• Lorem ipsum

Houten vloer verven: hoe doe je dat & wat heb je nodig?

17 Apr 2020

Een houten vloer geeft een ruimte veel karakter en er zijn ontzettend veel soorten hout waarmee je prachtige effecten kunt creëren. Maar wist je dat je houten vloeren ook kunt verven? 

Dat is de ultieme manier om een ruimte een compleet nieuwe look te geven zonder al te diep in de buidel te tasten. Je maakt namelijk gebruik van de vloer die er al ligt en hoeft deze dus niet te vervangen. 

Wellicht ben je een fanatieke doe-het-zelver die zijn hand niet omdraait voor het schilderen van een muur, maar die nog nooit een houten vloer heeft geverfd. Óf ben je van plan om jouw houten vloer van een nieuwe laag verf te voorzien en ben je op zoek naar bruikbare tips? Dat komt goed uit! Bij De Verfzaak zijn we niet alleen bezig met het continu uitbreiden van ons assortiment, maar ook met het verspreiden van kennis zodat je altijd in staat bent om een prachtig resultaat neer te zetten. Deze keer laten we je graag zien hoe je het verven van een houten vloer aanpakt.

 

Wat heb je nodig?

Voor het verven van een houten vloer heb je uiteraard de juiste verf nodig, maar dat is lang niet alles. Dit heb je sowieso nodig voor het schilderen van een houten vloer:

  • Verf die geschikt is voor een houten vloer
  • Grondverf
  • Schuurmachine
  • Ontvetter
  • Afplaktape
  • Kwasten/rollers
  • Verfbakjes

 

De voorbereiding

Je bent van plan om je houten vloer wit te verven, maar hoe pak je dat aan? Zoals je ongetwijfeld weet is het helaas geen kwestie van de kwast in de verf dopen en gaan met die banaan. Was het maar zo’n feest! Toch zul je zien dat het schilderen van een houten vloer helemaal niet moeilijk is als je je aan de planning houdt.

De planning begint uiteraard met de juiste voorbereiding. Je hebt alle benodigdheden in huis gehaald en bent klaar voor de ‘strijd’. De voorbereiding dient vooral voor het perfect prepareren van de ondergrond. Dit doe je door de houten vloer grondig te schuren. Let hierbij goed op de korrelgrootte van het schuurpapier. Als de vloer in een goede staat is, heb je minder grof schuurpapier nodig. Weet je niet precies welk schuurpapier je nodig hebt? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Daarna is het belangrijkrijk om de vloer goed te stofzuigen. Dit omdat het schuren ervoor heeft gezorgd dat er veel stof is vrijgekomen. Na het stofzuigen gebruik je ontvetter om de vloer verder te reinigen. St. Marc is hier bijvoorbeeld geschikt voor. Ga met het ontvetten tactisch te werk en eindig bij de deuropening. Zo voorkom je dat je over het hout moet lopen terwijl er nog ontvetter op zit. Dit geldt overigens ook voor het schilderen zelf: voorkom dat je jezelf ‘klem schildert’.

De laatste stap van de voorbereiding is het afplakken van de plinten en muren. Op deze manier zorg je ervoor dat je strak langs de kanten kunt schilderen en heb je een marge waarin fouten gemaakt mogen worden.

 

Aanbrengen van de grondverf

Over het algemeen raden we aan om de randen met een kwast te doen en de rest van de vloer met een roller. Dit is namelijk een effectieve manier van werken. Let er overigens op dat je altijd met de houtnerven mee schildert. Hierdoor creëer je het mooiste resultaat. 

Wanneer je daadwerkelijk met verf aan de slag gaat is het slim om vooral veel geduld te hebben en de beschrijvingen op het blik of de emmer goed te lezen. Staat er op het blik dat de verf 6 uur nodig heeft om te drogen, maar oogt de vloer al droog na 4 uur? Probeer de verleiding om aan de gang gaan dan te weerstaan. Op die manier kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan.

 

Vloerverf

Na het aanbrengen van de primer adviseren we om de vloer nog een keer licht op te schuren. Hierdoor zorg je ervoor dat de toplaag goed hecht aan de grondverf en dat leidt uiteindelijk tot het beste resultaat. Het aanbrengen van de verf doe je op dezelfde manier als de grondverf. 

Let op: je hebt waarschijnlijk twee, en misschien wel drie, lagen nodig om een mooie vloer te creëren. Houd hier rekening mee met het kopen van de verf én bij het maken van de planning. Probeer het drie keer schilderen niet per se in één dag te proppen, maar zorg ervoor dat je zonder tijdsdruk aan de slag kunt gaan. 

 

Passend advies

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel handelingen nodig die uiteindelijk in een mooi geschilderde vloer resulteren. Heb je nog vragen over een houten vloer verf schilderen met betonverf, de voorbereiding, de manier van schuren of andere aan verf of behang gerelateerde zaken? Weet dan dat onze klantenservice er voor je is om je te helpen. Samen bespreken we je situatie en komen we altijd tot een oplossing. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »