• Lorem ipsum

Houten vloer schuren en behandelen

1 Jul 2024

Hoe moet je een houten vloer schuren?

Wanneer je van plan bent om een houten vloer te gaan schuren, is het belangrijk om je vooraf goed in te lezen en voor te bereiden. In deze blog zullen we je gaan vertellen welke soorten houten vloeren er zijn, zodat je daar rekening mee kunt houden met het schuren van een houten vloer. Ook gaan we het hebben over de korrelgrofte, wat invloed heeft op het soort schuurpapier. Vervolgens leggen we je stapsgewijs uit hoe je de houten vloer kunt schuren en wat je daarvoor nodig hebt. Aan het einde van deze blog sluiten we af met tips voor het schuren en het lakken van de vloer. 

Houten vloer schuren en behandelen

Voordat je begint met het schuren van de vloer, is het belangrijk om te kijken naar de houten vloer. Ga je een parketvloer schuren of wellicht een eikenhouten vloer schuren? Dit is namelijk belangrijk om te weten, zodat je voorkomt dat de vloer beschadigd raakt. Hieronder enkele tips, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt.

Bepaal het type vloer voor het schuren

Er zijn verschillende typen houten vloeren. Hieronder een opsomming:

Laminaatvloer: 

Dit is een vloer dat bestaat uit een basis van MDF, met daarop een houtlook print en een harde en kleurloze toplaag. Je kunt laminaat beter niet schuren, dit vanwege het harde materiaal. 

Parketvloer: 

Dit is een houten vloer, met een onderlaag van resthout en een laag van vaak zo’n 5 mm met natuurlijk en dus echt hout. Houd er rekening mee dat je bij het parket schuren maximaal 3 tot 5 keer kunt schuren, daarna loop je het risico om door de toplaag heen te schuren en dat zou zonde zijn! 

Hardhouten vloer: 

Deze vloer is gemaakt van houten planken. Het bestaat uit duurzaam hout, zoals eiken. Je kunt een eiken vloer schuren. 

Zachthoutenvloer: 

Zachthout is een vloer die meestal afkomstig is van naaldbomen, zoals spar en dennen. Dankzij de open nerfstructuur is deze houtsoort gevoeliger voor krassen, dan een hardhouten vloer.

Bepaal de korrelgroefte voor het schuren

Kijk vervolgens wat de staat van de vloer is, voordat je de houten vloer gaat schuren en lakken. Dit is belangrijk om te weten, zodat je daarmee de juiste keuze kunt maken welke schuurpapier je nodig hebt om de vloer te gaan schuren.

Nieuwe vloer: 

Gebruik hiervoor schuurpapier met grofte P150-P180. Bij volledig schoon en nieuw hout is het niet nodig om te schuren. 

Licht beschadigde vloer: 

Werk hier met schuurpapier met grofte P150 – P180, schuur daarna verder met P220.

Vloer met diepe krassen en beschadigingen: 

Schuur op met grof schuurpapier (P100). Diepe kuilen of krassen kun je het beste opvullen met houtvuller of houtplamuur.

Slechte of zeer beschadigde beits- of laklagen: 

Schuur deze er geheel af met schuurpapier met een grofte van P80-P120. Schuur daarna lichtjes op met P150-P180.

Beits- of laklagen in goede staat: 

Schuur deze op met P150-P180/P220.

Schuren houten vloer: Stappenplan

Wanneer je de houten vloer hebt geïnspecteerd op type en korrelgrofte, is het tijd om aan de slag te gaan. Hieronder een uitgebreid stappenplan, zodat je goed voorbereid de houten vloer kunt schuren. 

Stap 1: Voorbereiden schuren vloer

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen ze niet voor niks! Onderneem de volgende stappen, om goed voorbereid aan het werk te gaan met het schuren van je houten vloer!

  1. Meubels verwijderen:
    Verwijder alle meubels en andere objecten uit de kamer. Zorg dat de ruimte volledig leeg is, om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken.
  2. Vloer schoonmaken:
    maak de vloer grondig schoon met een stofzuiger, ontvet de vloer met een vochtige doek met universol.
  3. Nagels en Schroeven Controleren:
    Controleer de vloer op uitstekende spijkers of schroeven. Sla spijkers die uitsteken naar beneden en draai schroeven die omhoog steken vast.
  4. Afplakken:
    Plak de plinten en muren af met afplaktape, om ze te beschermen tegen de schuurstof.

Stap 2: Schuren houten vloer

Zodra je de voorbereiding hebt gedaan, is het tijd om de vloer te gaan schuren! Het is belangrijk om het juiste schuurpapier te gebruiken. Hieronder een aantal tips:

Kies het Juiste Schuurpapier:

  • Begin met grof schuurpapier (korrel 36 of 40) voor de eerste keer schuren. Gebruik daarna een medium schuurpapier (korrel 60 of 80) en eindig met fijn schuurpapier (korrel 100 of 120) voor de laatste keer schuren.

Gebruik van de Schuurmachine:

  • Begin met een trommel- of bandschuurmachine voor de wat grotere oppervlakken van de houten vloer. Beweeg tijdens het schuren de schuurmachine altijd in de richting van de houtnerf en zorg dat je soepel schuurt.
  • Voor de randen en hoeken kun je een kantenschuurmachine of een detail-/deltaschuurmachine gebruiken.

Stof verwijderen tussen de schuurbeurten:

  • Verwijder na iedere schuurbeurt de stof van de vloer. Dit zorgt uiteindelijk voor een beter resultaat.

Stap 3: De afwerking

Wanneer je de vloer geschuurd hebt, kun je beginnen met de afwerking. Hieronder enkele tips, waar je rekening mee kunt houden.

  1. De eindcontrole:

    • Check de vloer na de laatste schuurbeurt op eventuele onregelmatigheden en werk deze bij indien nodig. Hierdoor zorg je ervoor dat het resultaat optimaal is. 
  2. Stof verwijderen:

    • Zuig de vloer grondig na met een stofzuiger, om al het resterende stof te verwijderen. Gebruik vervolgens een vochtige doek, om het laatste stof te verwijderen.
  3. Afwerken van de Vloer:

    • Breng na het schuren van de vloer een geschikte afwerking aan, zoals olie, lak of was. Volg de instructies van de fabrikant voor het beste resultaat.
    • Laat de afwerking goed drogen tussen de lagen door. Afhankelijk van het product dat je gebruikt, kunnen meerdere lagen nodig zijn.

Stap 4: Na de afwerking

Hieronder enkele tips om na de afwerking rekening mee te houden, zodat je het beste resultaat krijgt.

  1. Uitharding:

    • Laat de vloer voldoende tijd uitharden voordat je de meubels terug gaat plaatsen. Dit kan variëren van enkele dagen tot een week, afhankelijk van de gebruikte afwerking. Vraag eventueel onze specialisten om advies.

  2. Onderhoud:

    • Zorg voor regelmatig onderhoud van de vloer om de afwerking in goede staat te houden. Dit kan inhouden dat je de vloer regelmatig stofzuigt, dweilt en periodiek opnieuw behandelt met een onderhoudsproduct.

De vloer lakken na het schuren

Na het schuren van de vloer, kun je de vloer lakken voor een mooi en duurzaam resultaat. Door gebruik te maken van een laklaag, maak je de vloer slijt-en krasvast, gaat deze langer mee en bescherm je de vloer tegen verkleuringen. Vloerlak is een soort lakverf speciaal voor vloeren. 

Een vloer heeft meestal een andere behandeling dan trappen, deuren of kozijnen. Houd rekening met de kleur van de laag, die je op de vloer wilt. Vaak wordt er gekozen voor een neutrale kleur, maar je kunt natuurlijk ook een statement maken. Daarnaast is de keuze van glansgraad (mat of zijdeglans) en bestendigheid voor schoonmaakmiddelen belangrijk. Wil je graag advies? Onze verfspecialisten adviseren je graag over de houten vloer, schuren en lakken.

De Verfzaak: Van schuurpapier tot vloerlak!

Een houten vloer opknappen kun je zelf doen, mits je goed voorbereid bent. Houd er rekening mee dat een parket schuren andere behandeling vereist dan een eiken vloer schuren of een grenen vloer schuren. Je kunt bij ons terecht voor schuurpapier, maar ook voor vloerlak. Merken zoals Flexa, Cetabever, Histor en Rambo bieden je vloerlakken aan voor elke soort vloer. Je kunt langskomen bij één van onze vestigingen voor meer informatie. In ieder filiaal kom je vakspecialisten tegen die je helpen met al je vragen en je adviseren over de juiste producten voor je het schuren van je houten vloer. Wij van De Verfzaak doen er alles aan zodat jouw vloerlak klus een groot succes wordt!