• Lorem ipsum

Hobbyverf

Hobbyverf

Hobbyverf is zoals de naam al door laat schemeren de verf die je gebruikt om je hobby uit te oefenen. Hoewel veel doe-het-zelvers het klussen vast als een hobby zien, is creatief schilderen natuurlijk ook meer dan leuk! Waar moet je op letten wanneer je hobbyverf gaat kopen, wat is acryl- en olieverf en welke soort verf past bij de creatie die ik voor ogen heb?

Om je te helpen hebben we alle informatie over hobbyverf voor je op deze pagina verzameld.

Wat is hobbyverf?

Hobbyverf is de verzamelnaam voor verfsoorten die je kunt gebruiken voor creatief schilderen. Denk hierbij aan het maken van een mooi schilderij. Hobbyverf wordt gebruikt door vrijwel alle (hobbyschilders). Zoals gezegd is hobbyverf een verzamelnaam. De twee grootste verfsoorten die bij de groep hobbyverf horen zijn acrylverf en olieverf. Daarnaast kun je kiezen voor aquarelverf.

Acrylverf

Acrylverf is technisch gezien een waterverdunbare synthetische verf en biedt veel voordelen voor schilders. Wanneer je overweegt om acrylverf te kopen trekken de voordelen je wellicht over de streep. Om je het juiste beeld van deze verf te geven hebben we ook enkele voordelen voor je verzameld. 

Voordelen:

 • De korte droogtijd
  Acrylverf staat bekend om de ultra korte droogtijd waardoor deze verfsoort uitermate geschikt is voor uiteenlopende hobbyprojecten. Door de snelle droogtijd kun je vrijwel meteen na het aanbrengen van een laag verf een tweede laag over de eerste heen schilderen.
 • Geschikt voor veel ondergronden
  Wanneer je aan een schilder denkt, denken de meeste mensen aan een klassiek palet, een schildersezel en een doek. Uiteraard is acrylverf aan te brengen op een doek, maar bijvoorbeeld ook op papier, houtwerk en aardewerk.
 • Verschillende technieken
  Acrylverf is te gebruiken voor verschillende schildertechnieken waardoor je dus verf een multifunctionele verf in huis haalt.

Nadelen:

 • Nat-in-nat schilderen vrijwel niet mogelijk.
 • Acrylverf reageert op temperatuur waardoor de verf zachter of harder kan worden.
 • Na het drogen is de kleur iets anders dan bij het aanbrengen.

Olieverf

De klassieke tegenhanger binnen hobbyverf van acrylverf is olieverf. Deze verf mag met recht klassiek worden genoemd omdat deze verfsoort al door schilders werd gebruikt voordat er überhaupt verfwinkels waren. Schilders maakten destijds hun verf door olie met pigmenten te mengen. In de loop der eeuwen is de kwaliteit natuurlijk flink verbeterd. De voordelen van olieverf kunnen je wellicht overtuigen om voor deze hobbyverf te kiezen voor jouw schildersklus. Om je een goed beeld te geven van deze verf hebben we ook een paar nadelen voor je verzameld.

Voordelen:

 • Kleur zal niet veranderen
  Olieverf is een typisch voorbeeld van ‘what you see, is what you get’. Wanneer je olieverf aanbrengt zal de kleur daarna niet meer veranderen tijdens het drogingsproces.
 • Ideaal voor nat-in-nat schilderen
  Olieverf is uitermate geschikt voor het nat-in-nat schilderen. Dit houdt in dat je steeds nieuwe lagen aanbrengt terwijl de vorige lagen nog niet droog zijn. Deze techniek houdt wel in dat je je schilderij in een relatief korte tijd in één keer moet voltooien voor het beste resultaat.
 • Prachtige glans
  Na het vervaardigen van een schilderij valt op dat olieverf zorgt voor mooie diepe kleuren en een indrukwekkende glans. 

Nadelen:

 • Droogt heel langzaam.
 • Niet geheel geurloos
 • Penselen moeten worden schoongemaakt met terpentine

Aquarelverf

Een aparte groep binnen hobbyverf is aquarelverf. Aquarelverf noemen we ook wel waterverf. Deze krachtige hobbyverf verf breng je aan in verschillende transparante lagen. Wanneer je acrylverf en olieverf bewust links laat liggen en kiest voor aquarelverf adviseren we je om speciaal aquarelpapier te kopen. Dit speciale papier gaat niet bobbelen als je de aquarelverf aanbrengt.