• Lorem ipsum

Kit Overschilderen: Tips en Advies

4 Mar 2024

Kit overschilderen is een belangrijk aspect van onderhoud en renovatie in huis. Of je nu een ervaren klusser bent of net begint, het correct overschilderen van kit kan het verschil maken tussen een professioneel ogend resultaat en een teleurstelling. In dit blogbericht delen we praktische tips en richtlijnen voor het overschilderen van verschillende soorten kit, met speciale aandacht voor siliconenkit.

Wat is kit?

Kit is een essentieel materiaal in de wereld van bouw en renovatie. Het dient als een veelzijdige oplossing voor het afdichten van kieren, het waterdicht maken van oppervlakken en het versterken van verbindingen. Denk hierbij aan toepassingen bij het plaatsen van ramen, deuren, sanitair en diverse andere bouwmaterialen. De diversiteit van kit komt tot uiting in de verschillende soorten die op de markt verkrijgbaar zijn. In dit artikel concentreren we ons vooral op de kenmerken van siliconenkit, acrylaatkit en polymeerkit, die elk hun eigen specifieke eigenschappen hebben en geschikt zijn voor verschillende toepassingen.

Siliconenkit: Niet overschilderbaar

Siliconenkit is een van de meest gebruikte soorten vanwege zijn uitstekende vochtbestendigheid, waardoor het met name geschikt is voor toepassingen in vochtige omgevingen zoals badkamers. Hoewel het een veelgebruikte keuze is, is het belangrijk op te merken dat siliconenkit niet overschilderbaar is vanwege de slechte hechting van verf op dit materiaal. Dit kan een uitdaging vormen voor diegenen die hun siliconenkit willen overschilderen. Gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar, zoals anti-siliconendruppels, die kunnen worden gebruikt om de hechting van verf te verbeteren en zo toch een esthetisch bevredigend resultaat te bereiken.

Acrylaatkit: Wel overschilderbaar

Acrylaatkit daarentegen is een veelzijdige variant die voornamelijk wordt gebruikt voor binnentoepassingen. Het staat bekend om zijn betaalbaarheid, lichte flexibiliteit (met een elasticiteit van 5-10%) en uitstekende overschilderbaarheid. Dit maakt het een populaire keuze voor klussen binnenshuis waarbij een strakke afwerking gewenst is. Of je nu kiest voor verf op waterbasis of terpentinebasis, acrylaatkit biedt een goede basis voor een mooi schilderresultaat. Let wel op: acrylaatkit hecht minder goed op glas en is niet optimaal voor situaties met langdurige blootstelling aan vocht.

Polymeerkit: Ook overschilderbaar

Ten slotte hebben we de polymeerkit, die wordt gekenmerkt door zijn hoge mate van elasticiteit in vergelijking met acrylaatkit (met een elasticiteit tot wel 25%). Polymeerkit biedt uitstekende hechting op bijna alle ondergronden en wordt vaak gebruikt voor afdichtings- en verlijmingswerkzaamheden. Hoewel het verwerken van polymeerkit iets uitdagender kan zijn dan andere soorten, kan dit worden gecompenseerd door het gebruik van een finisher. Polymeerkit is over het algemeen goed overschilderbaar, zowel met verf op waterbasis als op terpentinebasis, waardoor het een veelzijdige keuze is voor een breed scala aan projecten.

Conclusie

Het overschilderen van kit vereist aandacht en kennis van de verschillende soorten kit. Kies de juiste kit voor jouw project en volg de bovenstaande tips voor een professioneel resultaat. Mocht je nog vragen hebben over het overschilderen van kit of over welke producten het beste passen bij jouw klus, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice via telefoon of e-mail. We helpen je graag verder!