• Lorem ipsum

Afwasbare verf: welke soorten zijn er?

8 Mei 2019

Met afwasbare verf wordt doorgaans verf bedoeld die schoon te maken is met water en reinigingsmiddel. Dus niet verf die je van een oppervlak af kan wassen. Veel kalkverven bijvoorbeeld en acrylverven kunnen gaan oplossen doordat er water op komt. Voor muren in slaapkamers en woonkamers is dat doorgaans geen issue, wel in vochtige kamers zoals bad- en toiletkamers. Daarom is juist daar afwasbare verf handig. Maar welke afwasbare verf is er of hoe zorg ik ervoor dat de verf watervast is?

 

Schrobvaste muurverf

Schrobvaste muurverf is wellicht de bekendste afwasbare verf. Meestal is dit een zijdeglanzen muurverf, met een matte look dus. Het wil zeggen dat je de muurverf na uitharding gewoon schoon kan maken met water en (alles)reiniger. Het wil echter niet zeggen dat iedere schrobvaste muurverf van hoge kwaliteit is. Het is wellicht afwasbare verf, maar bij lage kwaliteit coating (dus de toplaag) kunnen hardnekkige vlekken (van tomatensoep of vetspetters bijvoorbeeld) in de muur trekken. Kwaliteitsmerken die een hoge kwaliteit van deze afwasbare verf bieden, zijn bijvoorbeeld Sikkens, Sigma, Drost en Wijzonol.

 

Watervaste transparante coating

Schrobvaste muurverf hoeft echter niet altijd te worden aangebracht in vochtige ruimtes. Zo is het ook mogelijk om een transparante coating aan te brengen, zoals Drost Devecryl Topvernis. Deze transparante watergedragen halfglanzende vernis breng je aan op de muurverflaag of op de muur (voorstrijkmiddel gewenst) om deze te kunnen reinigen met water. Naast dit soort watergedragen matte coatings kan je ook andere soorten transparante afwasbare verf aanbrengen, zoals:

  • Watergedragen afwasbare verf met twee componenten (hierin zit een verharder)
  • Twee componenten oplosmiddelhoudende polyurethaanverf (hiervoor is bescherming en een goede ventilatie nodig. Je krijgt een zeer sterk resultaat)
  • Watergedragen matte lakverf, zoals Sigmapearl Clean

 

Aanbrengen van een afwasbare verf

Voor iedere muur waarop je afwasbare verf wilt hebben, is een goede voorbehandeling belangrijk. Met voorstrijkmiddelen prepareer je vochtige of poederige muren. Ook zijn er speciale schimmelwerende muurverven die je eerst kan aanbrengen voordat je de uiteindelijke coating aanbrengt, zoals Sigmaresist Fungi Mat. Bij alles geldt een goede reiniging van de muur en deze eerst goed laten drogen. Na het aanbrengen van een voorstrijkmiddel of verflaag kan je het beste nog even licht opschuren en stofvrij maken voordat je de eindlaag aanbrengt.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »