellicht wat onwennig, maar met de nodige rust en het juiste overzicht gaat je dit zeker lukken. De loodrechte lijn die je zojuist op de muur hebt getekend komt nu in het spel. Hier plak je de eerste baan tegenaan. Als het goed is heb je aan de boven- en onderkant nu een klein beetje behang over. Gebruik een behangliniaal en vlijmscherp stanleymes om het behang precies op maat te snijden. 

Stap 6: Behang de rest van de muur

Vanaf nu is het steeds een herhaling van zetten waarbij de laatst geplaatste baan als lijn dient voor de volgende. Dat wil dus zeggen: Behang insmeren met lijm en de helften weer dichtvouwen, het behang even wegleggen, het behang op de muur aanbrengen en op maat snijden.

Stap 7: Werk de naden weg

De kans is relatief groot dat de naden van het behang goed zichtbaar blijven, maar het is wel mogelijk om die naden zo goed als helemaal weg te werken. Hiervoor gebruik je een zogenaamde nadenroller en wat extra lijm. Hiermee werk je de oneffenheden weg.

 

Extra tips

Behangen kan in theorie veel frustraties opleveren, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Probeer geordend te werken en probeer de rust te bewaren om zo efficiënt mogelijk te behangen. Hieronder vind je nog enkele tips en adviezen waar je wellicht wat aan hebt als je binnenkort gaat behangen. 

  • Behang altijd de volledige muur

Wanneer je een muur schildert plak je bijvoorbeeld de stopcontacten af. Bij behangen werkt dit niet zo. Behang over de stopcontacten heen en maak ze later weer vrij door ze uit te snijden. Hiermee bereik je het mooiste resultaat. 

  • Let op de omstandigheden

Een temperatuur zo rond de 20 graden is ideaal om te behangen. Tijdens het drogen is het belangrijk dat de temperatuur zo stabiel mogelijk blijft. Stook dus niet ineens de verwarming en zet de ramen niet ineens open als ze eerst dicht waren. 

  • Lijm op de muur of het behang?

In deze blog zijn we ervan uit gegaan dat je gaat behangen met klassiek papieren behang waarbij je de lijm op het behang zelf smeert. Er zijn echter ook behangsoorten, zoals vliesbehang, waarbij je de lijm juist op de muur moet smeren. Weet je niet precies waar je de lijm het beste aan kunt brengen? Neem dan contact op met onze klantenservice. 

  • Denk goed vooruit

Door efficiënt en lekker door te werken is dit varkentje zo gewassen. Om dit voor elkaar te krijgen is het slim om vooruit te denken. Zorg dat je al je benodigdheden vooraf al klaar legt en snijdt alle banen alvast op maat.  

  • Foutje? Grijp meteen in

Wanneer je het behang per ongeluk ietwat schuin hebt aangebracht is er nog geen reden tot paniek. Trek het behang meteen weer los en plak het op de juiste manier weer terug. Eventuele luchtbellen kun je voorzichtig doorprikken met een naald.

  • Houd het behang goed schoon

Ook na het aanbrengen van het behang is het belangrijk om dit zo lang mogelijk levensbestendig te houden. Blijf daarom het behang schoonmaken.

Passend advies van De Verfzaak

Het kopen van behang en het behangen zelf kan, ondanks het lezen van deze blog, nog vragen bij je oproepen. Het is dan fijn om te weten dat onze specialisten voor je klaar staan om je te helpen bij het vinden van de juiste antwoorden. Schroom dus niet om om hulp te vragen. Zo zorg je ervoor dat je met het nodige vertrouwen en een positieve mindset aan de behangklus gaat beginnen. 

Bezoek bijvoorbeeld één van de filialen van De Verfzaak om je inkopen te doen. Op die manier ben je in de gelegenheid om de juiste spullen in huis te halen én om advies in te winnen bij één van onze specialisten. Ben je van plan om thuis rustig alles online te bekijken en je inkopen te doen in de webshop van De Verfzaak, maar heb je wel behoefte aan passend advies? Dat kan! Bel ons dan even of stuur een e-mail met je vragen.