• Lorem ipsum

Zelf houten vloer schuren, lakken of oliën? Dat kan!

22 Mar 2024

Uitgekeken op je houten vloer? Soms is je vloer schuren, lakken en oliën mooier én goedkoper dan een nieuwe vloer aan te schaffen. Je vloer schuren en lakken kan je ook zelf. Het vergt wel een goede voorbereiding en een aantal punten waar je op moet letten. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Zelf je vloer schuren, lakken en oliën

Hoe schuur je zelf je vloer?

Om aan de slag te gaan met het schuren en lakken van je vloer zijn er een paar dingen die je vooraf moet regelen. Verwijder alle meubels en sluit (kast)deuren i.v.m. het stof dat vrijkomt bij het schuren van je vloer. Controleer de vloer altijd op loszittende spijkers en planken. Dit kan gevaar opbrengen bij het schuren. 

Wat heb je nodig om zelf je vloer te schuren?

Schuren:Lakken en olieën:
- Schuurpapier- Lak of olie
- Parketschuurmachine- Lakroller
- Kantenschuurmachine 


Welke vloer heb ik?

Een houten vloer is een houten vloer, toch? Zo gemakkelijk is het helaas niet. Elke vloer is anders en heeft daarvoor andere materialen nodig. Wij raden je daarom ook aan om even langs te komen bij De Verfzaak zodat wij je kunnen adviseren in materialen. Hierbij moet je wel weten welke vloer je hebt liggen.

Hardhouten vloerEikenhout, teakhout, esdoorn
Zachthouten vloerVurenhout, Grenenhout
LaminaatvloerKan niet geschuurd worden
Parketvloer
Houtenvloer met een resthout onderlaag.
  
 Let op: een parketvloer kun je maximaal drie keer schuren. Daarna is de houten toplaag meestal volledig weg geschuurd. 

 

Welk schuurpapier heb ik nodig voor het schuren van mijn vloer?

Niet elke vloer heeft dezelfde grofte schuurpapier nodig. Afhankelijk van de vloerconditie ga je de grofte van je schuurpapier bepalen.

Nieuw
P150 – P180 (bij vers hout is schuren niet nodig)
Licht beschadigd
P150 – P180 en daarna P220
Diepe beschadigingen
P100 (bij erg diepe krassen kun je ze eerst opvullen met houtvuller of houtplamuur)
 
 Tip: Schuur zwaar beschadigde vloeren met verschillende korrels schuurpapier om de beschadigingen goed te verwijderen. Bekijk een parketschuurmachine bij jouw bouwmarkt. 

 

Houten vloer schuren

Wanneer je goed bent voorbereid kun je van start gaan met het schuren van je vloer. Werk hierbij in banen je vloer af schuur altijd in de richting van de houtnerf. Let er wel op dat je na elke baan de machine van de grond haalt voordat je start aan de volgende baan. Zo voorkom je dat er cirkels ontstaan op je vloer. De zijkanten en hoeken schuur je met een kantenschuurmachine. 

 Tip: Het is ook mogelijk om je vloer met de hand te schuren. Dit kost echter veel tijd maar dit kan handig zijn voor kleine ruimtes en hoeken. Laat ook hier je weer goed adviseren door een van onze specialisten bij De Verfzaak. 

 

Wat is beter, een houten vloer lakken of oliën?

Wat is makkelijker en wat past beter bij jouw vloer? Dit is vooral afhankelijk waarvoor je de vloer wilt gaan beschermen. Lak helpt vooral met het beschermen tegen deuken en krassen terwijl oliën zorgt voor een natuurlijke glans en beschermt tegen het intrekken van ongewenste vloeistoffen. Lak wordt daarom ook vaak gebruikt bij het herstellen van een vloer en oliën vaak bij het veranderen van de kleur.