• Lorem ipsum

Plinten aflakken: hoe kan ik dat het beste doen?

8 Mei 2019

Stap 1: afplakken en schoonmaken

Het afplakken van de plinten is het eerste wat je doet. Hierna kan je ze ontvetten met bijvoorbeeld St. Marc’s of Universol.

Stap 2: Schuren

Voor het schuren van de plinten kan je het beste een schuurblokje gebruiken. Zijn je plinten nog niet geplaatst, dan is het handiger om te schuren voorafgaand aan het plaatsen. Onbehandelde plinten schuur je met een fijne korrel (P150-180) en behandelde plinten schuur je met zeer fijn schuurpapier (P220-280). Bij die laatste hoeft alleen de verflaag opgeruwd te worden.

Stap 3: grondverf

Grondverf voor plinten aflakken is niet altijd nodig. Bijvoorbeeld wanneer het plinten aflakken al een keer eerder is gedaan en de verflaag nog intact is. Onbehandelde plinten aflakken doe je wel eerst met grondverf, zoals een Drost Devetop PU/AC Grondlak. Zijn ze nog niet geplaatst, dan kan je er ook voor kiezen om de plinten alvast als ze nog niet geplaatst zijn, dan kan je ze alvast in de grondverf zetten.

Stap 4: schuren, schoonmaken en stofvrij maken

Tussen de plinten aflakken en in de grondverf door kan je de plinten nog een keer reinigen. Ontvet ze, schuur ze op met zeer fijn papier (P220-280) en maak ze stofvrij met bijvoorbeeld een kleefdoek.

Stap 5: plinten aflakken

Voor het plinten aflakken gebruik je doorgaans een acrylaat op waterbasis. Alkydharsverven worden altijd buiten gebruik vanwege de oplosmiddelen. Ga je de plinten aflakken met een acryllak, vraag dan ook aan je specialist om speciale rollers/kwasten hiervoor. Daarmee kan je het beste de plinten aflakken. Doe dat in twee lagen: dit geeft het beste effect en een sterk verfsysteem. Tussen de lagen van het plinten aflakken door, kan je er voor kiezen om de eerste laag nog licht op te schuren (en daarna weer stofvrij te maken).

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »