• Lorem ipsum

Behang verwijderen: hoe doe je dat & wat heb je nodig?

15 Jul 2020

Hoe moet ik behang verwijderen?

Behang verwijderen is niet de eenvoudigste klus. Tijdens het behang afhalen wordt alles kapotgetrokken en je staat met een plamuurmesje de laatste restjes af te schrapen. Om tijd te sparen en er handigheid in te krijgen leggen we je in dit blog uit hoe o.a. glasvezelbehang verwijderen en vliesbehang verwijderen een eitje wordt.

Behang verwijderen: de voorbereiding

Voor behang verwijderen zijn een aantal benodigdheden vereist:

• Behangverwijderaar/ afweekmiddel/ stoomapparaat
Plamuurmes

Met behangverwijderaar los je de behanglijm binnen enkele minuten op. Doe de vloeibare stof in een plantenspuit en verdeel het geleidelijk over de muur. Behangverwijderaar is van de drie genoemde opties de meest effectieve manier voor behang verwijderen dankzij haar supergeconcentreerde en krachtige middel.

Behang afhalen met afweekmiddel of behang afstomen met een stoomapparaat kan ook. Met afweekmiddel is het uiterst belangrijk dat het middel goed gesmeerd wordt er dat er geen plekjes worden overgeslagen, dit bemoeilijkt anders het behang verwijderen waardoor je met restjes op de muur blijft zitten. Behang verwijderen met een stoomapparaat is niet eenvoudig omdat de muur eerst goed gestoomd dient te worden voordat het los wil laten. Ook hiervoor geldt dat er geen plekjes overgeslagen mogen worden met het behang afstomen. Gebruik een plamuurmes voor een hoekje los te maken als beginpunt om het behang verwijderen makkelijker te maken.

Voordat je begint met behang verwijderen zijn er drie belangrijke stappen die je moet volgen:

• 1) Schakel de stroomgroep van de betreffende kamer uit waar je het behang verwijderen gaat en verwijder alle afdekplaatjes van de stopcontacten en lichtknoppen. Gebruik eventueel een verlengsnoer wanneer je met een stoomapparaat te werk gaat zodat je een stopcontact bereikt waar nog wel spanning op staat.

• 2) Prik gaatjes in het behang zodat het gebruikte middel goed door kan dringen.

• 3) Gebruik afdekfolie op de vloer. Zo voorkom je dat lijmresten en eventueel afweekmiddel de vloer bevuilen. Wij adviseren ook om handen, ogen en longen te beschermen om te voorkomen dat lijmresten en/of afweekmiddelen tijdens het behang verwijderen in je luchtwegen of ogen komen.

Behang verwijderen: soorten behang

Bij behang verwijderen is het handig om te weten met welk soort behang je werkt omdat bijvoorbeeld glasvezelbehang verwijderen anders gaat dan vliesbehang verwijderen. Wij leggen hieronder de manier om drie soorten behang te verwijderen uit.

Glasvezelbehang verwijderen is een vervelende klus en we raden je aan dit met minimaal twee personen te doen omdat dit behang niet zomaar loslaat. Smeer het goed in en maak een beginpunt om zorgvuldig te beginnen met trekken. Stomen kan ook, maar dan moet het behang ongeverfd zijn of niet vol met lijm zitten. Verwijder tot slot de kleine stukjes met schuurpapier.

Vliesbehang verwijderen doe je eenvoudig. Je hoeft hiervoor geen speciale technieken of apparaten te gebruiken. Maak een beginhoekje, trek het baan voor baan van de muur, en je vliesbehang verwijderen is zo gedaan.

Vinyl behang is een behangsoort die bestaat uit meerdere lagen waarvan die onderlaag van papier is. Bij vinyl behang verwijderen moet de vinyl toplaag eerst worden afgestoken. Probeer dit enigszins met beleid te doen zodat iedere baan er in zijn geheel afkomt. Daarna is het gewoon een kwestie van papieren behang verwijderen.

Behang verwijderen: de nazorg

Om de muur na het behang verwijderen direct startklaar te maken, hoeft u niet alle lijmresten te verwijderen. Grondig reinigen is wel van belang. Laat vervolgens de lijmresten uitharden, goed opschuren en een nieuw voorstrijkmiddel, lijm of grondverf aanbrengen die daarvoor geschikt is.
Wil u de muur opnieuw behangen? Bij De Verfzaak vind je alles wat je nodig hebt. Bekijk ons assortiment hier.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »