• Lorem ipsum

Vliesbehang aanbrengen: hoe doe je dat?

9 Nov 2021

Wil jij vliesbehang aanbrengen op de muur, maar heb je geen idee hoe je dit zorgvuldig doet? Wij helpen je het liefst goed op weg! In dit blog vertellen wij je met welke stappen je rekening moet houden zodat zelf vliesbehang aanbrengen een makkelijke klus wordt.

Vliesbehang aanbrengen: de voorbereiding

Het klinkt cliché, maar zorg voordat je begint met vliesbehang aanbrengen voor een goede voorbereiding. Denk hierbij aan het preparen van de ondergrond en het zorgen dat je de juiste spullen in huis hebt. In de productencarrousel hier beneden zie je een overzicht van verkrijgbare producten die geschikt zijn voor het aanbrengen van vliesbehang. Zorg zelf voor gereedschappen zoals een waterpas, liniaal, schaar en spanningszoeker.

Tip: Kijk alvorens je begint of alle behangrollen die je in huis hebt hetzelfde kleurnummer of batchnummer hebben. Indien dit niet het geval is, betekent dit dat er (licht) verschil zit in de kleur of print tussen de rollen.

Je muur voorbereiden voor vliesbehang aanbrengen doe je door de stroom uit te schakelen en te controleren of je de juiste groepen daadwerkelijk hebt uitgezet. Daarnaast verwijder je de afdekplaatjes van de desbetreffende lichtschakelaars en stopcontacten. Indien je muur oneffenheden bevat, raden we je aan om deze dicht te maken. Daarbij is het aan te raden om de ondergrond egaal van kleur te maken. Zo voorkom je dat er kleurverschil te zien is tussen het vliesbehang en de ondergrond.

Nadat je bovenstaande stappen hebt doorlopen, ga je verder met het tekenen van een loodrechte lijn. Als ijkpunt gebruik je het deurkozijn of je meet de totale breedte van de wand en je bepaalt op welke afstand van de hoek je de rechte lijn wilt plaatsen. Deze stappen zijn essentieel om het project vliesbehang aanbrengen zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Tip: Om ervoor te zorgen dat het licht niet opvalt, begin je met behangen vanaf de raamzijde. Het licht valt dan in de behangnaden en zijn zo dus minder zichtbaar.

Vliesbehang aanbrengen: de hoofdstappen

Nu de voorbereiding achter de rug is, kan je daadwerkelijk beginnen met het vliesbehang aanbrengen. Smeer allereerst de muur in met vliesbehanglijm. Dit doe je door in een keer meer dan een baanbreedte aan te brengen. Tegelijkertijd kan je zien hoe zuigend de muur is. Indien de muur zuigend is breng je nog een laag vliesbehanglijm aan.

In een eerder stadium heb je een loodrechte lijn getekend die je als startlijn gebruikt. Plak de eerste baan vliesbehang straks langs deze lijn af. Aandrukken doe je met een behangspatel en droge doek. Zodra het gelukt is met de eerste baan vliesbehang aanbrengen snijd de je boven- en onderkant van het behang af met een liniaal en stanleymes. Bij de volgende banen herhaal je bovenstaande stappen. Naadloos aansluiten doe je eenvoudig door de banen tegen elkaar aan te plakken.

Tip: Hoe groter en ingewikkelder het motief vliesbehang, hoe meer verlies je zal lijden op de rol. Houd hier rekening mee en schaf indien nodig wat meer behangrollen aan.

Je bent bijna klaar met vliesbehang aanbrengen. Voordat je start met het aanbrengen van de laatste baan meet je hoeveel ruimte je nog overhebt. Met een schaar knip je de rol af op de juiste breedte + wat extra. Door de behangrol wat breder te laten kan de baan makkelijker geplakt en later op maat gesneden worden.

Vliesbehang aanbrengen: de nazorg

Je bent klaar met het vliesbehang aanbrengen, maar nog niet klaar met de volledige klus. Zoals eerder aangegeven is het raadzaam om de afdekplaatjes te verwijderen. Deze moeten er vanzelfsprekend weer opgeplakt worden. Snijd nadat je het vliesbehang hebt aangebracht de plekken waar de afdekplaatjes moeten komen uit met een stanleymes.

Houd je behang de eerste dagen goed in het oog. Zie je afwijkingen ontstaan op de muur? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze specialisten zitten voor je klaar en willen je helpen met al je vragen over vliesbehang aanbrengen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »